روانشناسی

حمله پانیک چیست؟

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حملات پانیک با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

برخی افراد در اثر عوامل عصبی یا برخی بیماری ها ، دارای نوعی اختلال اضطرابی هستند که به صورت ناگهانی دچار حملاتی مملو از ترس و نگرانی می شوند. در این شرایط ، ضربان قلب فرد به شدت بالا رفته و نفس کشیدن برای او دشوار می شود. حتی فرد تصور می کند که در حال مرگ یا دیوانه شدن است. این نوع اختلال که همراه با حملات شدید اضطرابی رخ می دهد ، پانیک نام دارد.

برای جلوگیری از پیشرفت این اختلال ، می بایست هرچه سریع تر به فکر راهی برای درمان بود. چرا که بی توجهی به این مسئله ، می تواند فرد را به طور کامل از فعالیت های روزمره خود ، باز داشته و کنترل زندگی را از دستش خارج کند. البته جای نگرانی نیست چون این نوع حملات ، قابل درمان بوده و فرد می تواند دوباره به زندگی عادی خود ، بازگردد. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد این بیماری و راه های درمان آن صحبت کنیم.

اختلال پانیک یا وحشت زدگی چیست و چه علائمی دارد؟

اختلال پانیک به حملات غیرمنتظره ای گفته می شود که در پاسخ به یک شرایط استرس زا به وقوع می پیوندد. این اختلال معمولا ، ظرف ۱۰ دقیقه عود کرده و در نهایت پس از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه نیز فروکش می کند و تعداد آن از هفته ای چند بار تا سالی چندبار ، متفاوت است. این حملات معمولا با علائمی همچون: استرس شدید و نگرانی همیشگی از وقوع دوباره حمله ، اضطراب ناشی از عواقب این اتفاق ، بروز تغییرات رفتاری چشمگیر در نتیجه این حملات ، ایجاد می شود. اما فردی که دچار چنین حملاتی می شود ، عموما با علائم زیر ، شناخته می شود:

  • احساس گر گرفتگی به همراه تعریق زیاد
  • تپش قلب
  • احساس بیقراری و لرزش اندام ها
  • حالت خفگی و سنگینی تنفس
  • درد در ناحیه قفسه سینه و قلب
  • سرگیجه و بی تعادلی
  • ترس از مرگ ناگهانی
  • احساس نگرانی از عدم تعادل و کنترل روانی (معمولا فردی که دچار حمله پانیک می شود ، حتی اگر بار اولی باشد که این حالت را تجربه می کند ، مدام نگران تکرار آن و یا ترس از سکته های قلبی و مغزی و از دست دادن عقل و شعور خود می شود).

حملات پانیک چه عوارضی دارند؟

معمولا نگرانی های زیادی از بابت خطرات و عوارض حملات پانیک وجود دارد. برخی افراد ، تصور می کنند که ممکن است این حملات ، به مرگ آن ها منجر شود اما باید گفت که خیر ، اینطور نیست اما می بایست حتما به فکر درمان سریع این اختلال باشند. البته این بیماری در حالت شدید خود ، با عوارضی همراه است که می تواند زندگی عادی فرد را تحت تاثیر قرار داده و موجب مختل شدن امور روزانه او گردد. در ادامه به برخی از این عوارض را اشاره می کنیم.

ترس شدید از قرار گرفتن در محیط های شلوغی همچون ، خیابان ، اتوبوس و مترو به طوری که فرد نتواند در هنگام حمله پانیک ، از این مکان های پرازدحام دور شود. به همین دلیل تا جای ممکن ، از حضور در اجتماع و مکان های پر رفت و آمد ، اجتناب می کند. در موارد بسیار شدید و حاد ، بیمار مبتلا به پانیک ، حتی به تنهایی قادر به خارج شدن از خانه نیست و باید فردی همیشه همراه او باشد.

در این صورت فرد بیمار از فعالیت های تحصیلی ، کاری و ورزشی نیز باز خواهند ماند. نگرانی های ناشی از این حملات در فرد مبتلا به پانیک موجب می شود که همیشه در حال مراجعه به اورژانس ، پزشک و انجام آزمایشات متعدد برای اطمینان از سلامتی و پیشگیری از بروز حملات بعدی باشد.

همانطور که گفتیم حملات پانیک چندان طولانی نیستند و معمولا پس از چند دقیقه ، فروکش می کنند. اما با این حال عوارض منفی آن بر روی افراد مبتلا ، بسیار طولانی و مخرب خواهند بود. علائم اضطراب و احساس وحشت و نگرانی زیادی که در حین این حمله برای فرد به وجود می آید ، موجب کاهش اعتماد به نفس و مختل شدن زندگی فرد می شود.

چه عواملی خطر حمله پانیک را افزایش می دهند؟

چه عواملی خطر حمله پانیک را افزایش می دهند؟
چه عواملی خطر حمله پانیک را افزایش می دهند؟

معمولا عوامل مختلفی در افزایش خطر پانیک و به عنوان علل بروز این حملات شناخته شده اند. از جمله دلایل اصلی و مهم چنین اختلالی ، می توان: سابقه خانوادگی حملات عصبی ، اتفاقات ناگواری همچون مرگ عزیزان ، حوادث روحی همچون تجاوز یا تصادف ، مشکلات خانوادگی ، استرس های کاری ، طلاق ، تولد فرزند و حتی تغییر در سبک زندگی را نام برد. درحقیقت ، هرنوع هیجان و شرایط استرس زایی می تواند عاملی برای بروز این اختلال باشد. در ادامه به سایر علل شایع بروز پانیک ، اشاره نموده ایم:

  • ارث و مسائل ژنتیکی ، احتمال ابتلای افراد را به این بیماری تا ۶ برابر بیشتر می کند.
  • مصرف بیش از حد چای و قهوه و سیگار می تواند عاملی برای این حملات باشند.
  • استعمال مواد مخدر و روانگردان همچون ماری جوانا و شیشه بسیار تاثیرگذار است.
  • بی خوابی از دلایل عمده چنین حملاتی است.
  • برخی بیماری های جسمی همچون پرکاری تیروئید و دیابت نیز از جمله دلایل بروز پانیک هستند.

احتمال حمله پانیک در چه افرادی بیشتر است؟

مقدار شیوع این نوع اختلال ، حدودا بین یک تا چهار درصد از جمعیت یک جامعه است که زنان نیز بیشتر در معرض ابتلا به آن قرار دارند. در این میان ، افراد جوان نیز که متوسط سن آن ها ۲۵ سال تخمین زده شده ، بیشترین افرادی هستند که علائم پانیک در آنها مشاهده می شود.

البته اکثریت این افراد یعنی حدود ۹۰ درصد آن ها ، دچار یک نوع اختلال روانی دیگر نیز هستند که متداول ترین آن ها ، افسردگی شدید و دیگر اختلالات اضطرابی است. گروه دیگری از افراد مبتلا به حملات پانیک ، به صورت ژنتیکی دچار این نوع اختلال می شوند به طوری که در صورت وجود این بیماری در بستگان درجه یک ، احتمال بروز آن در سایر افراد خانواده ، چهار تا هشت برابر افزایش خواهد یافت.

نحوه تشخیص اختلال پانیک به چه صورت است؟

اصولا تشخیص حمله پانیک توسط معاینات اولیه جسمی و بررسی صحت عملکرد و گردش خون در بدن صورت می گیرد. چرا که ممکن است این حملات ، ناشی از مشکلات دیگری همچون ، تیروئید یا ناراحتی های قلبی باشد. در غیر اینصورت ، اگر به دنبال علائمی برای تشخیص پانیک در خود یا اطرافیانتان هستید ، مواردی را که در ادامه بیان می کنیم را بررسی کنید:

  • بروز حملات ناگهانی و متعدد که چندان ارتباطی به شرایط و موقعیت شما ندارد.
  • وجود علائم اضطراب و احساس نگرانی همیشگی از تکرار مجدد حملات
  • تغییراتی که در اثر این نوع حملات در شما ایجاد شده اند. مانند خودداری از رفتن به مکان هایی که قبلا زیاد به آنجا می رفتید. چراکه قبلا در آن مکان دچار حمله پانیک شده اید و ترس از وقوع دوباره باعث خودداری از حضور در آن مکان می شود. این نوع خودداری موجب بروز برخی از انواع فوبیا به نام آگورافوبیا یا ترس از مکان‌های شلوغ می شود که در بخش های قبل به آن اشاره شد.

راه های درمان حمله‌ اختلال پانیک

راه های درمان حمله‌ اختلال پانیک
راه های درمان حمله‌ اختلال پانیک

امروزه از روش های مختلفی برای درمان حمله و اختلال پانیک استفاده می شود که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان پانیک به شیوه رفتار آگاهانه

شاید بتوان یکی از بهترین و موثرترین روش های درمان این اختلال اضطرابی و غلبه بر ترس را ، رفتار آگاهانه دانست. تمرکز این روش درمانی ، بر روی افکار و رفتاری است که به عنوان عامل تحریک کننده حملات پانیک ، شناخته می شوند. در واقع با استفاده از رفتار آگاهانه ، فرد مبتلا به این نوع اختلال ، تلاش می کند که نگاهی واقع بینانه به ترس های خود داشته باشد.

مثلا افرادی که در حین رانندگی دچار حملات پانیک می شوند ، با کمک این روش ، فرا می گیرند که در چنین شرایطی ، توقف نموده و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی مجددا به مسیر خود ادامه دهند. در این صورت ، علاوه بر پیشگیری از تصادفات و یا حملات اضطرابی ، فرد متوجه این موضوع می شود که ریشه ترس از رانندگی و هراس او تنها ذهنی بوده و قرار نیست اتفاق ترسناکی رخ بدهد و تجربه این حملات به اندازه گذشته ، برای او نگران کننده نخواهد بود.

مشاوره خانواده رایکو ، آماده ارائه راهنمایی های بیشتر در زمینه حمله پانیک می باشد و در صورت نیاز به هرگونه اطلاعات کامل تر ، می توانید با مشاوران و کارشناسان ما تماس بگیرید.

درمان پانیک به شیوه افشا یا مواجهه

تکنیک مواجهه یا افشا نیز یکی دیگر از روش های درمان ترس و اختلال پانیک محسوب می شود که فرد در یک شرایط مشابه با زمان حمله قرار می گیرد که لازم به ذکر است ، این شرایط کاملا تحت کنترل و ایمن می باشند. در روش افشا ، یک نوع شبیه سازی از زمانی که فرد در وضعیت حمله قرار می گیرد ، ساخته شده و به این صورت احساساتی را که در آن لحظات تجربه می کند ، بازسازی می شود.

در این روش پس از چندین بار تکرار موقعیت حمله ، فرد بیمار ، توانایی کنترل حالات خود را به دست می آورد و به این صورت ترس او کمتر می شود. تکنیک مواجهه یا افشا برای درمان فوبیا و ترس از حضور در جای شلوغ مانند آگروفوبیا نیز کارایی دارد و به این وسیله ، آن قدر فرد را با شرایطی که از آن وحشت دارد ، مواجه می کنند تا ترس او ، کاملا از بین برود. درواقع پس از انجام این تکنیک ، فرد مبتلا به اختلال پانیک یا آگروفوبیا ، متوجه می شود که قرارگرفتن در یک موقعیت استرس زا ، هیچ نوع آسیب یا ترسی برای او نداشته و می تواند احساسات خود را مدیریت کند.

درمان پانیک با استفاده از دارو

داروهایی که برای درمان اختلال پانیک مورد استفاده قرار می گیرند ، عموما یا موقتی هستند و یا اینکه می توانند تنها بعضی از علائم آن را کاهش دهند. به این ترتیب ، باید گفت که دارو در درمان قطعی پانیک ، چندان اثرگذار نیست. معمولا دارو درمانی برای افرادی موثر خواهد بود که شدت بیماری در آن ها زیادتر است ، اما باز هم به تنهایی و بدون روش های درمانی دیگر ، نتایج چشمگیری نخواهد داشت. درواقع زمانی دارو ، تاثیرگذار است که با سایر درمان ها و به ویژه ، تغییر در سبک زندگی نیز ، همراه باشد چرا که اصلی ترین قسمت درمان پانیک ، تشخیص علت حملات است.

با این حال ، داروهایی که برای کاهش علائم و حملات پانیک تجویز می شوند ، عبارتند از:

دارو ضد افسردگی

این داروها معمولا به چند هفته زمان برای نشان دادن نتایج خود ، نیاز دارند و باید به صورت مداوم و نه فقط در هنگام حمله ، مورد استفاده قرار بگیرند تا تاثیرات آنها مشخص شود. البته همانند تمام داروهای شیمیایی ، مصرف این قرص ها با عوارضی نیز همراه هستند که با توجه به دوز مصرفی و شدت نیاز به آن ها به صورت سردرد ، تهوع و احساس خواب آلودگی شدید ، نمایان می گردد. معمولا پزشک ، تجویز این داروها را از دوز پایین ، آغاز می کند.

بنزودیازپین‌ها

این نوع دارو ، جزء داروهای آرام بخش به شمار می رود و مصرف آن برای افراد مبتلا به پانیک ، موجب کاهش سریع نشانه های این اختلال ظرف ۳۰ دقیقه تا یک ساعت خواهد شد. توجه داشته باشید که بنزودیازپین ها ، شدیدا اعتیاد آور هستند و مصرف دائمی آن ، موجب وابستگی جدی فرد خواهد شد. به همین دلیل می بایست حتما با نسخه و تحت نظارت پزشک ، مصرف شود.

راهکارهایی برای جلوگیری از حملات پانیک

  • بهتر است از نشستن بیشتر از یک ساعت خودداری کرده و مدام در حال حرکت باشید.
  • تمرین تنفس عمیق و آرام را در برنامه خود قرار داده و هیچوقت نفس‌تان را حبس نکنید.
  • همیشه در جمع دوستان یا خانواده خود یا در نزدیکی آنها باشید.
  • تمرینات مدیتیشن و ریلکسیشن برای مقابله با استرس به شما کمک زیادی می کند.
  • مصرف الکل ، کافئین و سیگار را قطع کرده یا به حداقل برسانید.
  • خواب و استراحت کافی ، به ریکاوری بدن شما کمک زیادی می کند.
  • تاثیر مطالعه بر سلامت روان موضوعی ثابت شده است پس در این باره ، زیاد مطالعه کنید و اطلاعات لازم را کسب نمائید.

سوالات متداول

۱- چطور می توان به فردی که دچار حمله پانیک شده ، کمک کرد؟

اگر در اطرافیان شما فردی دچار حمله پانیک شد ، آرامش خود را حفظ کرده تا بتوانید به فرد ، کمک کنید. در واقع شما در وهله اول باید خودتان را کنترل کرده و سپس شرایط را برای کمک به فرد ، محیا کنید. پس از آن ، فرد را در جای مناسبی نشانده و تلاش کنید ، تمرکز خود را به دست بیاورد. سپس او را تشویق کنید که چند نفس عمیق بکشد و آرام باشد و در نهایت نیز با صحبت های خود ، او را آرام کنید.

۲- آیا در هنگام حمله ، تمرین فیزیکی خاصی برای آرامش فرد وجود دارد؟

پس از آنکه توانستید فرد را کمی از اضطراب به وجود آمده دور کنید ، می توانید با برخی تمرینات کششی ساده و حرکت دادن به دست و پاهای او ، عضلاتش را از گرفتگی خارج کرده و آرام کنید. انجام این تمرینات فیزیکی موجب کاهش استرس و تنش فرد می شود.

۳- استفاده از یوگا و مدیتیشن چقدر در درمان پانیک موثر است؟

انجام برخی تکنیک های یوگا و مدیتیشن ، به ریلکس شدن فرد کمک زیادی می کند و احساس تمرکز و کنترل افکار در فرد بیشتر می شود. البته در صورتی اثر بخشی این روش ها ، بیشتر می شود که به صورت مداوم و منظم ، صورت بگیرند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حملات پانیک با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

    1. با سلام و وقت بخیر، تنفس عمیق می‌تواند علامت‌های حمله پانیک را کاهش دهد. اگر فرد بتواند تنفس خود را کنترل کند، بسیاری از علائم تنفسی حمله‌ی پانیک که تشدید کننده‌ی حمله هستند، کاهش پیدا می‌کنند. در صورتی که فرد دچار به حمله پانیک بتواند تشخیص دهد که دچار حمله‌ی پانیک شده‌ است و خبری از حمله قلبی نیست، متوجه می‌شود که احساسی که دارد موقتی است و همین تفکر باعث کاهش اضطراب می‌شود و حمله‌ی پانیک را ملایم‌تر و حتی متوقف می‌کند. برای کاهش عوامل محرک در زمان وقوع حمله، بهتر است فرد چشمان خود را ببندد. این کار هر گونه عامل محرک اضافه را حذف می‌کند و کمک می‌کند تا بهتر روی تنفس خود تمرکز کنند. در کل مجموعه این عوامل باعث کاهش اثرات مربوط به پانیک می شود.

  1. سلام من ۲۷ ساله هستم دخترم چند وقتیه هر ماه تقریبا یکبار یهویی تپش قلب شدید میگیرم بدنم میلرزه یهو دلشوره میگیرم یعنی منم پانیک دارم؟

    1. با سلام، علائم حمله پانیک شامل مواردی مانند: تنگی نفس، افزایش ضربان قلب، درد قفسه سینه یا احساس سنگینی، احساس لرزش، احساس خفگی، احساس جدا شدن از محیط اطراف
      عرق کردن، احساس حالت تهوع و ناراحتی معده، احساس سرگیجه، گرگرفتگی، ترس از مرگ و از دست دادن کنترل و انجام دیوانه وار امور می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره