مشاوره نوجوان و جوان

سن بلوغ | بلوغ پسران و دختران از چه سنی آغاز می شود؟

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سن بلوغ با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سن بلوغ را می توان به عنوان یکی از حساس ترین و مهم ترین مراحل زندگی به شمار آورد که با تغییرات عمده ای همراه است. این مرحله از رشد شامل تغییرات جسمانی، روانی و جنسی بیشماری است که در دختران و پسران شامل تفاوت هایی خاص می شود. در این مقاله به بررسی سن و ویژگی های بلوغ در هر دو جنس پرداخته و علائم بلوغ زودرس را مورد بحث قرار می دهیم.

سن بلوغ دختر چند است؟

به طور کلی، سن بلوغ دختران با پسران متفاوت بوده و تغییرات مخصوص به این دوره برای دخترها زودتر اتفاق می افتد. می توان گفت که سن بلوغ دختر تقریبا بین ۹ الی ۱۴ سال است. در این دوره تغییرات جسمانی و روانی زیادی به وقوع می پیوندد که می تواند تنش زیادی را برای فرد به وجود بیاورد. به همین جهت لازم است تا کودک از پیش برای این دوره آماده شده و اطلاعاتی را پیرامون نشانه های بلوغ دختران دریافت کند. بدین شیوه تنش های این دوره قابل تحمل تر شده و می توان آن ها را مدیریت کرد.


بلوغ پسران از چه سنی آغاز می شود؟

بلوغ پسران معمولا در سن ۱۰ الی ۱۴ سالگی شروع می شود و به طور میانگین در سن ۱۳ سالگی به وقوع می پیوندد. فرآیند بلوغ برای پسران معمولا بین ۲ الی ۴ سال به طول می انجامد و این موضوع می تواند در افراد مختلف متغیر باشد. بنابراین ممکن است نشانه های بلوغ پسران نیز در زمان های متفاوتی بروز پیدا کنند.


بلوغ زودرس در دختران و پسران

همان طور که سن بلوغ و علائم و تغییرات ناشی از آن در دختران و پسران تفاوت هایی دارد، بلوغ زودرس هم در دو جنس می تواند با تفاوت هایی همراه باشد. علائم بلوغ زودرس برای پسران شامل موارد زیر است:

  • رشد موهای زائد بدن
  • دورگه شدن صدا
  • انزال و نعوظ های متوالی
  • بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی

همچنین بلوغ زودرس برای دختران می تواند علائمی مشابه موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  • بزرگ شدن سینه ها
  • خونریزی واژن و قاعدگی
  • رشد موهای زائد بدن

عوامل موثر بر بلوغ زودرس

دلایل بلوغ زودرس
عوامل موثر بر بلوغ زودرس

به طور کلی، عوامل متعددی می تواند سبب بروز بلوغ زودرس شده و سبب شوند که تغییرات روانی، جنسی و جسمانی زودتر از زمان معمول ظاهر شوند. در این بخش این عوامل را مورد بحث قرار خواهیم داد.

استفاده از موبایل و شبکه های اجتماعی

یکی از مهم ترین دلایل بروز بلوغ زودرس برای کودکان، استفاده از موبایل، اینترنت و شبکه های اجتماعی است. زیرا در دسترس بودن این امکانات موجب می شود که کودکان به فیلم ها و عکس هایی دسترسی داشته باشند که هورمون های جنسی را در آن ها فعال کرده و زمینه ساز بلوغ زودرس خواهد شد.

ژنتیک

در برخی از موارد، جهش های ژنتیکی موجب می شوند که هورمون های جنسی زودتر ترشح شده و به همین واسطه کودک دچار بلوغ زودرس مرکزی می شود. در این موارد اغلب خواهر و برادر و حتی والدین کودک هم دچار بلوغ زودرس بوده اند.

سیگار کشیدن مادر

پژوهش ها نشان داده اند که مادرانی که در طول بارداری حداقل۱۰ نخ سیگار مصرف می کرده اند، فرزند آن ها حداقل ۳ الی ۴ ماه زودتر به بلوغ می رسد. پس می توان استفاده از سیگار را یکی از عوامل بروز زودرس در کودکان در نظر گرفت.

مصرف بیش از اندازه گوشت

طبق بررسی های انجام شده، مصرف بیش از حد گوشت موجب می شود که بلوغ زودرس برای دختران اتفاق بیفتد. به همین دلیل می بایست به تعادل برنامه غذایی توجه ویژه ای داشت.

اضافه وزن

کودکانی که وزن آن ها ۳۰ درصد از وزن طبیعی بیشتر باشد، زودتر از حالت معمول به بلوغ می رسند. البته بلوغ زودرس گاهی اوقات به دلیل کمبود وزن در پسرها بروز پیدا می کند.

نداشتن پدر یا مادر

عدم حضور یکی از والدین علاوه بر ایجاد مشکلات عاطفی می تواند منجر به بر هم خوردن تنظیم سیستم هورمونی شده و بلوغ زودرس را ایجاد کند.

 

سوالات متداول

۱- بلوغ زودرس قابل کنترل و درمان است؟

هر دو نوع بلوغ زودرس به دلایل مختلفی بروز کرده و می توان با روش های درمانی منحصر به فرد، وضعیت کودک را تا سن بلوغ به تعادل رساند تا از عوارض این اتفاق مصون بماند.

۲- بروز بلوغ زودرس عوارضی را به دنبال دارد؟

بلوغ زودرس می تواند عوارضی مانند استرس، مشکلات روحی روانی و فعالیت جنسی در نوجوانی را به همراه داشته باشد، که قابل پیشگیری هستند.

۳- بلوغ تحت تاثیر چه عواملی ممکن است با تغییر روبرو شود؟

عوامل متعددی از جمله ژنتیک و محیط می توانند بر روند بلوغ اثر بگذارند که در این بین کنترل کردن عوامل مرتبط با محیط با سهولت بیشتری امکان پذیر است.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سن بلوغ با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

  1. سلام خوبید؟ پسر من ۱۴ سالشه خیلی با من و پدرش بد رفتاری میکنه ممکنه بخاطر سن بلوغش باشه؟

    1. سلام و درود، سن بلوغ دارای چند علائم در زمینه های مختلف می باشد مانند علائم: تغییر صدا، آکنه، رشد موهای زائد، تغییرات جسمی و عاطفی و … که تغییرات جسمی و عاطفی شامل: نوسانات خلقی، افسردگی، اضطراب، عزت نفس و … می باشد. نوسانات خلقی که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد می شوند در این دوره کاملا طبیعی به نظر می رسند و پس از به پایان رسیدن این دوره، این علائم رفته رفته برطرف خواهند شد.

    1. با سلام و درود، حساسیت های دروان بلوغ امری طبیعی ست که تمامی نوجوانان در این برهه زمانی این مسائل و تغییرات را تجربه میکنند. حساسیت های پسرتان می تواند ناشی از تغییرات هورمونی باشد. کاملا طبیعی ست که تغییراتی مثل رویش مو، بزرگ شدن برخی از اندام ها، تغییر صدا و …. در ظاهر پسرتان مشاهده شود و جای نگرانی نیست. لازم به ذکر است در اکثر موارد، حساسیت های صورت گرفته، ناشی از اعتماد به نفس پایین باشد که بستر خانوادگی مناسب می توانید زمینه را برای افزایش اعتماد به نفس او فراهم کند و شما جهت کاستن از حساسیت های پسرتان می توانید روی نقاط قوت ایشان تمرکز کرده و در مسائل مختلف، مشوقشان باشید و یا در صورت لزوم با یک مشاور متخصص این حوزه به صورت حضوری مشورت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره