روانشناسی

بیماری سادیسم چیست و چگونه درمان می شود؟ + بررسی علائم

ممکن است شما هم واژه سادیسم را بارها شنیده باشید و احتمالا تا حدودی با معنی سادیسم آشنا هستید. افرادی در اجتماع هستند که از آزار و اذیت دیگران لذت می برند و برخی اوقات از آن ها کارهای عجیبی سر می زند. با مشاهده این افراد، ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کند که آیا وی از بیماری سادیسم رنج می برد؟ در این مواقع ممکن است شما با خودتان بگویید که امکان ندارد سادیسم جزو بیماری های عادی باشد ولی از نظر روانپزشکی و روانشناسی می توان گفت این امکان وجود دارد. در واقع سادیسم جزو بیماری ها با درجات مختلف است که ریشه در شخصیت دارد و درمان این نوع اختلال کار نسبتا سخت و طولانی است.

بررسی بیماری سادیسم و روش های درمان آن

قبل از هر چیز بهتر است با معنی سادیسم آشنا شوید. در واقع واژه سادیسم به معنای جنون آزار دیگران، شهوت رانی همراه با بی رحمی یا دگر آزاری است. از نظر روانشناسی نیز سادیسم به معنای علاقه به آزار و اذیت افراد به صورت های مختلف روانی، جنسی و جسمی است که افرادی که به این اختلال شخصیتی دچار هستند از رساندن آزار و اذیت یا تحقیر و تمسخر دیگران به نهایت لذت و آرامش می رسند. در صورتی که شدت این بیماری زیاد باشد در افراد مبتلا به سادیسم اغلب رفتارهای جنایتکارانه یا پرخاشگرانه نیز مشاهده می شود.


انواع مختلف شخصیت سادیسم

انواع شخصیت افراد سادیسم
انواع مختلف شخصیت سادیسم

اختلال سادیسم به چند دسته مختلف تقسیم بندی می شود که هر کدام از آن ها دارای علائم مختلفی هستند. از شایع ترین انواع سادیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سادیسم انفجاری

این دسته از بیماران در برخی از موقعیت ها ممکن است به صورت غیرمنتظره خطرناک شوند و کنترل خود را کاملا از دست دهند. در این شرایط است که بیمار به افراد دیگر حمله می کند و از انجام اعمال خشونت آمیز لذت زیادی می برد.

افرادی که به بیماری سادیسم انفجاری مبتلا هستند از درون احساس می کنند که با زندگی شان مشکل زیادی دارند و سرشار از ناامیدی می باشند. این دسته از بیماران پس از آرام شدن از رفتارهای خشونت آمیزی که انجام داده اند پشیمان می شوند. شایان ذکر است که این افراد در لحظاتی که تصور می کنند شخصیت آن ها تحقیر شده واکنش های تند و خشونت آمیزی را بروز می دهند.

سادیسم اجباری

این نوع اختلال در بین افرادی شایع است که جایگاه بالایی در اجتماع دارند و افراد زیادی زیر دست آن ها فعالیت می کنند. این افراد میل زیادی به کنترل کردن دیگران دارند و همواره سعی می کنند با انجام اعمال خشونت آمیز نسبت به زیردستان خود قدرت شان را به آن ها نشان دهند. این بیماران با انجام اعمال خشونت آمیز تصور می کنند که قدرت زیادی را بدست می آورند.

افرادی که بیماری سادیسم اجباری مبتلا هستند در صورت مشاهده سرپیچی زیردستان آن ها از قوانین و دستوراتشان، بالاترین حد تنبیه و مجازات را برای آن ها تعیین می نمایند. این دسته از بیماران در صورت تکرر رفتارهای خشونت آمیز به آن عادت کرده و شدت انجام این رفتارها نیز به مرور بیشتر خواهد شد.

سادیسم ستمگرانه

سادیسم ستمگرانه
سادیسم ستمگرانه

بیماری سادیسم ستمگرانه شبیه به سادیسم اجباری است. این دسته از بیماران به شدت عصبانی هستند و نزدیکان و سایر افراد را تهدید می کنند و ممکن است به آن ها آزار برسانند. افرادی که به سادیسم ستمگرانه مبتلا هستند از خشم و عصبانیت خود برای ایجاد احساس ترس در طرف مقابل استفاده می کنند. این دسته از بیماران تمایل شدیدی دارند که از ایجاد حس ترس در دیگران برای پیش بردن مقاصد و کارهای خود بهره ببرند.

این بیماران، افرادی را که تمایل دارند مورد آزار و اذیت قرار دهند از قبل انتخاب کرده و از این طریق می خواهند احساس ترس بیشتری را در شخص مقابل خود ایجاد کنند. علاوه بر ایتن ها، این تیپ شخصیت ها دارای اعتماد به نفس پایینی نیز هستند. به همین منظور بررسی علائم کمبود اعتماد به نفس در نوجوانان و راه های تقویت آن بسیار حائز اهمیت می باشد.

سادیسم از دست دادن کنترل

این دسته از بیماران سادیسمی جزو افراد بسیار ضعیف هستند و افرادی را برای رساندن آزار و اذیت انتخاب می کنند که از خودشان ناتوان تر و ضعیف تر باشند که به همین منظور بارزترین ویژگی شخصیتی این دسته از بیماران ترسو بودن شان است.

افرادی که به این نوع بیماری سادیسم مبتلا هستند اغلب، موقعیت های دلخواه خود را در ذهن تصور کرده و با اذیت کردن دیگران در ذهنشان نهایت لذت را می برند. همچنین در اغلب مواقع علائم پرخاشگرانه را از خود بروز می دهند و با انجام این رفتارها ترس درونی خود را از دیگران پنهان می کنند.

سادیسم اینترنتی

برخی از افراد نیز در شبکه های مجازی تمایل زیادی به تحقیر و توهین دیگران دارند که به همین سبب در فضای مجازی دیگران را تهدید می کنند. می توان گفت این نوع بیماران نمی توانند رفتارهای سادیسمی خود را به صورت مستقیم بروز دهند به همین دلیل به شبکه های اجتماعی برای بروز رفتارهای پرخاشگرانه خود روی می آورند.

سادیسم جنسی

انواع سادیسم
سادیسم جنسی

بیماری سادیسم جنسی جزو انحرافات جنسیتی به شمار می رود. این دسته از بیماران از آزار و اذیت شریک احساسی خود در زمان انجام رابطه جنسی نهایت لذت را می برند. آزار و اذیت جنسی آن ها شامل رساندن آسیب جسمی و فیزیکی یا روانی است. تربیت صحیح جنسی افراد در دوران کودکی یکی از مهم ترین مواردی است که می تواند از بروز اختلال سادیسم جنسی جلوگیری کند.

سادیسم جنسی به دو دسته زیر تقسیم می شود:

  • سادیسم ذهنی:

این دسته از بیماران در تخیلات خود افراد دیگر را مورد آزار و اذیت جنسی قرار می دهند و از این کار لذت می برند.

  • سادیسم سمبولیک:

این دسته از بیماران دارای حالت انحرافی هستند و هیچ آسیب فیزیکی به فرد مقابل خود وارد نمی کنند. آن ها در زمان انجام رابطه جنسی اعمال مخرب روانی نظیر تحقیر شخصیت، توهین و… را بروز می دهند.


مهم ترین علائم بیماری سادیسم

از مهم ترین علائم بیماری سادیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. لذت بردن از تحقیر افراد دیگر
  2. داشتن میل شدید نسبت به کنترل کردن دیگران
  3. داشتن تخیلات فانتزی متفاوت در ذهن برای آسیب رساندن به نزدیکان یا سایر افراد
  4. ایجاد محدودیت برای افراد دیگر
  5. توهین و پرخاشگری بدون احساس پشیمانی
  6. آزار و اذیت فیزیکی دیگران توام با لذت
  7. تماشای آزار دیگران توام با لذت بسیار
  8. رساندن آسیب به حیوانات
  9. بروز رفتارهای پرخاشگرانه
  10. تخریب دیگران برای ارضاء حس قدرت

علل بروز بیماری سادیسم در افراد

علل بروز بیماری سادیسم در افراد
علل بروز بیماری سادیسم در افراد

در بیشتر موارد این بیماری ریشه در دوران کودکی دارد. از مهم ترین علل بروز بیماری سادیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. اختلالات هورمونی و روانی
  2. خانواده و ژنتیک
  3. محیط زندگی ناسالم
  4. تجربه تجاوز در دوران کودکی
  5. داشتن سابقه سوء رفتار جنسی در زندگی افراد سادیسمی

آیا شدت سادیسم در زنان و مردان یکسان است؟

روانشناسان معتقدند که بیماری سادیسم در زنان و مردان به یک شکل ظاهر می گردد. با توجه به تحقیقات انجام شده می توان گفت شدت این اختلال روانی در مردان بیشتر از زنان است. خانم هایی که به بیماری سادیسم مبتلا هستند نسبت به مردان آسیب بسیار کمتری را به اطرافیان خود می رسانند. روند درمانی این بیماری برای زنان و مردان به یک صورت است.


نحوه تشخیص سادیسم

تشخیص انواع بیماری سادیسم کار نسبتا سختی است. روانشناسان و روانپزشکان از روش های زیر برای تشخیص این نوع بیماری و شدت آن استفاده می کنند:

  1. تست های روانشناسی مربوط به سادیسم ( به کمک این تست ها می توان نوع و شدت بیماری را تشخیص داد.)
  2. مشاهدات بالینی و مصاحبه با بیمار

روش های درمان اختلال سادیسم

بیماری سادیسم جزو بیماری های پیش رونده به شمار می رود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند در صورتی که درمان نشوند به فرد خطرناک تری تبدیل می گردند. در صورت عدم درمان ممکن است بیمار به خود یا اطرافیانش صدمه جدی بزند. در نتیجه بهتر است در صورت مشاهده هر یک از علائم بیماری سادیسم راه درمان اصولی را برای آن در نظر گرفت.

شایان ذکر است که درمان این نوع اختلال در کودکان مهم است و با توجه به این که فکر کودک منعطف است می توان راحت تر این بیماری را درمان کرد.

از متداول ترین روش های درمان بیماری سادیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

مراجعه به روانشناس متخصص

درمان اختلال سادیسم
روش های درمان اختلال سادیسم

انجام مشاوره روانشناسی برای درمان و کاهش شدت سادیسم توصیه می شود. در صورتی که احساس می کنید شما یا اطرافیان تان به اختلال سادیسم مبتلا هستید بهتر است ابتدا به روانشناس متخصص مراجعه کنید. روانشناس بعد از انجام بررسی های لازم در زمانی مناسب بیمار را برای دارو درمانی به روانپزشک ارجاع می دهد.

این نوع اختلال شخصیتی دارای انواع مختلفی است و اگر فرد تمایلی به درمان نداشته باشد هیچ پیشرفتی در طول درمان حاصل نمی شود. اگر فرد همکاری لازم را در طول درمان داشته باشد و به یک روانشناس باتجربه و خوب مراجعه کند بسیاری از علائم بیماری به مرور زمان از بین می روند.

روانشناسان با توجه به شدت بیماری سادیسم از روش های زیر برای درمان بیماری استفاده می کنند:

  • روش درمان شناختی رفتاری
  • ارائه تمرینات عملی و راهکارهای متفاوت برای کنترل و درمان اختلال

مراجعه به روانپزشک

برای دارو درمانی باید به روانپزشکی متخصص و باتجربه مراجعه کنید. نوع داروهایی که برای درمان بیماری سادیسم تجویز می شود بستگی به تشخیص روانپزشک دارد. در بیشتر مواقع روانپزشک داروهای ضد افسردگی را برای تعادل هورمونی بدن تجویز می کند. استفاده از داروهای آرام بخش برای جلوگیری از خودکشی، بروز استرس و اضطراب، انجام خشونت های فیزیکی و… می تواند راهکار درمانی مناسبی باشد. علاوه بر این از داروهای آرام بخش برای کنترل خشم در بیماران سادیسمی استفاده می شود.

مراجعه به متخصص اختلالات

بهترین روش برای درمان بیماری سادیسم مراجعه به روانکاو است. روانکاو متخصص می تواند به بیمار کمک کند تا طول دوره درمان کمتر شود. از مهم ترین مزایای مراجعه به روانکاو برای درمان اختلال سادیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. روانکاو با انجام ارزیابی دقیق شدت و نوع بیماری سادیسم را راحت تر تشخیص می دهد.
  2. روانکاو با توجه به شدت و نوع بیماری روش درمانی مناسبی را انتخاب می کند.
  3. بیشتر روانکاوان به خانواده بیمار آموزش هایی را می دهند تا روند درمان در منزل نیز ادامه داشته باشد.
  4. یکی دیگر از مهم ترین مزیت های مراجعه به روانکاو استفاده از روش دارو درمانی می باشد.
  5. اغلب روانکاوان برای درمان این نوع اختلال کارگاه های درمانی را تشکیل می دهند. تشکیل این نوع کارگاه ها تاثیر زیادی در روند درمانی دارد.

بیماری سادیسم اگر در سریع ترین زمان ممکن درمان شود آسیب زیادی را به فرد وارد نمی کند. در صورتی که احساس می کنید شما یا اطرافیان تان به این اختلال مبتلا هستید بهتر است روش درمانی مناسبی را به کمک یک روانشناس یا روانکاو برای درمان این نوع اختلال انتخاب کنید.

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

    1. با سلام و وقت بخیر، در برخورد با افراد سادیسمی در وهله اول سعی کنید احساسات خود را کنترل کنید. باید خود را متوجه این موضوع کنید که رفتار این دسته از افراد کاملا خارج از اختیار بوده و آنها در مبتلا شدن به این بیماری کاملا بی گناه هستند. به این افراد نشان دهید که امکان تغییر آنها وجود دارد و می توانند بخش از هایی از شخصیت خود را بهبود و ارتقا ببخشند. برای خودتان و فرد سادیسمی یک سری حد و مرز مشخص کنید، مثلا اگر این فرد بیش از حد خشمگین شد یا رفتار ناشایستی نشان داد، شما خود را کنترل کرده و از او دوری کنید. شما باید بپذیرید که این فرد بیمار سادیسم است و تمسخرها، رفتارهای بد، نیش و کنایه و … ایشان را نادیده بگیرید و صبوری پیشه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره