کودکان

۱۲ روش صحیح و موثر تنبیه کودکان

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تنبیه کودک با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید.شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

تماس از استان تهران ۹۰۹۲۳۰۵۹۷۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

اگر بچه‌های در حال رشدی دارید که بازیگوش هستند و شما را مجبور می‌ کنند مدام آن ها را کنترل کنید، وقت آن است که کمی با آن ها سخت‌گیری کنید. این بدان معناست که گاهی اوقات در صورت بدرفتاری باید کودکان را تنبیه کنید، اما منظور ما از تنبیه کودک این نیست که آن ها را کتک بزنید. چرا که تنبیه بدنی در کودکان (کتک زدن) و فریاد زدن می تواند عواقب منفی برای کودک و والدین داشته باشد.

این موضوع می تواند باعث مشکلات رفتاری و روانی در کودکان شده و همچنین در دراز مدت منجر به کاهش اعتماد به نفس کودکان، پرخاشگری و مسائل مربوط به استرس شود.

تنبیه کودک باید بدون خشونت و تحقیر کودکان باشد چون در غیر این صورت، آثار نامطلوبی برای کودک و والدین به همراه خواهد داشت.

انواع تنبیه کودک

به عنوان والدین، هنگام تنبیه کودک، اغلب فراموش می کنیم که تنبیه قرار نیست بچه ها را از شما بترساند. تنها هدف از تنبیه فرزندتان این است که اهمیت رفتار خوب را به کودکان بیاموزید. بنابراین، در اینجا چند روش تنبیه کودک وجود دارد که می توانید به کمک آن ها کودکان تان را به شکل موثر و مفید تنبیه کنید.

انواع تنبیه کودک زمانی می توانند به سود تربیت کودک باشند که آن ها اهمیت پیروی از قوانین را یاد بگیرند. ضمن اینکه این روش های تنبیه نباید با خشونت همراه باشند.

۱. برای تنبیه کودک، به او مسئولیت دهید

بیشتر والدین برای رفتار بد به فرزندانشان وقت استراحت می دهند که در این حالت بچه ها ساکت در گوشه ای می نشینند. با این حال، گاهی اوقات ممکن است بیکار نشستن برای کودکان چندان مناسب نباشد؛ زیرا بچه ها اغلب فعال هستند.

در چنین مواردی، والدین می‌توانند زمان‌هایی را برای تنبیه کودک در نظر بگیرند. در این حالت، کودک به جای نشستن و انجام هیچ کاری، وظیفه‌ای متناسب با سنش را بر عهده می‌گیرد. این کارها می توانند شامل حفظ کردن یک شعر، نوشتن حروف الفبا، رنگ آمیزی یک تصویر یا حل مسائل ریاضی باشند. این کار در مسیر رسیدن به هدف از تنبیه کودک کمک می کند و در عین حال به کودک کاری مفید می آموزد.

۲. تنبیه کودک با ورزش

این نوع تنبیه ممکن است برای کودک شما کمی نامطلوب باشد به خصوص اگر او ورزش را دوست نداشته باشد اما مطمئناً عواقب رفتار بد را به او می آموزد. به عنوان مثال، اگر کودک چندین بار ظروف کثیف خود را روی میز رها کرد می توانید او را مجبور کنید ۱۰ حرکت اسکات یا دراز و نشست انجام دهد.

اگر رفتار آن ها در مجامع اجتماعی یا سایر مکان‌های عمومی نامناسب است، می‌توانید از آن ها بخواهید که طناب بزنند. در نهایت ورزش کردن را یاد خواهند گرفت که در آینده برایشان مفید خواهد بود. با این حال در این کار زیاده روی نکنید؛ زیرا می تواند باعث خستگی ماهیچه ای در کودک شما شود.

۳. کودکان را وادار به انجام کارهای روزمره کنید

کودکان را وادار به انجام کارهای روزمره کنید
کودکان را وادار به انجام کارهای روزمره کنید

برای تنبیه کودک فهرستی از ۲۵ تا ۳۰ کار مانند آبیاری گیاهان، گردگیری قفسه ها، خشک کردن ظروف و غیره تهیه کرده و به هر کار امتیاز بدهید. به عنوان مثال، آبیاری گیاهان می تواند ۲۰ امتیاز، شستن ظروف می تواند ۴۰ امتیاز باشد.

اگر فرزند شما در حال تبدیل شدن به یک بچه لوس است و رفتار بد او از کنترل شما خارج می شود، به او بگویید که باید با تکمیل تنبیه خود (برای به دست آوردن آزادی) امتیاز کسب کند. برای مثال، اگر با دوستانش دعوا کرد، قبل از اینکه دوباره با دوستانش بازی کند، باید ۱۵۰ امتیاز کسب کندو به این ترتیب او را منضبط می کنید.

۴. تایمر

اگر فرزند شما برای اتمام یک کار مانند تکمیل تکالیف یا تمیز کردن اتاقش، زمان بسیاری صرف می کند، یک تایمر تنظیم کنید. به کودک بگویید که اگر تایمر قبل از تمام شدن کار، زنگ بزند، امتیازی مانند اجازه تماشای کارتون به مدت دو روز یا بیرون رفتن برای بازی با دوستان را برای یک روز از دست خواهد داد. این کار کودک را تشویق می کند تا کار را به موقع انجام دهد. این موضوع به تدریج، به یک عادت همیشگی تبدیل می شود.

۵. تنبیه کودک با تمرین تکالیف

این نوع روش تنبیه به ویژه برای کودکانی است که با تکالیف مدرسه مشکل دارند یا در آزمون های مدرسه ضعیف عمل کرده اند. مطمئن شوید که در این روش به آن‌ها کمک می‌کنید تا تمرینات بیشتری را در خانه انجام دهند. برگه‌ های تمرین را چاپ کنید و فرزندانتان را مجبور کنید روی آن‌ ها کار کنند. می‌توانید به فرزندانتان توضیح دهید تا زمانی که نمرات آن ها بالا برود، باید برای تمرین تکالیف وقت بیشتری بگذارند؛ حتی اگر زمان بازی کردن آن ها محدود شود. این نوع تنبیه کودک به آن ها کمک می کند تا در دروس ضعیف نمرات خوبی بگیرند. ضمن اینکه آن ها خوشحال خواهند شد که شما به جای سرزنش به آن ها کمک می کنید.

۶. کوزه مجازات برای تنبیه کودک

 کوزه مجازات برای تنبیه کودک
تنبیه کودک

با فرزندتان بحث کنید و فهرستی از انواع تنبیه کودک خلاقانه ارائه دهید. در مرحله بعد، این مجازات ها را روی کاغذ یادداشت کنید و در یک شیشه بریزید. دفعه بعد که فرزندتان رفتار بدی نشان داد، از او بخواهید که از ظرف تنبیه مجازات بردارد و هر کاری که روی آن نوشته شده است را انجام دهد. این تنبیه ها باید به کودکان کمک کنند چیز جدیدی یاد بگیرند یا از زمان خود بهتر استفاده کنند. برخی از نمونه‌ های این تنبیه‌ های آسان‌ تر شامل فعالیت‌ هایی مانند بیرون بردن زباله‌ها، شستن ظرف‌ ها، تا کردن لباس‌ ها، مرتب کردن کمد لباس یا بیرون کشیدن علف‌ های هرز باغچه است.

۷. زمان خنک شدن

اگر کودک شما عصبانی می شود یا در خانه کار اشتباهی انجام داده است، اجازه دهید آرام شود. او را برای دویدن بیرون بیاورید یا به پیاده روی دعوت کنید. این نوع فعالیت ها به آن ها کمک می کند تا آرام شوند. همچنین به آن ها فرصت می دهد تا به کارهایی که انجام داده اند فکر کنند. پس از بازگشت می توانید با آرامش توضیح دهید که چه اشتباهی انجام داده اند و چگونه باید آن را اصلاح کنند.

زمان استراحت نیز به والدین کمک می کند تا آرام شوند. در این صورت بدون عصبانیت روش مناسب تنبیه کودک را انتخاب می کنند. این در حالی است که در بیشتر موارد، عصبانیت باعث تنبیه بدنی کودک می شود.

۸. بهم ریختگی را مرتب کنید

این روش تنبیه برای تبدیل کردن کودک به فرد مرتب و منظم اهمیت دارد. به عنوان مثال، اگر کودک شما اسباب بازی یا وسایل هنری را در اتاقش جا می گذارد، آن اسباب بازی ها را بردارید و پنهان کنید. به فرزندتان بگویید که امتیاز استفاده از آن وسایل هنری یا بازی با اسباب بازی هایش را تا زمانی که خودش را منضبط کند از دست خواهد داد.

۹. مناطق بدون مبارزه

مناطق بدون مبارزه

مناطق ممنوعه دعوا در واقع برای آن دسته از والدینی است که با بچه های خود مشکل دارند و دائماً دعوا می کنند. مناطق خاصی از خانه را به عنوان مناطق بدون مبارزه یا ممنوعه تعیین کنید. به کودکان اجازه دهید پوسترها یا کارتون های مورد علاقه خود را در آن مناطق بچسبانند و به آن ها بگویید قانون این است که نمی توانند جلوی آن تصاویر دعوا کنند. این کار تعداد دعواها را کاهش می دهد و به آن ها کمک می کند راهی برای کنار آمدن بهتر پیدا کنند. اگر این قانون را زیر پا گذاشتند، برایشان مجازات تعیین کنید.

۱۰. تنبیه کودک با زمان خواب

این روش برای کودکان بزرگ و کوچک مناسب است. بچه ها عاشق بازی هستند و از خوابیدن متنفرند. بنابراین، اگر آن ها رفتار نادرست دارند، به آن ها بگویید که زمان بازی آن ها کاهش می یابد؛ یعنی آن ها باید زودتر بخوابند. روزهایی که آن ها خوب رفتار می کنند، زمان بازی بیشتری به آن ها بدهید.

۱۱.  تغییر نقش

تغییر نقش

شما باید از بازی نقش برگردانی که برای سرگرمی انجام می شود، آگاه باشید. این بازی برای تنبیه کودک انجام می شود. در این بازی، فرزندتان را مجبور می کنید یکی از کارهایتان را که برای او کسل کننده است، مانند نظافت، شستن لباس، پاک کردن میز، جارو کردن و غیره را انجام دهد. این در حالی است که شما مانند کودک عمل خواهید کرد.

۱۲. سنگ مرمر در یک بطری

شما می توانید یک بطری شیشه ای یا یک شیشه با اندازه دلخواه داشته باشید و درون آن تکه های سنگ مرمر بریزید. با استفاده از یک نشانگر دائمی و یک مقیاس اندازه گیری، بعد از هر ۲ تا ۳ اینچ یک علامت بر روی شیشه بزنید. در هر علامت، امتیازی وجود خواهد داشت که کودک از دست می دهد. اکنون، بسته به سابقه رفتار بدی که فرزندتان داشته است، می‌توانید تعریف کنید که هر بار که او اشتباه می‌کند، چند تیله باید داخل بطری برود. همچنین از هر علامتی که عبور کند، چه امتیازی را از دست خواهد داد.

سوالات متداول

۱- تنبیه کودک باید چگونه باشد؟

کودکان باید به گونه ای تنبیه شوند که خیلی خشن نباشد. در واقع انواع تنبیه کودک باید آن ها را تشویق کند تا رفتار خود را اصلاح کنند و به حرف های والدین خود گوش دهند. تنبیه نباید برای کودکان تحقیرآمیز باشد. در عوض، آن ها باید به کودکان بیاموزند که از زمان خود بهتر استفاده کنند و چیز جدیدی یاد بگیرند. در عین حال ارزش رفتار خوب را درک کنند.

۲- زمان اجرای هر تنبیه باید چند روز باشد؟

برای اجرای هر روش تنبیه کودک بهتر است یک یا ۲ روز در نظر بگیرید. البته این موضوع با توجه به کاری که کودک انجام داده و میزان ارزش محرومیت تعیین می شود.

۳- اگر به عنوان تنبیه، به مدت طولانی کودک را از یکی از سرگرمی هایش محروم کردیم اما این موضوع نتیجه نداد، چه کنیم؟

برای تنبیه کودک به مدت طولانی عمل نکنید. از طرفی تنبیه باید بر روی علاقه مندی کودک (کارهایی که به شکل روزمره تمایل به انجام آن ها دارد) اعمال شود نه صرفاً سرگرمی هایش.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تنبیه کودک با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید.شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

تماس از استان تهران ۹۰۹۲۳۰۵۹۷۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

  1. سلام خوبید خسته نباشید من یه دختر خیلی خیلی شیطون دارم که کل روز پای تلویزیون میشینه و هیچ کار دیگه ای نمی کنه نمیدونم چیکار کنم که اینو ترک کنه

    1. با سلام و درود، در صورتی که تمایل دارید دخترتان اعتیاد تماشای تلویزیون را ترک کند، می تواند هر روز یک زمان به خصوصی را برای امتحان کردن بازی های مختلف با ایشان در نظر بگیرید. برای دور کردن فرزند از تماشای زیاد تلویزیون، می توانید فعالیت های متنوعی را با ایشان انجام دهید. برخی از این فعالیت ها شامل: پختن غذا به صورت مشترک، نقاشی و رنگ آمیزی، شعر خوانی و … می شوند. بهتر است برای استفاده از تلویزیون یک زمان به خصوصی را برای فرزندتان مشخص کنید مثلا دو بازه نیم ساعته در طول روز می تواند برای ایشان مناسب باشد. در نظر داشته باشید اگر بتوانید کودک خود را به عوامل دیگری علاقمند کنید، به سرعت می تواند اعتیاد خود را ترک کند مثلا در وهله اول می توانید یک کتاب مورد علاقه ایشان را برایش تهیه کنید و سعی کنید ارزش کتاب و کتابخوانی را بزرگ جلوه دهید.

  2. من یه پسر پنج ساله به شدت شیطون دارم ک اصلا نمیدونم از کجا فحش یاد گرفته ولی همش به همه فحش میده چطور باید تنبیهش کنم؟

    1. با سلام، والدین در برابر کودکی که ناسزا میدهد باید اقداماتی مانند: در آن لحظه والدین نباید پاسخی به کودک دهند، والدین نباید در روش ادب کردن کودک، خودشان بی‌ادب باشند.
      همان گونه که می‌خواهید فرزندتان با شما صحبت کند، با او سخن بگویید. نسبت به این رفتار بی‌توجه باشید و بدانید که مرحله‌ای گذراست. کلمه‌ای برای جایگزینی پیشنهاد کنید. برای تخلیه احساساتش، روش‌های سالمی جهت یادگیری مهارت ابراز صحیح خشم و کنترل آن را به او پیشنهاد دهید. از هیجان زده شدن، شوکه شدن، مسخره کردن، تنبیه و نصیحت کردن، خندیدن و یا واکنش‌های افراطی اجتناب کنید. کاری کنید تا از آن کلمه متنفر شود. کابرد مکرر یک کلمه قدرت آن را از بین می برد. بنابراین با تکرار آن کلمه، از آن کلمه زشت خسته می‌شود. مثلا به ازای هر سال سن کودک، یک دقیقه آن واژه را تکرار کند. به این صورت از تکرار واژه مشخص به ستوه آمده و دیگر نمی‌خواهد آن را تکرار کند.
      بیان احساس ناراحتی خودتان: من دوست ندارم اینجوری با من حرف بزنی. به خاطر گستاخی کودک را تنبیه نکنید، زیرا با تنبیه فقط ترس را آموزش می‌دهیم و نه احترام را. سخن گفتن پسندیده او را تشویق کنید، تا بداند چه نوع واژه‌هایی را ترجیح می‌دهید. مراقب دوستان، رسانه‌ها و حتی کلام خود باشید، زیرا آنچه به گوشش می‌رسد از دهانش بیرون می‌آید.
      از برچسب زدن به کودک و گفتن اینکه پسر بدی هستی، بی‌ادب و گستاخی و …. بپرهیزید. فیلم‌های خشونت آمیز تلویزیونی را، محدود کنید و در انتخاب کارتون‌ها و برنامه‌ها دقت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره