روانشناسی

احساس چیست | انواع احساس در روانشناسی

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره احساس و انواع آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

احساس فرآیندی در بدن انسان است که باعث ایجاد پاسخی خاص، نسبت به محرکی خاص می شود. احساس طی سال‌های رشد و تکامل انسان در ژن های او برنامه ریزی می شود؛ همینطور انواع مختلفی از واکنش های جسمی و شناختی انسان را در بر می گیرد. لازم به ذکر است که با وجود پیشرفت علم، برخی از احساسات هنوز به خوبی درک نشده اند.
احساس توسط سیستم لیمبیک مغز(مرکز پردازش عاطفی انسان) پردازش می شود، در نتیجه احساسات، غیر منطقی و غیر معقول هستند؛ زیرا سیستم لیمبیک درپشت نئوکورتکس مغز (بخشی از مغز که به افکار آگاهانه و استدلال اختصاص یافته) قرار گرفته است.
احساس را می توان از طریق جریان خون و فعالیت مغزی به شکل تخصصی و همچنین از طریق مشاهده ی تغییرات چهره و وضعیت قرارگیری بدن به صورت عینی اندازه گیری کرد.

انواع احساس در روانشناسی

اساسی ترین احساسات که نمود ظاهری دارند به شرح زیر می باشند.

احساس شادی

از بین انواع احساسات اساسی بشر، تمایل انسان ها به احساس شادی بیشترین رتبه را به خود اختصاص داده است. احساس شادی اغلب به عنوان یک وضعیت احساسی دلپذیر تعریف می شود که با احساس خوشبختی و رضایت همراه است. حالات عینی احساس شادی: لبخند، موضع آرام بدن، و صدایی خوشایند می باشند.

احساس غم و اندوه

احساس غم و اندوه نوع دیگری از احساسات بشر است که غالباً از آن به عنوان یک حالت عاطفی زودگذر تعبیر می شود. اما در برخی موارد افراد دوره های طولانی مدت غم و اندوه را تجربه می کنند، اگر این احساس در طولانی مدت فعال بماند در خواب، تغذیه و تنظیمات هورمونی اختلال ایجاد می‌کند؛ که منجر به اندوه و بی نظمی بیشتری می شود. ناراحتی یک فرآیند مهم حیاتی به شمار می آید. حالات عینی احساس غم: بی حالی، ناامیدی، گریه، کناره گیری از جمع و خستگی هستند.

احساس ترس

ترس، احساسی قدرتمند است که نقش مهمی در بقا دارد. هنگامی که افراد با نوعی خطر مواجه می شوند، ترس را تجربه می کنند. ترس حالتی شهودی است که به شما می گوید برای جلوگیری از آسیب یا آسیب دیدگی باید اقدامی کنید. به هنگام احساس ترس بدن شما در حالت آماده‌باش قرار می گیرد. عضلات منقبض می شوند و ذهن هوشیار می شود همچنین ضربان قلب و فشار خون هر دو اوج می گیرند. ازحالات عینی احساس ترس می توان به بزرگ شدن چشم ها، عقب کشیدن چانه، تنفس سریع و تپش قلب اشاره کرد.

احساس انزجار

این حس می‌تواند ناشی از مواردی مانند طعم نامطلوب و بوی نامطبوع باشد. محققان معتقدند این حس ممکن است واکنشی نسبت به غذاهای مضر یا کشنده باشد. حالات عینی احساس انزجار عبارتند از: پیچ و تاب لب فوقانی، استفراغ، چروک شدن بینی.

احساس خشم

خشم احساسی به شدت قدرتمند است، که با احساس خصومت و آشفتگی همراه می‌شود. خشم بیش از حد در انسان موجب توهین به حقوق اطرافیان می شود به همین دلیل کنترل خشم اهمیت بسیار زیادی دارد. گاهی خشم باعث می‌شود بدن شما همانند احساس ترس در حالت آماده‌باش قرار گیرد. لازم به ذکر است که در هنگام احساس عصبانیت شدید شما تمایل دارید از خودتان و موضع تان محافظت کنید. حالات عینی احساس خشم: فریاد زدن، قرمزشدن، تعریق زیاد، رفتارهای پرخاشگرانه مانند: ضربه زدن، پرتاب اشیا و لگد زدن.

احساس غافلگیر شدن

یکی از احساسات اساسی انسان که تاثیر موقتی دارد احساس غافلگیری است. احساس غافلگیری می‌تواند مثبت، منفی یا خنثی باشد. از حالات عینی احساس غافلگیری می توان به باز شدن دهان، پرش به عقب، جیغ زدن، فریاد زدن، گاز گرفتن اشاره کرد.

احساسات منفی

احساساتی ناخوشایند که در فرد برانگیخته می شوند، تا تاثیر منفی نسبت به یک رویداد یا شخص داشته باشند. برخی از رایج‌ترین احساسات منفی عبارتند از: ترس، خشم، انزجار، اندوه، بدبینی، تنهایی، دلخوری، استرس شدید. احساسات منفی در زمینه تسهیل و پردازش درگیری های عاطفی به افراد کمک می کنند تا مشکلات عاطفی را شناسایی کنند.

اگر چه احساسات منفی تجارب خوشایندی نیستند؛ اما برای زندگی سالم ضروری هستند. احساسات منفی دقیقاً نقطه مقابل احساسات مثبت هستند. بنابراین اگر احساسات منفی نباشند؛ احساسات مثبت حس خوشایندی برای انسان نخواهد داشت. احساسات منفی انسان را ترغیب می‌کنند؛ به شیوه ای عمل کند که شانس بقای بیشتری داشته باشد. بدیهی است که انسان به دو گروه احساسات منفی و مثبت نیاز دارد؛ قطعاً احساس خوبی نیست که هیچ یک از آن ها را تجربه نکنیم.

احساسات مثبت

احساساتی هستند که به طور معمول برای کسب لذت تجربه می شوند. احساسات مثبت در واقع پاسخ های دلپذیر نسبت به محیط هستند؛ این احساس از جمله احساسات هدفمند در زندگی بشر می باشد، چرا که اغلب انسان ها برای دستیابی به احساس مثبت تلاش می‌کنند. احساسات مثبت می توانند مسیر های پاداش را در مغز تحریک کنند و به پایین آمدن سطح هورمون استرس و کنترل استرس کمک کنند؛ همچنین دامنه تمرکز و حس رفاه را در فرد گسترش دهند. احساسات مثبت و منفی هر دو در زندگی انسان تاثیر زیادی دارند؛ به علاوه این دو حس به هیچ وجه نقش رقابتی نداشته و سعی در تکامل یکدیگر دارند.

هر حس دارای سه مولفه مهم است. اول: مولفه ذهنی؛ چگونه احساس را تجربه می کنید. دوم: مولفه فیزیولوژیکی؛ چگونه بدن شما نسبت به احساس واکنش نشان می دهد. سوم: مولفه بیانگر؛ در پاسخ به احساس چگونه رفتار می کنید. این عناصر می توانند در عملکرد و چگونگی پاسخ های شما نسبت به احساسات تاثیرگذار باشند.

چارلز داروین طبیعت گرای مشهور معتقد بود که عواطف و احساسات اقتباساتی هستند که به انسان و حیوان اجازه می دهند؛ زنده بمانند و تولید مثل کنند. در نهایت احساس می تواند نقش مهمی در نحوه ی تفکر، رفتار و تصمیم گیری های روزانه ی شما داشته باشد.

انواع دیگری از احساسات

انواع دیگری از احساسات
انواع دیگری از احساسات

انواع دیگری از احساس وجود دارد که نمود ظاهری یکسان در افراد مختلف ندارند؛ این احساسات به شرح زیر هستند:

احساس ارتفاعی: وقتی شاهد اعمال خیرخواهانه ی انسان ها هستید؛ احساس مهربانی و سخاوت و نیکی درونی شما را تعقیب می کند تا اقدامات مشابه انجام دهید.

احساس رضایت: هنگام دستیابی به هدف یا برآورده کردن یک نیاز، احساس رضایت در افراد ظاهر می شود.

احساس تسکین: احساس سعادت و خوشبختی که انسان در شرایط نامشخص تجربه می‌کند.

احساس قدردانی: احساس تشکر نسبت به لطف دیگری، که اغلب با فروتنی و تکریم همراه است.

احساس آرامش: احساسی ناشی از پذیرش خود، با وجود بدی ها و خوبی ها.

احساس علاقه: احساسی توجه شما را جلب می کند و اتفاقات را به محدوده ی هوشیار ذهن می آورد.

احساس امید: احساس خوش‌بینی و پیش بینی در مورد آینده ی مثبت.

احساس سرگرمی: احساس لذت بردن از سبکی که اغلب با خنده و تفریح همراه است.

احساس تسکین: احساسی که از یک نتیجه منفی جلوگیری می کند.

احساس محبت: دلبستگی عاطفی به کسی یا چیزی که با دوست داشتن همراه است.

احساس درخشندگی: خوش بین بودن و به طرز چشمگیری شادی و جوان به نظر رسیدن.

احساس تعجب: احساس غیر منتظره، زمانی که شرایط بهتر یا بدتر از آنچه پیش بینی کرده اید پیش می روند.

احساس اعتماد به نفس: احساسی شامل عزت نفس و اعتقاد به خود که می‌تواند مختص به یک موقعیت، یک فعالیت یا حتی جامعه باشد.

احساس اشتیاق: احساس آمادگی و هیجان برای اتفاقی خاص.

احساس سرخوشی: احساس شادی شدید و همه جانبه؛ اغلب وقتی اتفاق مثبت و هیجان انگیز رخ می‌دهد تجربه می شود.

احساس خوشبینی: احساسی مثبت و امیدوارکننده که شما را ترغیب می‌کند به دنبال آینده ای روشن باشید، که در آن اعتقاد دارید کارها بهتر نتیجه خواهد گرفت.

احساس عشق: شاید قوی ترین احساس مثبت؛ عشق یک احساس عمیق و ماندگار برای هر انسانی است، که می توان آن را نسبت به یک فرد یا گروهی از مردم یا حتی تمام بشریت سوق داد.

تعداد دیگری از احساسات که اغلب با آن ها مواجه می شویم:

تحسین، پرستش، قدردانی، خشم، اضطراب، بی حوصلگی، کسالت، آرامش، گیجی، همدلی، هیجان، ترس، وحشت، علاقه، شادی، دلتنگی، تسکین، غم، رضایت، تمایل جنسی وگناه.
در نهایت به یاد داشته باشید که احساسات شما مختص به خودتان هستند و این سفر زندگی شماست پس خودتان باشید و احساستان را با دیگران مقایسه نکنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره احساس و انواع آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

  1. سلام روزتون بخیر باشه جناب . من یه اقای کارمند ۳۳ ساله هستم ولی متاسفانه تو تمام کارهام احساسی برخورد میکنم و تمام تصمیم هام بر اساس احساسه ولی اصلا راضی نیستم میشه یه راه حل خوب بهم ارائه بدید؟

    1. با سلام، مهم‌ترین و اساسی‌ترین قدمی که باید در جهت پیشگیری از تصمیم گیری احساسی بردارید این است که بتوانید مهارت کنترل احساسات را بیاموزید چرا که ناتوانی در تنظیم هیجان، اصلی‌ترین دلیل اتخاذ تصمیم‌های نادرست است. این مسئله به خصوص در زمانی که شما با هیجان خشم روبه‌رو هستید اهمیت دو چندانی پیدا می‌کند چرا که خشم هیجانی بسیار نیرومند است و می‌تواند موجب تصمیماتی شود که آسیب‌های جدی برای خودتان یا اطرافیان به همراه داشته باشد.
      اگر احساس می‌کنید که در کنترل احساسات خود با دشواری‌های زیادی روبه‌رو هستید و انواع هیجانات نظیر خشم و غم را با شدت بسیاری تجربه می‌کنید مراجعه به یک روانشناس، شرکت در کارگاه‌های مهارت زندگی و مطالعه کتاب‌های خودیاری که در زمینه کنترل احساسات نوشته شده می‌تواند به شما در این زمینه کمک کند.

  2. من کلا خیلی بدبینم نسبت به همه، به همه ی ادمای دورم احساس منفی دارم خسته شدم از این همه بدی کمکم کنین لطفا ممنون

    1. با سلام و وقت بخیر، اولین راه برای از بین بردن بدبینی، تغییر نگاه به زندگی است که شاید در دید اول راه ساده ای به نظر برسد اما نیاز به جزم کردن عزم دارد و در این راه نیاز به یک مشاور خواهید داشت. عموما افراد بدبین در ارتباط با افرادی هستند که مانند خود می باشند، اما برای از بین بردن بدبینی می بایست از این افراد دوری کنید. قدر داشته های خود را بدانید و نعمت های زندگی خود را ستایش کنید. یکی از خصیصه های اصلی بدبین ها، فاجعه سازی است به این شکل که اصطلاحا از کاه کوه می سازند، اما از این پس شما می بایست فاجعه سازی را به صورت کامل کنار بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره