روانشناسیکودکان

بلوغ زودرس چیست؟

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع بلوغ زودرس و راه های جلوگیری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

کلمه بلوغ جنسی بیشتر زمانی استفاده می شود که ویژگی های زنانه و مردانه زودتر از موعد در کودکان بروز پیدا کند که نگرانی والدین را در پی داشته و درصدد درمان آن برمی آیند. این عارضه بسیار نادر بوده و تعداد کمی از کودکان درگیر آن می شوند که علائم و نشانه های بلوغ در پسران  قبل از ۹ سالگی و در دختران قبل از ۸ سالگی بروز می کند.

این نوع از بلوغ علت دقیق و مشخصی ندارد و بر اساس برخی از وضعیت های خاص هویدا می گردد و از شیوه های درمانی متناسب با بلوغ زودرس مانند تجویز داروهای مختلف برای به تاخیر انداختن روند رشد و تکامل به لحاظ بدنی استفاده می شود.

نشانه های بلوغ زودرس در دختران شامل شروع قاعدگی، بزرگ شدن پستان و در پسران با بزرگ شدن آلت و بیضه ها، رشد موهای صورت، نعوظ و انزال خود به خود و بم شدن صدا همراه است.

بلوغ زودرس چیست؟

جهش رشدی و نمایان شدن ویژگی های جنسی و جسمی بزرگسالان در نوجوانان بسیار زودتر از زمان معمول را بلوغ زودرس می نامیم. مواد شیمیایی موسوم به هورمون توسط هیپوتالاموس در مغز تولید می شود که این مواد بر روی غده هیپوفیز تاثیر گذاشته و هورمون گنادوتروپین ها را آزاد می کند. گنادها رشد غدد جنسی را تحریک کرده که بیضه ها در پسران و تخمدان ها در دختران همان غدد جنسی هستند و در نتیجه بیضه ها هورمون تستوسترون و تخمدان ها هورمون استروژن را تولید می کنند.

نشانه های بلوغ دختران در بازه سنی ۸ – ۱۳ سال و در پسران ۹ – ۱۴ سال پدیدار می شود ولی روند بلوغ زودرس زودتر از این بازه طبیعی می باشد و نشانه های آن به وضوح در ظاهر کودکان قبل از بلوغ طبیعی قابل مشاهده است.

انواع و اقسام بلوغ زودرس

انواع علل عارضه توضیحات
بلوغ زودرس مرکزی عدم وجود عللی خاص وجود تومور در مغز یا ستون فقرات، آسیب مغز یا نخاع، آب آوردن مادر زادی مغز، کم کاری تیروئید cpp یا بلوغ زودرس مرکزی هنگامی رخ می دهد که گنادو تروپین ها در سن پایین تولید شوند.
بلوغ زودرس محیطی وجود تومور در غده هیپوفیز یا فوق کلیوی، کیست تخمدان در دختران، تومور بیضه، سندرم مک کیون آلبرایت بیضه ها، تخمدان ها، غدد فوق کلیوی، غده هیپوفیز هورمون های آندروژن و استروژن در بخش های مختلف بدن تولید شده که GIPP گفته می شود، همچنین سندرم مک کیون ژنتیکی بوده که باعث بروز مشکلاتی در رنگ پوست و سلامت استخوان می گردد.
تلارک زودرس  کیست های عملکردی فولیکولی، کودکان بالای سه سال عللی به غیر از تلارک خوش خیم رشد جزئی سینه ها در دختران خوش خیم بوده ولی می تواند اولین علامت بلوغ زودرس واقعی باشد و با مواجهه با هورمون استروزن خارجی رخ می دهد.
آدرنارک زودرس تولید هورمون آندروژن توسط غدد آدرنال در سن پایین رشد مو در ناحیه شرمگاهی و گرفتن بوی بد در بدن کودکان مانند بزرگسالان هیچ ویژگی غیر عادی دیگری تا رسیدن به محدوده سنی بلوغ ایجاد نمی شود.

خوب است بدانید که درمان بلوغ زودرس تلارک و آدرنارک ضروری نمی باشد.

در چه کودکانی احتمال بلوغ زودرس بیشتر است؟

طبق تحقیقات انجام شده، کودکان آفریقایی – آمریکایی بیشتر از افراد دیگر مستعد ابتلا هستند و شیوع بلوغ زودرس در دختران نسبت به پسران بیشتر است، همچنین وجود سابقه خانوادگی بلوغ زودرس، احتمال بروز عارضه را در کودکان خانواده افزایش می دهد. پژوهشگران عوامل ژنتیکی این فرآیند را بررسی کرده و دو ژن به نام کیس پپتین KISS1 و گیرنده آن KISS1R را کشف کرده اند. همچنین ژنی دیگر که در بدن پدرها وجود داشته و به فرزندان خود منتقل می کنند MKRN3 نام دارد که در شروع بلوغ زودرس نقش دارد. عوامل دیگری نیز در بلوغ زودرس نقش دارد که در زیر به آن اشاره شده است:

  1. چاقی
  2. مصرف فرآورده های حاوی تستوسترون یا آندروژن مانند قرص های LD (ضد بارداری)، کرم ها و پمادهای هورمونی
  3. پرتو درمانی تومورهای مغزی یا نخاعی، لوسمی و…

نشانه های بلوغ زودرس در دختران و پسران

آغاز تغییراتی در ظاهر کودکان و ایجاد علائم بلوغ زودرس دختران و پسران در سنین پایین شامل جهش رشدی سریع، رشد مو در ناحیه شرمگاهی و زیر بغل، آکنه و جوش، بوی بدن بزرگسالان بوده و منجر به نگرانی والدین می شود که رشد غیر معمول استخوان ها و عضلات را در پی دارد

علائم بلوغ زودرس
علائم دختران علائم پسران
شروع قاعدگی بزرگ شدن آلت و بیضه ها
بزرگ شدن پستان رشد موهای صورت
رشد مو در ناحیه شرمگاهی نعوظ و انزال خود به خود
ظاهر شدن جوش و آکنه در صورت بم شدن صدا

نحوه تشخیص بلوغ زودرس در کودکان

  • معاینه بالینی پزشک و بررسی پرونده پزشکی کودک
  • تهیه عکس رادیوگرافی از دست کودک به منظور بررسی بالغ شدن استخوان ها
  • انجام آزمایش خون برای اندازه گیری غلظت هورمون ها در خون
  • انجام  MRI مغز به جهت تشخیص افتراقی ناهنجاری هایی مانند تومور
  • سونوگرافی از لگن کیست ها و تومورهای تخمدان
  • عبور امواج صوتی با فرکانس بالا از بافت های بدن و دریافت تصاویر دقیق از ساختار داخلی بدن

نحوه صحبت والدین با کودکان در مورد بلوغ زودرس

  • مطرح شدن سوالات بسیاری در ذهن کودکان و پاسخ دادن والدین با حساسیت و صادقانه به پرسش ها به جهت رفع نگرانی کودک
  • توضیح به کودک درباره بلوغ زودرس و طی کردن این مرحله از رشد برای تمام بچه ها
  • توضیح مسئله به صورت شفاف و بیان موضوع آغاز بلوغ زودرس در برخی زودتر یا دیرتر
  • مطلع بودن والدین از احساسات زودرس جنسی کودکان
  • تعیین مرزهای مشخص در مورد رفتارهای کودک توسط والدین
  • گفتگوی آزاد با کودک درباره ارزش ها، اولویت ها و انتخاب های سالم
  • عادی رفتار کردن با کودک در این شرایط
  • تشویق به شرکت در ورزش، هنر و… به جهت افزایش اعتماد بنفس
  • مراجعه به مشاور برای مشخص کردن استراتژی لازم برای این شرایط

عوارض بلوغ زودرس در کودکان

در بلوغ زودرس بعد از پایان یافتن بلوغ، رشد کودک متوقف شده و قد کودک نسبت به هم سن و سالان خود کوتاه تر است. در مقابل کودکان دچار درگیری های فکری، شرمساری، گوشه گیری و درون گرایی می شوند و ممکن است از حضور در اجتماع خودداری نمایند. همچنین این امر باعث ظهور علائم ثانویه جنسی می شود که افزایش رشد قدی و سن استخوانی منجر به بسته شدن زودرس اپی فیزها و کوتاهی قد خواهد شد.

لازم است بدانید که بلوغ زودرس در کودکان کوچک تر با استرس و فشار روانی همراه بوده و عزت نفس آنان را کاهش می دهد، همچنین توانایی مدیریت و رهبری کمتری نسبت به همسالان خود دارند.

راهکارهای جلوگیری از بلوغ زودرس

  1. عدم استفاده از نوشابه های گازدار
  2. به حداقل رساندن مصرف چربی ها
  3. عدم مصرف بیش از حد پروتئین و گوشت قرمز
  4. استفاده از سبزیجات و گوشت های ارگانیک
  5. فعالیت ورزشی مستمر و نگه داشتن وزن خود در وضعیت نرمال

درمان بلوغ زودرس مرکزی و محیطی

درمان بلوغ زودرس محیطی و مرکزی
درمان بلوغ زودرس

در اغلب اوقات بلوغ زودرس به صورت جزئی و یا در زمان سن بلوغ نرمال اتفاق می افتد که در این حالت احتیاجی به درمان وجود ندارد. همچنین مصرف دارو برای متوقف کردن هورمون های تناسلی یا رشد در بسیاری از کودکان جوابگو است. در برخی اوقات نیز تومور یا توده ای را که باعث بروز بلوغ زودرس شده را با جراحی خارج می کنند.

درمان بلوغ زودرس مرکزی

  • متوقف کردن تولید هورمون از غده هیپوفیز شامل: LH و FSH
  • تجویز داروی آگونیست GnRH برای توقف فعالیت غدد جنسی
  • تزریق این دارو هر ۱ تا ۳ ماه یکبار
  • قرار دادن ایمپلنت دارو آگونیست و آزاد شدن آهسته آن طی یک سال
  • افزایش قد کودک با مصرف این دارو
  • توقف داروی GnRH بعد از حدود ۱۶ ماه

درمان بلوغ زودرس محیطی

  • خروج عارضه اصلی مانند تومور به جهت توقف بلوغ زودرس
  • تجویز داروهای توقف تولید زود هنگام استروژن و پروژسترون

سوالات متداول

۱- عارضه بلوغ زودرس برای چه بازه سنی می باشد؟

این عارضه بسیار نادر بوده و تعداد کمی از کودکان درگیر آن می شوند که در پسران قبل از ۹ سالگی و در دختران قبل از ۸ سالگی می باشد.

۲- راه های پیشگیری از بلوغ زودرس شامل چه مواردی می شود؟

با داشتن رژیم غذایی مناسب و متعادل نگه داشتن وزن کودکان می توان تا میزان زیادی از این عارضه جلوگیری نمود.

۳- درمان بلوغ زودرس محیطی و مرکزی چگونه می باشد؟

هر یک از موارد مطرح شده درمان های مخصوص به خود را دارند که در متن مقاله به طور کامل ذکر شده است.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع بلوغ زودرس و راه های جلوگیری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۶ نظرها

  1. دختر من ۱۵ سالشه خیلی قد و هیکلش بزرگه به نسبت و متوجه خیلی چیزا هست به صورت کامل، یعنی اینم بلوغ زودرس داشته؟ فکرم درگیر شد

    1. با سلام، وقتی بلوغ قبل از ۸ سالگی در دختران و قبل از ۹ سالگی در پسران شروع شود، بلوغ زودرس محسوب می شود. در صورتی که دختر خانم شما قبل از ۸ سالگی علائمی مانند: رشد سینه و اولین پریود، رشد موهای ناحیه تناسلی یا زیر بغل، آکنه و بوی بدن بزرگسالان داشته، یعنی بلوغ زودرس داشتند.

  2. سلام من پسرم چهارده سالمه و مدت چندماه دارم خودارضایی میکنم و خوندم که خیلی برام عوارض داره شما میگیذ چطوری ترک کنم؟

    1. با سلام و وقت بخیر، ترک خودارضایی راه های مختلفی دارد که به آنها میپردازیم. اولین راه برای ترک این عمل، تقویت اراده و تصمیم وامید و تلقین عزت به نفس است. دوری از هرگونه تماشای فیلم‌ها و عکس‌های شهوت‌انگیز و مطالعه رمان‌های عشقی تاثیر بسزایی برای عدم روی آوردن به این کار می باشد. تهیه برنامه فشرده و تمام وقت برای بیکاری و تنهایی و وقت خواب چرا که برای رهایی از خودارضایی می بایست زمان های تنهایی خود را محدود تر کنید. به طور کامل از مشاهده بدن عریان خود و یا دیگران بپرهیزید و در نهایت به هیچ وجه مشغول تماشای فیلم های پورن نشوید.

    1. با سلام، با بلوغ زودرس افراد برای مدت بیشتری در معرض اثرات هورمونی قرار می گیرند ممکن است باعث بروز سرطان های وابسته به هورمون بشود و همچنین رشد استخوان ها توقف پیدا می کند.
      بلوغ زودرس علاوه بر مشکلات فیزیکی می تواند کودکان را با مشکلات روحی و روانی مواجه کند به طوری که در محیط های اجتماعی با همسالان خود متفاوت باشند.
      در بلوغ زودرس بررسی های هورمونی معاینات مکررتوسط متخصص اطفال و یا غدد لازم میباشد.
      رادیوگرافی از مچ دست چپ برای تعیین کردن سن استخوانی و ام آر آی هیپوفیز و سونوگرافی از بیضه ها،تخمدان و غدد فوق کلیوی از دیگر موارد توصیه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره