روانشناسی

علائم استرس چیست؟ استرس را در وجود خود و دیگران کشف کنید

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علائم استرس و کشف آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

استرس یک واکنش ذهنی و جسمی طبیعی نسبت به تجربیات زندگی است. هر کسی گهگاه دچار استرس می شود. مسئولیت های کاری ، مشکلات خانوادگی ، تشخیص یک بیماری ، جنگ و یا مرگ یک عزیز می تواند محرک استرس باشد ؛ مثلا در ترافیک مانده اید ، قرار ملاقات مهمی دارید و دیرتان شده و می بینید که دقیقه ها می گذرند ، در این شرایط که دچار نگرانی هستید ، هیپوتالاموس ، که یک برج مراقبت کوچک در مغز است تصمیم می گیرد فرمان ترشح هورمون استرس را صادر کند. این هورمون های استرس همان هورمون هایی هستند که باعث واکنش بدن در شرایط اضطراری مانند جنگ یا گریز می شوند ، ضربان قلب را بالا می برند ، تنفس را تند کرده و عضلات را آماده ی حرکت می کنند. اینجا شروع آشنایی با استرس طبیعی بدن است که نه تنها بد نیست بلکه بسیار هم برای بدن لازم است زیرا این واکنش برای این طراحی شده که با آماده کردن فرد ، جهت واکنش سریع و فوری ، از بدن در شرایط خطرناک محافظت کند. اما همین هورمون های محافظ اگر متوقف نشوند و برای مدت طولانی تری در سطح بالا بمانند می توانند به سلامتی آسیب جدی بزنند.

علل استرس چیست؟

علل استرس چیست؟
علل استرس چیست؟

علت های استرس زا برای افراد مختلف متفاوتند. یک اتفاق ممکن است برای یک فرد استرس زا باشد و  برای دیگری هیچ تنشی نداشته باشد. تقریبا هر چیزی می تواند علت استرس زیاد باشد. رویدادهای مهم زندگی روزمره که می توانند علل استرس و نگرانی شوند عبارتند از:

۱- مسائل شغلی یا بازنشستگی

۲- کمبود وقت یا پول

۳- از دست دادن فرد مهم در زندگی

۴- مشکلات خانوادگی

۵- بیماری های جسمانی

۶- روابط، ازدواج و طلاق

۷- سقط جنین

۸- رانندگی روزانه در ترافیک سنگین شهری یا ترس از تصادف

۹- مشکلات با همسایگان

۱۰- بچه دار شدن

۱۱- سر و صدای زیاد و یا آلودگی بیش از حد

۱۲- عدم اطمینان یا انتظار نتیجه مطللوب از یک اتفاق خاص

عواقب استرس زیاد و طولانی مدت

عواقب استرس زیاد و طولانی مدت
عواقب استرس زیاد و طولانی مدت

استرس روی عملکرد فرد بسیار تاثیر گذار است و اجازه نمی‌دهد که بهره‌وری لازم را در کارها داشته باشد. همچنین روی نحوه روابط با دیگران نیز اثر گذار بوده و می‌تواند تأثیر منفی بر سلامتی و ارتباطات افراد داشته باشد.

از طرفی استرس زیاد و طولانی مدت می‌تواند شرایطی مانند فرسودگی شغلی ، بیماری‌های قلبی عروقی ، سکته مغزی ، افسردگی ، فشار خون بالا و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن را به همراه داشته باشد. بنابراین جدی گرفتن این موضوع در زندگی ، بسیار دارای اهمیت می باشد. از دیگر عوارض و عواقب استرس شدید در زندگی عبارتند از:

فشار خون و افزایش ضربان قلب

تنفس سریع تر می گردد

سیستم گوارش تضعیف می شود

فعالیت ایمنی کاهش می یابد

عضلات منقبض می شوند

حالت هوشیاری بالا باعث و موجب کم خواب می شود

ریزش موی شدید

کاهش توانایی های ذهنی

بیماری های گوارشی

علائم استرس چیست؟

شدت استرس در شرایط و موقعیت‌های مختلف ، متفاوت است. استرس می‌تواند گاهی خفیف و زودگذر باشد (مانند استرسی که قبل از یک آزمون ساده به ما دست می‌دهد) یا ممکن است شدید باشد و حالت مزمن پیدا کند. استرس باعث بروز علائم متنوعی در سراسر بدن می شود. علائم استرس نیز ، بنا به شرایط زندگی ، وضعیت جسمانی و روانی افراد مختلف ، متفاوت می باشد.

 مهم ترین علائم استرس

 مهم ترین علائم استرس
مهم ترین علائم استرس

آکنه و جوش

آکنه یکی از واضح ترین علائم استرس است. در اثر استرس هورمون هایی مانند کورتیزول در بدن ترشح می شود که باعث افزایش ترشح چربی یا به وجود آمدن جوش های صورت و بدن می شود. در واقع هر گاه بدن تحت استرس باشد با تولید هورمون های خاص باعث تولید چربی بیش از حد در سطح پوست و ایجاد اختلال در سیستم لنفاوی و جریان خون می شود در نتیجه بیماری های پوستی مانند آکنه را عود می دهد. تا جایی که دانشمندان مشاهده کرده اند که سرکوب برخی هورمون های که در جریان استرس ترشح می شود ، باعث ایجاد کیفیت بهتر پوست افراد است.

سردرد

اگر گاهی به طور ناگهانی (بدون سابقه‌ی سردرد یا میگرن) دچار سردردهای تنشیِ شدید می‌شوید ، احتمالا استرس زیادی دارید. سردرد از شایع ترین علائم استرس بشمار می آید. استرس ، موادی شیمیایی را در مغز آزاد می‌کند که بر اعصاب و عروق خونی مغز تاثیر می‌گذارند و سبب سردرد می‌شود. این درد معمولا در ناحیه سر و گردن احساس می شود.

طبق تحقیقی که در یک کلینیک پزشکی انجام شد سردرد ناشی از استرس دومین و شایع ترین علت سر درد است. همچنین استرس افراد در طول ماه رابطه مستقیمی با تعداد سردرد افراد در همان ماه دارد.

دردهای مزمن

از علائم استرس زیاد است که باعث افزایش هورمون کورتیزول می شود ؛ که این هورمون در بدن نیز باعث افزایش درد های مزمن خواهد شد. برای مثال آزمایشی که روی ۱۶ نفر از افرادی که دردهای مزمن دارند نشان داد که این افراد دارای سطح بالایی  از هورمون کورتیزول هستند و این مطلب اثبات می شود که افزایش سطح استرس می تواند دلیلی برافزایش درد های مزمن باشد.

بیماری های مزمن

بیماری های مزمن
بیماری های مزمن

استرس سبب می‌شود در مدت کوتاهی ، انواع بیماری‌ها سراغ‌تان بیایند. در دوره‌ای که استرس طولانی‌مدت را تجربه می‌کنید ، بدن شما بیش از حد توان خود فعالیت می‌کند و از آنجا که فرصتی برای بازیابی خود ندارد ، حتی در برابر یک سرماخوردگی معمولی نیز قدرت مقاومت نخواهد داشت. مطالعات نشان داده‌اند هنگامی که استرس را تجربه می‌کنید ، سیستم ایمنی بدن‌تان تا ۳۰ درصد ضعیف می‌شود. گاهی اوقات برای حفظ سلامت جسمی و روحی خود باید دست از کار بکشید و یک روز در هفته را به استراحت اختصاص بدهید. با این کار بدن انرژی از دست رفته را باز می‌یابد

خستگی

اگر با وجود استراحت و خواب کافی در شب ، باز هم صبح‌ها به سختی از رختخواب جدا می‌شوید ، احتمالا از لحاظ بالینی خسته هستید. خستگی بدون دلیل ، از علائم استرس می باشد. استرس انرژی بدن را تحلیل می‌برد و سبب می‌شود تمام دستگاه‌های بدن ، بیش از حد فعال باشند. از آنجا که بدن در این حالت بیش از حد توانش کار می‌کند ، حتی استراحت و خواب کافی نیز نمی‌تواند انرژی از دست‌ رفته را جبران کند.

بی خوابی

آیا تاکنون برای‌تان پیش آمده است که با وجود خستگی بسیار شدید ، نتوانید بخوابید؟ دلیل آن استرس است. هنگامی که استرس زیادی دارید ، مغزتان بیش از حد فعالیت می‌کند. در این حالت ، با اینکه مدت زیادی از وقت خواب‌تان گذشته است و بسیار هم خسته هستید ، خوابیدن برایتان دشوار است. صبح روز بعد ، به دلیل خواب ناکافی خسته‌تر خواهید بود و این نیز به نوبه‌ی خود سبب افزایش استرس می‌شود و با تکرار این چرخه ، به زودی بیمار خواهید شد.

مشکلات گوارشی

از علائم استرس این است که سیستم گوارشی شما را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. مشکلات دستگاه گوارش مانند اسهال و یبوست نیز می تواند به دلیل استرس باشد.

تعریق زیاد

تعریق زیاد
تعریق زیاد

ما هر روز تحت فشارهای عصبی و انواع استرس هستیم. جلسات مصاحبه شغلی ، خواستگاری ، روزهای ارائه سمینار از جمله عوامل استرس‌زا هستند. استرس تپش قلب ، جریان خون و دمای بدن را زیاد می‌کند. بدن برای خنک کردن خود ، غدد عرق‌ریز را فعال می‌کند. بنابراین عرق کردن در این مواقع عادی بوده و برای سلامتی ما مفید است و از علائم استرس در افراد نیز هست.

 لرزش لب ها و دست ها

زمانی که فرد در شرایط استرس زا قرار می گیرد و دچار اضطراب و تنش می شود آدرنالین خون که وظیفه حفاظت از بدن را برعهده دارد به میزان بیشتری ترشح می شود و سیستم دفاعی بدن به خوبی عمل نمی کند و با آزاد کردن میزان زیادی از انرژی موجب ایجاد لرزش در قسمت های مختلف بدن می گردد.

حواس پرتی

حواس‌پرتی یکی از مشخص ترین علائم استرس است. در این حالت ، فشار وارده بر بدن بیش از حد است و بنابراین قدرت تمرکز کاهش می‌یابد. بار مسئولیت زیاد در زندگی سبب می‌شود پیگیری امور جزئی تا حدودی دشوار باشد. بنابراین اگر به‌سادگی جای دسته‌کلید یا اشیای دیگر را فراموش می‌کنید ، یا قرار ملاقات‌ها و جلسات را از دست می‌دهید، احتمالا استرس زیادی دارید. اجازه ندهید کار از این بدتر شود و استرس‌تان را درمان کنید.

افزایش ضربان قلب

افزایش ضربان قلب می تواند نشانه ای برای سطح بالای استرس باشد .طی یک تحقیق میزان ضربان قلب در حالت عادی و هنگام شرایط استرس زا اندازه گیری شد که نتیجه نشان داد در هنگام استرس ضربان قلب به طور قابل توجهی افزایش پیدا می کند.

  تکرر ادرار

استرس و اضطراب می تواند محرک انتقال هورمون های استرس به مناطقی خاص در بدن باشد ، که مثانه یکی از آنها محسوب می شود ، و زمینه ساز تغییرات فیزیولوژیکی شود. کسب آرامش و کاهش استرس اغلب موجب از بین رفتن تکرر ادرار می شود.

کاهش میل جنسی

کاهش میل جنسی
کاهش میل جنسی

وجود استرس در افراد می‌تواند بطور غریزی ، سبب کاهش میل جنسی شود. این امر در درازمدت مشکلات جسمی و روحی متعددی را به دنبال خواهد داشت. هنگامی که استرس دارید و کوهی از مشکلات بر سرتان است ، به دلیل عدم تمرکز کافی و بدخلقی نخواهید توانست این مشکلات را حل و فصل کنید. با تمرین زیاد استرس را از خود دور کنید تا زندگی خانوادگی آرام و لذت‌بخشی را تجربه کنید.

 افزایش یا کاهش اشتها

استرس ، یکی از عوامل عمده‌ای است که می‌تواند وزن شما را افزایش یا کاهش دهد. هنگامی که بدن زیر فشار قرار دارد، مغز باعث ترشح هورمون‌های مختلفی می‌شود. این هورمون‌ها عادات غذایی شما را بر هم می‌زنند و باعث می‌شوند که هوس غذاهای شیرین یا شور کنید ، و اشتهای شما را افزایش یا کاهش می‌دهند.

خشکی دهان

یکی از مهم‌ترین دلایل ایجاد خشکی در دهان استرس است. در شرایطی که روح و روان ما دچار فشار و تنش زیاد باشد بدن عملکرد متفاوتی از خود نشان می‌دهد که یکی از بارزترین آن‌ها خشکی دهان است.

کاهش تمرکز

ترشح بیش از حد هورمون کورتیزول هنگام استرس ، بر توانایی مغز و حافظه تأثیر می‌گذارد. استرس زیاد ، سبب کاهش تمرکز می‌شود و در صورتی که درمان نشود ، اضطراب ، افسردگی و مشکلات حافظه را به دنبال خواهد داشت.

سرگیجه و سنگینی سر

استرس و اضطراب می‌تواند باعث سنگینی سر و سرگیجه شود؛ و حتی با احساس بی حسی در پاها در هنگام ایستادن همراه خواهد بود. همه اینها علائم استرس هستند و با تنفس سریع و ترشح آدرنالین مرتبط است.

کهیر

کهیر
کهیر

هنگامی که دچار استرس می‌شوید (خواه مدتی کوتاه، خواه مدتی طولانی) سیستم ایمنی بدن ضعیف می‌شود و بدن برای مقابله با این مشکل ، هیستامین آزاد می‌کند. در صورتی که استرس برطرف نشود ، واکنش‌های آلرژیک بدن سبب بروز کهیر خواهد شد. در این حالت حتی عواملی مانند سرما ، گرما ، صابون‌ها و لوسیون‌ها (که قبلا فرد نسبت به آنها حساسیت نداشته) نیز ممکن است پوست بدن را تحریک کنند.

در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر و مشاوره در زمینه استرس، و شناخت عوامل و علائم استرس، می توانید با مشاوره خانواده رایکو تماس بگیرید.

شیوه‌های مفید برای مقابله با استرس

استرس نقطه آغاز ابتلا به افسردگی است و می تواند بر سلامت جسم و روح فرد تاثیر جدی داشته باشد. از این رو شناخت و کشف عوامل استرس زا در زندگی خود و دیگران بسیار با اهمیت است. هر فرد در زندگی اهداف ، فعالیت ها و فراز و نشیب هایی دارد ، اما وقتی از حد بگذرد خطر آفرین می شود.

اگر احساس می کنید کار شما زیاد است و کلافه می شوید ، از کار دست بکشید ، چند نفس عمیق و آرام بکشید تا آرامش خود را بازیابید.

بهترین راه برای خالی کردن ذهن این است که ، فعالیت‌هایی انجام دهید که تمرکز شما را روی دست‌ها یا بدنتان بگذارد ، وقتی دست‌ها و انگشتان شما این حرکت‌های ریتمیک آشنا را انجام دهند ، سیگنال‌هایی به شما فرستاده می‌شود که آرام می‌شوید و احساس آرامش به شما دست می‌دهد.

هر روز چند دقیقه در فضای آرام ، چشمان خود را ببندید و روی تنفس تمرکز کنید.

نفس عمیق بکشید

با بدن خود هماهنگ باشید

به محیط بیرون بروید

با صدای بلند بخندید

از سستی و خمودگی بیرون بیایید

موسیقی گوش کنید

سپاسگذار باشید

تحرک داشته باشید

خواب کافی داشته باشید

مصرف چای، قهوه و نوشیدنی های کافئین دار را کم کنید

به طور منظم ورزش کنید

تغذیه سالم داشته باشید

صبح ها زود از خواب بیدار شوید

استرستان را مدیریت کنید

از مصرف سیگار و مواد مخدر اجتناب کنید

اجازه ندهید استرس زندگی شما را مختل کند بلکه از آن انگیزه بگیرید.

اینها روش های ساده ای هستند که شما می توانید با انجام روتین و منظم آن به صورت روزانه،  استرس را در وجود خود یا دیگران کشف و مهار کنید.

سوالات متداول

۱- استرس چه علائم و نشانه هایی دارد؟

آکنه و جوش ، سردرد ، دردها و بیماری های مزمن ، بی خوابی ، خستگی ، تعرق زیاد ، تکرر ادرار ، خشکی دهان ، کاهش یا افزایش اشتها و ... از جمله نشان های وجود استرس می باشد.

۲- داشتن استرس تا چه میزان می تواند خطر آفرین باشد؟

استرس نقطه آغاز ابتلا به افسردگی است و می تواند بر سلامت جسم و روح فرد تاثیر جدی داشته باشد. از این رو شناخت و کشف عوامل استرس زا در زندگی خود و دیگران بسیار با اهمیت است. هر فرد در زندگی اهداف ، فعالیت ها و فراز و نشیب هایی دارد ، اما وقتی از حد بگذرد خطر آفرین می شود.

۳- چه عواملی باعث بروز استرس می شوند؟

علت های استرس زا برای افراد مختلف متفاوتند. یک اتفاق ممکن است برای یک فرد استرس زا باشد و  برای دیگری هیچ تنشی نداشته باشد. برای مثال مسائل شغلی ، مشکلات خانوادگی ، روابط، ازدواج و طلاق ، عدم اطمینان یا انتظار نتیجه مطللوب از یک اتفاق خاص و ... می توانند یکی از عوامل ایجاد استرس باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره علائم استرس و کشف آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره