روانشناسی

۱۲ راهکار موثر درمان پرخاشگری

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره راهکارهای درمان پرخاشگری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

یکی از مشکلات جامعه امروزی که در بین طبقات و سنین مختلف جامعه شاهد آن هستیم پرخاشگری می باشد، امروزه پرخاشگری در بین کودکان و نوجوانان و همچنین بزرگسالان رو به گسترش و افزایش می باشد، بسیاری از مردم کمترحوصله تحمل همدیگر را دارند و با کوچکترین برخوردی به هم پرخاشگر می کنند و گاهی این پرخاشگری ها سبب ایجاد مشکلات و آسیب های جدی فردی  و اجتماعی می شود، که این امر ضرورت کنترل و آموزش روش های کنترل پرخاشگری در بین مردم را چند برابر می کند. از این رو، در مقاله حاضر به بررسی پرخاشگری و راهکاری های موثر درمان پرخاشگری می پردازیم.

فهرست محتوا

پرخاشگری چیست؟

یکی از مشکلات و ناملایمت هایی که امروزه در جامعه وجود دارد، پرخاشگری است، در مورد پرخاشگری و علل آن شاید تعریفی که مورد پذیرش اکثریت متخصصین و روانشناسان باشد، وجود ندارد. لذا پرخاشگری معنای دقیق و متقن و مشخصی ندارد؛ برای نمونه برخی از تعاریف تنها بر جنبه فیزیکی پرخاشگری تاکید دارند و هر فعل و یا رفتار تهدید آمیز را که قصد آسیب و صدمه زدن به غیر را داشته باشد، پرخاشگری می نامند و یا احتمال آسیب و صدمه را داشته باشد، رفتار پرخاشگرانه محسوب می کنند.

اما می توان گفت که پرخاشگری یکی از آثار خشم در انسان است و خشم یکی از نیرومندترین هیجانات انسانی است که خداوند متعال آن را در وجود انسان به ودیعه گذاشته است. که معمولا همراه با خشم رخ می دهد. وقتی انسان به خواسته خود نمی رسد و یا با آزار و اذیت دیگر مواجه می شود، معمولا خشمگین می شود و این که خود یکی از رذیلت های اخلاقی است، رذیلت دیگری را به دنبال دارد که آن پرخاشگری می باشد و انسان کنترل خود را از دست می دهد.

پرخاش در لغت به معنی جنگ و جدال و درشتی از روی خشم و پیکار است، که از آن با عنوان پرخاشگری یاد می شود. پرخاشگری رفتاری است که به قصد آزار کسی یا آسیب رساندن به چیزی بروز می کند. آنچه در این تعریف حائز اهمیت است، نیت رفتارکننده است؛ یعنی رفتار آسیب زا در صورتی پرخاشگری محسوب می شود که از روی عمد و به منظور صدمه زدن به دیگری و یا به خود ، صورت گرفته باشد.

منظور از کنترل پرخاشگری چیست؟

منظور از کنترل پرخاشگری چیست؟
منظور از کنترل پرخاشگری چیست؟

برخی افراد تا زمانی که فشار ناکامی و خشم درونی ، زندگی روزانه آنان را طاقت فرسا نکرده است ، خشم را در خود نگه می‌دارند. برخی دیگر ظاهراٌ در عصبی شدن ، فریاد کشیدن ، زدن و پرتاب کردن و در کل رفتارهایی که قلبها را می‌شکند ، به اموال آسیب می‌رساند و گاهی بدتر از این اعمال ، متخصص و خبره هستند. اما بهتر است که پرخاشگری را کنترل کنید ، منظور از کنترل پرخاشگری این است که در زمانی که خشم بر شما غلبه کرده است و سبب بروز رفتارهای فیزیکی و کلامی تند می شود ، تلاش کنید ، که به روش های مختلف ، اجازه بروز خشم خود به صورت رفتارهای فیزیکی و کلامی خشن و آسیب زا را ندهید، از این رو، کنترل پرخاشگری به معنای غلبه بر خشم خود می باشد. برای کنترل پرخاشگری و غلبه بر خشم خود می توانید محل و مکانی که سبب پرخاشگری و خشم شما می شود را ترک کنید و به مکانی دیگر بروید و یا ذهن خود را به امور دیگر مشغول کنید ، تا اینکه خشم شما فروکش کند و دیگر به صورت پرخاشگری بروز پیدا نکند.

 راه های کنترل پرخاشگری

برای کنترل و درمان پرخاشگری باید به ریشه ها و علل ایجاد کننده پرخاشگری پی برد ، که چه زمینه و عللی موجب ایجاد پرخاشگری در افراد مختلف می شود و از آنجا که هر فردی ممکن است به علل مختلف رفتار پرخاشگرانه از خود بروز دهد، لذا توجه به ریشه پرخاشگری می تواند اولین راه برای کنترل پرخاشگری در افراد مختلف باشد.

دومین گام برای کنترل پرخاشگری صحبت کردن و درد و دل با افراد دیگر می باشد ، که سبب تخلیه روحی و روانی انسان می شود و برای کنترل و درمان پرخاشگری مفید می باشد. گاهی اوقات هم با تغییر سبک زندگی و شغل می توان از احساسات منفی دور شد و به این طریق پرخاشگری را به حداقل کاهش داد.

پزشکان معمولا برای درمان و آموزش روش های کنترل پرخاشگری در افراد مختلف، جلسات روان درمانی تشکیل می دهند و به افراد توصیه می کنند، در این جلسات شرکت کنند. این گونه جلسات به افراد کمک می کند که بر روی رفتارهای خود تسلط بیشتری داشته باشند تا بتوانند پرخاشگری را کنترل کنند.

در برخی موارد نادر هم پزشک برای کنترل پرخاشگری در افراد از دارو استفاده می کند و به افراد دارو تجویز می نماید. البته تجویز دارو بنا به ریشه و علل پرخاشگری در افراد می باشد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است چراکه دلایل پرخاشگری در افراد متغیر است.

راهکارهای موثر درمان پرخاشگری

راهکارهای موثر درمان پرخاشگری
راهکارهای موثر درمان پرخاشگری

۱- ایجاد صمیمیت

یکی از راهکاری موثر برای درمان پرخاشگری ایجاد صمیمیت در محیط خانواده و محیط شغلی و کاری می باشد. چرا که صمیمیت نقش زیادی در کاهش پرخاشگری و درمان آن ، به مرور زمان دارد. بسیاری از مواقع دلیل پرخاشگری نبود صمیمیت در خانواده و محیط کاری افراد می باشد که موجب عصبانیت و پرخاشگری افراد می شود.

۲- سکوت، صبر و تامل

یکی دیگر از بهترین راهکاری های کاهش پرخاشگری و درمان آن سکوت کردن و صبر و تامل در شرایط مختلف می باشد. در مواقعی که رفتار و کردار فردی موجب تحریک شما می شود و امکان دارد شما را خشمگین کند، بهتر راه سکوت کردن است تا آرامش خود را حفظ کنید و سپس در یک فرصت مناسب به بررسی دلیل و چرایی کار آن فرد بپردازید.

۳- تخلیه کردن خود

انسان زمانی که عصبانی می شود ، نیاز به تخلیه روحی و روانی خود دارد ، اما بهترین راه این است که این تخلیه روحی – روانی به صورت پرخاشگری نباشد. برای تخلیه خشم خود به صورت صحیح می توایند به قدم زدن و پیاده روی بپردازید و یا شوخی و مزاح کنید. مزاح از دیگر راهکارهای رفتاری است که موجب کم شدن توجه فرد از بروز خشم و پرخاش می شود.

۴- ترک محیط

یکی دیگر از روش های موثر برای درمان و عدم بروز پرخاشگری ترک کردن محیط و محلی است که سبب خشم افراد می شود، از این رو ، در زمانی که در محل کار و یا خانه حرف های فردی موجب ایجاد خشم در شما می شود و احتمال پرخاشگری و دعوا وجود دارد ، بهتر است محیط را ترک کنید و وقتی آرامش پیدا کردید مجدد به همان محل باز گردید.

۵- افزایش ظرفیت تحمل و بردباری

با تمرین و ممارست می توایند ظرفیت و قدرت تحمل پذیری خود را افزایش دهید. در خیلی از مواقع دلیل ایجاد پرخاشگری در افراد  ، دلایل بی اهمیت و پوچ می باشد، که اگر فرد قدرت تحمل و ظرفیت خود را افزایش دهد، در این زمینه های عصبانی و خشمگین نخواهد شد. به منظور تقویت اراده و حفظ سعه صدر از تفریحاتی همانند صحرا نوردی، کوه نوردی ، شنا و پیاده روی در صبح زود بهره گیرید.

۶- تغییر وضعیت در هنگام خشم

انسان چون خشمگین می شود تمام حواس بدنش به چیزی متمرکز می شود که او را خشمگین ساخته است، پس اگر کاری انجام دهد که تمرکزش را در مورد خشم به هم بزند، چون حواسش به چیز دیگری متوجه شده، خشمش فرو می نشیند.

۷- سجده کردن

سجده کردن
سجده کردن

سجده در هنگام خشم به انسان یادآوری می کند که قدرت خدا بالاتر از قدرت او است. صورت روی خاک نهادن (سجده) راهکاری دینی برای تغییر وضعیت بدن و همچنین توجه و به یادآوردن قدرت خداوند است.

۸- الگودهی

نظریه پردازان یادگیری اجتماعی معتقدند: با الگو های مخرب می توان پرخاشگری را به مردم آموزش داد و با الگو های غیرپرخاشگرانه نیز می توان به مردم کمک کرد تا در برابر تحریک مقاومت ورزند. رویکردهایی که هدف آنها آموزش مهارت های جدید است و به فرد امکان می دهد رفتارهای دیگری را جایگزین پرخاشگری کند، معمولاً نسبت به تخلیه ی هیجانی و تنبیه موفقیت آمیزتر است. خشم و برانگیختگی عاطفی منفی در بروز بسیاری از موارد پرخاشگری نقش کلیدی دارد. بنابراین، بالا بردن توان فرد در کنترل خشم خود، به احتمال زیاد در کاهش پرخاشگری خصومت آمیز مؤثر خواهد بود.

۹- ذکر درمانی و دعا و صلوات بر پیامبر اکرم (ص)

ذکر درمانی یکی از راه هایی است که موجب فرونشاندن خشم و کنترل پرخاشگری می شود. برخی از این اذکار عبارت است از: اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، لاحول ولا قوه الا بالله العلی العظیم، الله اکبر و غیره …. ذکر صلوات از دیگر راه های فروخوردن خشم و رسیدن به آرامش است.

۱۰- وضو گرفتن و غسل کردن

شستن دست و صورت و رساندن آب به بدن در خاموش کردن آتش خشم مؤثر است. اسلام توصیه می کند: هنگام بروز غضب با وضوگرفتن یا غسل کردن آن را مهار کنید. البته نوشیدن آب هم می تواند به کنترل غضب کمک کند.

۱۱- دراز کشیدن و بستن چشم

چند لحظه دراز بکشید و چشمان خود را ببندید و همه ماهیچه های خود را شل کنید تا آرامش عضلانی پیدا کنید و فکر خود را از آنچه موجب عصبانیت شما شده است منصرف کنید و به عضلات بدن خود تمرکز یابید.

۱۲- تلقین به خود و آمادگی شنیدن و دیدن رفتارهای نابجا

به خودتان تلقین کنید که اتفاق خاصی نیفتاده است؛ مثلاً اگر کاری باید می شده و نشده اشکالی ندارد، مگر آسمان به زمین آمده؟ بقیه در چنین مواردی چه می کنند؟ آیا همه عزا می گیرند؟ هر کسی به کار خویش مشغول می شود و اعتنایی به این موارد نمی کند و همچنین همیشه فضای ذهنی و روانی خود را برای شنیدن و دریافت رفتارهای نابجا آماده سازید و به این معنا که همیشه این انتظار را داشته باشید تا دیگران با شما به بدترین شکل برخورد داشته باشند و خود را برای تحمل آن آماده کنید.

 برای کاهش و درمان پرخاشگری در جامعه چه کار باید کرد؟  

 برای کاهش و درمان پرخاشگری در جامعه چه کار باید کرد؟  
برای کاهش و درمان پرخاشگری در جامعه چه کار باید کرد؟

نخستین و مهم ترین راهکار برای کاهش پرخاشگری این است که افراد جامعه از همان سنین ابتدایی زندگی راه‌های کنترل خشم را یاد گرفته و برای رسیدن به خواسته‌های خود هر چند هم که به حق باشد، دست به پرخاش نزنند. فرزندان باید بیاموزند و یاد بگیرند که ریشه بسیاری از جرایم و ناهنجاری‌ها از همین مسئله به ظاهر ساده نشأت می‌گیرد. بنابراین هر یک از افراد جامعه باید در زمانی که خشمگین و ناراحت هستند، سکوت اختیار کرده و به پرخاشگری متوسل نشوند.برای مطالعه مطلب پرخاشگری در کودکان کلیک کنید.

ضرورت دارد تا به فرزندان آموخت که با پرخاشگری کسی حق را به ما نمی‌دهد، زیرا در این صورت همه تصور می‌کنند که فرد می‌خواهد با استفاده از این اقدام به سایر افراد آسیب وارد کرده و حق و حقوقشان را نادیده بگیرد. بی تردید باید روی این مقوله فرهنگ سازی صورت بگیرد که پرخاش راه چاره نیست.

بزرگسالان جامعه نیز باید بتوانند علیرغم تمامی مشکلات همچون مشکلات اقتصادی، بیکاری و هزاران مسئله دیگر، مثبت‌اندیش باشند و بر روح و روان و اعصاب خود تسلط پیدا کنند؛ زیرا در غیر این صورت فرزندان آنان نیز همانند آنها در موقیعت‌های مشابه عمل کرده و چه بسا ممکن است به همین خاطر در یک نزاع و مشاجره به عمد یا غیرعمد یک نفر را به قتل برسانند. لذا خانواده‌ها باید نسبت به عواقب رفتارهایی که از خود بروز می‌دهند، آگاه باشند و بدانند آنها همزمان به فرزندان خود نیز آداب رفتاری را می‌آموزند و اگر راه کنترل خشم و مقابله با پرخاشگری را بلد نباشند، کلاه­شان پس معرکه است.

از این رو، برای کنترل و درمان پرخاشگری راهکاری شناختی که عبارت است از آشنایی و شناخت آثار و فوائد کنترل پرخاشگری و درک عواقب و پیامدهای آن، راهکار عاطفی به منظور بهره گیری از عواطف و برقراری روابط عاطفی مثبت و ابراز محبت و دوری از کینه می باشد. و در نهایت راهکارهای رفتاری مانند:تغییر وضعیت ، ذکر گفتن ، سجده کردن و غیره توصیه می شود.

اگر شما جزء افرادی هستید که دچار پرخاشگری می باشد ، بهتر است برای درمان و آموزش راه های کنترل پرخاشگری دست به کار شوید ، چرا که اگر پرخاشگری را کنترل نکنید ، میزان خشونت آن روز به روز افزایش می یابد و شاید از کنترل خارج شود. برای درمان و کنترل پرخاشگری راه های مختلفی وجود دارد که قبل از آسیب زدن به خود و دیگران بهتر است از این روش ها و راه ها استفاده کنید.

سوالات متداول

۱- پرخاشگری چیست؟

به رفتاری که به قصد آسیب رساندن ، نابود کردن و از بین بردن همراه باشد ، پرخاشگری می گویند.

۲- دلایل به وجود آورنده پرخاشگری کدامند؟

نظریه های مختلفی درباره ی عوامل به وجود آورنده پرخاشگری وجود دارد مثلا برخی از صاحب نظران معتقد به ذاتی بودن پرخاشگری هستند و برخی معتقد به اجتماعی بودن منشا پرخاشگری می باشند. به صورت کلی علل خانوادگی ، عوامل محیطی ، عوامل اجتماعی ، عوامل فرهنگی ، وراثت از جمله فاکتورهای موثر در بروز پرخاشگری می باشند.

۳- پسری ۱۸ ساله دارم که با کوچکترین تلنگری ، عصبانی میشود و رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان می دهد ، تکنیک های کنترل پرخاشگری را معرفی نمایید؟

سکوت در هنگام عصبانیت و تامل بیشتر درباره موضوع ، صمیمیت و همدلی بین اعضاء ، بالا بردن اعتماد و اطمینان ، بالا بردن روحیه مشارکت ، نوشتن احساست روی کاغذ ، ورزش کردن و تخلیه انرژی ، صحبت کردن درباره مشکلات ، شناختن عوامل به وجود آورنده پرخاشگری ، بالا بردن آستانه صبر ، جلوگیری از توهین و ناسزا گفتن در حین عصبانیت ، ذکر نام خدا در حین مشکلات ، قرار گرفتن در وضعیتی که آرام بیشتری برای شما به ارغوان بیاورد ، ترک کردن محیط تنش زا ، تلقین به خود برای آرام بودن ، تغییر دادن تمرکز از موضوع مهیج ، کمک گرفتن از روانشناسان و تشویق رفتارهای آرامش بخش می تواند از جمله تکنیک های مناسب برای کنترل پرخاشگری باشند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره راهکارهای درمان پرخاشگری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۸ نظرها

  1. همسر من به تازگی خیلی کارای خطرناک میکند. مثلا وقتی عصبانی می شود همه چیز را می شکند آینه را. واقعا نمیدانم چه کنم. میشه کمک کنید بنده را؟

    1. با سلام، گوش دادن مرحله ی اول مقابله با افراد عصبانی است. همه دوست دارند که حرف هایشان شنیده شود. هیچ تضمینی وجود ندارد که شما به فرد مقابل گوش ندهید و پیشرفتی در برابر رفتار آنها صورت گیرد. در زمان گوش دادن دقیقا به حرف هایی که او می گوید گوش دهید و نه به حرف هایی که قرار است به او بعدا تحویل دهید. وقتی که شرایط بحرانی و غیر معمول است، به راحتی شرایط بر ما غالب می شود. سعی کنید که چند نفس عمیق بکشید تا از عصبانیت شما کاسته شود. در مواجهه با افراد عصبانی قضاوت را کنار بگذارید زیرا شما نمی دانید که قرار است چه اتفاقی بیافتد. اگر شخص رفتارش غیر معقول است شاید به این دلیل باشد که او از چیزی ترسیده است یا احساس می کند قرار است آسیبی ببیند.
      می دانم که بسیار سخت است در مقابل افراد عصبانی و پرخاشگر که رفتار بدی با ما دارند ساکت باشیم و مقابله نکنیم.
      می خواهیم که از خودمان دفاع کنیم ولی نباید فراموش کنیم که او هم عصبانی است.و رفتار مقابله جویانه مسئله را حل نمی کند.

  2. سلام وقت بخیر همه مشاوران محترم من یه سوال کوتاه دارم آیا برای کم کردن عصبانیت و پرخاشگری میشه از قرص آرامبخش استفاده کرد؟

    1. با سلام و درود، برخی از داروها به صورت مقطعی و کوتاه مدت می توانند باعث کاهش عصبانیت شوند اما اثر آنها قطعی و صددرصدی نمی باشد و از آنجا که این چنین دارو هایی می توانند اثرات جبران ناپذیری داشته باشند، پیشنهاد می شود برای کاهش عصبانیت خود از راه های دیگری استفاده نمایید. سعی کنید به محض اینکه به موقعیت و مسئله مشکل ساز نزدیک می شوید، از آن محیط دوری کنید و فکر و ذهن خود را با افکار مثبت پر کنید. به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی خود را تحقیر یا تمسخر نکنید چرا که این مورد به راحتی می تواند اعصاب شما را تحریک کرده و باعث پرخاشگری شما شود.

  3. سلام وقت بخیر.
    من یه مشکلی دارم ،مادر من خیلی سریع عصبانی میشود و با کوچک ترین چیز های ممکن پرخاشگرانه رفتار میکند.و عصبانیت پیش از حد ایشون در دراز مدت ممکن است به سلامتی ایشون اسیب برساند ؛چه کاری از دست ما بر ما آید؟؟ممنون

    1. با سلام و احترام، یکی از موثر ترین روش های کنترل پرخاشگری، ایجاد صمیمت و ارتباط نزدیکتر با ایشان می باشد.

  4. سلام.من با رفتار تندی که داشتم باعث شدم عشقم ازم زده بشه و الان نمیدونم که چطور باهاش صحبت کنم ک بهش بگم من متوجه مشکلم شدم و میخوام حلش کنم و درکم کنه ک دست خودم نبوده!
    خواهش میکنم کمکم کنید.

    1. سلام و درود.
      برای حل نمودن مشکلات می بایست در قدم اول خشم و عصبانیت خود را به صورت عمیق مورد بررسی قرار دهید و موضوعاتی که باعث پرخاشگری می گردند را شناسایی نمایید تا از وقوع اتفاقات ناخوشایند در آینده جلوگیری کنید. ترجیحا از افراد آگاه در این زمینه کمک بگیرید تا بررسی های بالینی انجام شود. همسر خود را در جریان موضوعات قرار دهید تا در این مسیر یاریتان نماید و سپس روش های کنترل خشم را تمرین کنید و زمانی که عصبانی می شوید ، از آنها برای آرام تر شدن استفاده نمایید. حتما از همسرتان کمک بجویید و حمایت وی می تواند بسیار یاری دهنده باشد. سعی داشته باشید در موقعیت های مختلف ، بر روی رفتارتان کنترل داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره