وسواس

وسواس فکری چیست ؟ علائم و روشهای درمان

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره وسواس فکری و علائم و روش های درمان آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

وسواس فکری  اندیشه ها ، تحریکات و یا تصاویری هستند که بارها و بارها اتفاق می افتند ، افراد مبتلا به وسواس  نمی خواهند که این افکار را داشته باشند و این موضوع موجب ناراحتی آنها می شود ، وسواس فکری به طور معمول با احساسات ناخوشایندی همچون ترس و انزجار همراه است .

همه انسان ها ممکن است افکار وسواس گونه داشته باشند به عنوان مثال آیا درب را قفل کرده اند یا نه ، آیا اجاق گاز را خاموش کرده اند یا نه … اما این به آن معنی نیست که تمام مردم به وسواس فکری مبتلا هستند . افکار وسواس گونه می توانند فرد را به انجام دادن رفتارهایی اجباری سوق دهند ، اگر مدت زمان این رفتارهای اجباری در طول روز بیش از یک ساعت باشد و یا به گونه ای باشند که روند عادی زندگی را مختل کند آنگاه احتمال دارد که فرد به سندروم اختلال وسواس یا OCD  مبتلا شده باشد .

نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که وسواس فکری یک اختلال روانشناختی است در صورتی که باور عمومی در جامعه این است که برخی از افراد دارای شخصیت وسواسی هستند همین تلقی نادرست معمولا باعث می شود که افراد مبتلا به وسواس فکری دیر هنگام و در مراحل پیشرفته OCD به فکر درمان خود بیافتند.

زندگی کردن همراه با وسواس ساده نیست مدت زمان زیادی از اوقات روزانه فرد صرف انجام اموری تکراری و بیهوده می شود و احساسات ناخوشایند همواره در کنار فرد وسواسی است . تاکنون افراد بسیاری به علت وسعت عوارض نا خوشایند ناشی از وسواس فکری ضمن تماس با مرکز مشاوره خانواده رایکو در صدد درمان خود بر آمده اند.

انواع مختلف وسواس فکری

انواع مختلف وسواس فکری
انواع مختلف وسواس فکری

۱-وسواس های مربوط به آلودگی

وسواس های مربوط به آلودگی می تواند شامل :

  • مایعات بدن (مدفوع و ادرار)
  • بیماری ها (تبخال ، HIV )
  • مواد شیمیایی خانگی و خاک باشد.

۲-وسواس های مربوط به کمال گرایی

وسواس های فکری که مربوط به کمال گرایی می شوند می تواند شامل این موارد باشند :

  • ترس از دست دادن داشته ها
  • ترس از دست دادن یا فراموش کردن اطلاعات مهم
  • نگرانی در مورد تناسب یا دقیق بودن
  • نگرانی یا نیاز به دانستن و یا به یاد آوردن

۳-وسواس های فکری مذهبی

این وسواس به شکل نگرانی در مورد تخطی از فرمان خداوند می باشد.

۴-وسواس های صدمه

این وسواس عبارت است از مسئول بودن در برابر صدمه ای که به دیگران وارد می شود.

۵-وسواس های مرتبط با از دست دادن کنترل

  • ترس از نادیده گرفته شدن و یا توهین
  • ترس از سرقت چیزها
  • ترس آسیب رساندن به خود
  • ترس از آسیب رساندن به دیگران از جمله وسواس های فکری هستند که در این گروه جای می گیرند.

۶-وسواس در مورد ایده های روحانی

  • داشتن ایده های روحانی در خصوص
  • اعداد خاص
  • روزهای خاص
  • رنگ های خاص و نظایر این ها

تفاوت رفتارهای تکراری با وسواس

تفاوت رفتارهای تکراری با وسواس
تفاوت رفتارهای تکراری با وسواس

لازم است ما بین انجام رفتارهای تکراری که در بسیاری از مواقع لازمه زندگی است و وسواس تفاوت قائل شد. به عنوان مثال فرد در هنگام یادگیری یک مهارت جدید مجبور به تکرار یک عمل به دفعات متعدد است و یا ممکن است شما دوست داشته باشید که وسایل اطراف تان را مرتب کنید .

تا زمانی که شما این شیوه را بهتر و مفید تر می دانید مشکلی در خصوص ابتلا به وسواس ندارید در واقع مشکل از زمانی آغاز می شود که مرتب نگه داشتن اطراف تان به شکل یک اجبار برای شما درآید و در صورت رعایت نکردن این اجبار دچار استرس و اضطراب بشوید

انواع مجازات هایی که افراد مبتلا به وسواس فکری بر خود اعمال میکنند

افراد مبتلا به وسواس فکری به منظور کاهش استرس و اضطراب ناشی از وسواس یک دسته از مجازات ها و تنبیهات را بر خود اعمال می کنند این مجازات ها را میتوان در گروه های ذیل طبقه بندی کرد:

۱-شستن و تمیز کردن

  • شستن دست ها بیش از حد و یا به روشی خاص
  • حمام کردن و دوش گرفتن بیش از حد
  • تمیز کردن وسایل خانه و یا سایر اشیا بیش از حد ، از جمله مجازات های مرسوم در میان افراد مبتلا به وسواس فکری است

۲-چک کردن

  • بررسی مداوم به منظور اطمینان از اینکه اشتباه نکرده اند.

۳- تکرار کردن

  • تکرار کردن فعالیت ها و بازنویسی کردن آنها از جمله مجازات هایی هستند که فرد مبتلا به وسواس فکری در مورد خود اعمال می کند.

۴-مجازات های روحی

امکان دارد که فرد مبتلا به وسواس فکری برای کاهش اضطراب و تنش یک دسته از مجازات های روحانی را در مورد خود اعمال کند این مجازات ها میتوانند شامل  دعا به منظور جلوگیری از آسیب و بررسی روحانی حوادث رخ داده به طور مرتب باشند.

علائم وسواس فکری چیست؟

علائم وسواس فکری چیست؟
علائم وسواس فکری چیست؟

در صورتی که مبتلا به وسواس فکری شده باشید احتمالا یک یا چند رفتار خاص را به طور مرتب تکرار می کنید تعدادی از این رفتارها به شرح ذیل است

  • زمانی که در اندیشه ای متفاوت هستید به ناگهان این فکر به ذهن شما می آید که ممکن است به خودتان و یا دیگران آسیب وارد کنید.
  • شما می ترسید که در محیط های اجتماعی بد رفتار کنید و یا کلمات نامناسبی را بر زبان بیاورید.
  • شما احتیاج دارید که کارتان از سوی دیگران مورد تایید قرار بگیرد و یا به نحوی اطمینان حاصل کنید کاری که انجام می دهید درست است.
  • شما مجددا بررسی می کنید تا مطمئن شوید لوازم آشپزخانه خاموش است و یا درب خانه قفل است.
  • اعداد را با یک الگوی مشخص و یا صدای بلند برای خودتان تکرار می کنید.
  • شما احساس می کنید که نیاز به خوردن یک غذای خاص و یا یک سفارش خاص دارید.
  • خانه شما پر است از چیزهایی که از آنها استفاده نمی کنید و نیازی به آنها ندارید.
  • به طور مداوم اطراف تان را تمیز می کنید و یا بیش از اندازه به حمام می روید.

تشخیص وسواس فکری

اگر تصور می کنید که مبتلا به اختلال وسواس فکری هستید لازم است که به یک روانپزشک مراجعه کنید فرآیند تشخیص بیماری شما می تواند شامل معاینه فیزیکی ، آزمایش خون ، آزمایش عملکرد تیروئید ، برسی داروها و یا میزان الکلی که احتمالا مصرف می کنید ، همچنین ارزیابی های روانشناختی باشد.

درمان وسواس فکری

پذیرش وجود اختلال وسواس فکری گام مهمی در شروع فرآیند درمان OCD است زیرا بسیاری از افراد از پذیرش وجود این اختلال در وجود خود سرباز می زنند و یا آن را امری کم اهمیت تلقی می کنند و تنها زمانی درصدد درمان این اختلال بر می آیند که وسواس فکری وارد مراحل پیش رفته ای شده باشد و روند زندگی فرد را دچار اختلال کرده باشد .

درمان وسواس فکری در مراحل اولیه به کمک روشهای رفتار درمانی امکان پذیر است اما در صورت وارد شدن اختلال وسواس فکری به مراحل پیش رفته تر میبایست از روش های درمان دارویی نیز در کنار رفتار درمانی استفاده کرد . در روش درمان دارویی به طور معمول از سه نوع دارو جهت درمان بیماری استفاده می شود:

۱-کلومیپرامین

۲-فلوگزتین

۳-ترانیل سیپرومین

تحقیقات نشان داده اند که مصرف داروی فلوگزتین در بیشتر افراد دارای اثر بخشی بیشتر و دامنه عوارض کمتری بوده است. لازم به توضیح است که هر گونه مصرف دارو جهت درمان اختلال وسواس فکری تنها می بایست زیر نظر پزشک متخصص انجام پذیرد. در کنار درمان های دارویی و رفتار درمانی استفاده از روش درمان های گروهی نیز می تواند در درمان این بیماری مفید باشد .

در یک تحقیق تعدادی از مبتلایان به بیماری وسواس فکری در گروه های دو و یا سه نفره به مدت چند روز در خانه هایی بسیار کثیف و آلوده اقامت کردند ، آنها در طول مدت اقامت خود در آن خانه ها مجبور به انجام نظافت خانه بودند ، پس از شرکت در چند دوره درمان کاهش عوارض اختلال وسواس فکری در اکثر شرکت کنندگان مشاهده گردید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره وسواس فکری و علائم و روش های درمان آن با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. سلام من به تازگی ازدواج کرردم و به رفتتارهای همسرم دارم شک میکنم عین وسواسیاس هرچیزی رو میگه باید ۵ با بشورم

    1. با سلام و احترام، در این نوع اختلال، افراد، افکار، احساسات، تصاویر یا احساساتی را ناخواسته و مکرر و در جواب، به رفتارها یا اعمال ذهنی و اجباری تجربه می‌کنند. اکثر اوقات فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی یا OCD کاری اجباری را برای از بین بردن یا کاهش تاثیر وسواس به طور موقت انجام می دهد و انجام ندادن آن باعث بروز پریشانی می شود به همین دلیل است که افراد یک کار مشخص را در باره های زمانی کوتاه به صورت تکراری انجام می دهند ولی باید توجه کنید که صرفا طبق همین یک نشانه، نمیتوانید تشخیص دقیق دهید. برای بررسی های دقیق و بیشتر، می بایست به پزشک متخصص در این حوزه مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره