وسواس

مشاوره درمان وسواس

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان وسواس با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

وسواس یکی از اختلالات شایع روانی می باشد ، که ابتلا به آن هم برای خود فرد ، و هم اطرافیان او آزار دهنده می باشد. تشخیص این بیماری اندکی مشکل است. این که شما به سلامتی و نظافت خود اهمیت می دهید ، به معنای ابتلا به وسواس فکری و یا عملی نیست. در واقع شما زمانی به این اختلال دچار می شوید که بیشتر ساعات خود را مشغول به انجام کار های تکرار شونده و شست و شو شوید.

عارضه ی وسواس به قدری شایع است که همه ی ما حداقل یک نفر را در اطراف خود می شناسیم که با وسواس دست و پنجه نرم می کند. متاسفانه ابتلا به وسواس تبعات جبران ناپذیری بر زندگی و سلامت افراد خواهد داشت. عمدتا مبتلایان این بیماری به دلیل احساس ناخوشایندی که به شرایط نظافت افراد و محیط پیرامون خود دارند ، از دیگران کناره گیری کرده و منزوی خواهند شد.

بیماری وسواس از نوع پیش رونده می باشد ، که در صورت عدم درمان و رسیدگی به موقع ، پیشرفت کرده و مقابله با آن بسیار دشوار تر خواهد شد ؛ پس اگر شما نیز در مراحل اولیه ی ابتلا به وسواس فکری و عملی هستید ، هر چه سریع تر نسبت به درمان اقدام کنید. بهترین راه در مقابله با این اختلال ، انجام مشاوره وسواس در این خصوص می باشد. در ادامه مطلب ، شما را با چند مشکل شایع در افراد وسواسی و چگونگی برخورد و درمان روانی آنها اشاره خواهیم کرد.

علائم شایع در افراد وسواسی و راهکارهای درمان آن

نظافت بیش از حد

نظافت بیش از حد
نظافت بیش از حد

به جرات میتوان گفت که بسیاری از افراد با شنیدن کلمه ی وسواس به یاد کسانی میافتند که مدام در حال شست و شو و نظافت هستند ، اما این تنها بخشی از رفتار های وسواس گونه به شمار می آید و شاید بارزترین آنها نیز باشد. مبتلایان به وسواس ، عموما نسبت به تمیزی اجسام و محیط اطراف خود مشکوک هستند.

آن ها عمدتا از ترس آلوده شدن و ابتلا به بیماری های ویروسی(و حتی غیر ویروسی!) به صورت مداوم در حال پاک کردن و شست و شوی ظروف و وسایل محیط زندگی خود هستند. در واقع این دسته از آدم ها به جای بوی ادکلن ، همیشه بوی مواد شوینده می دهند. در بسیاری از موارد ، محیط ، از نظر تمیزی نیاز به نظافت مجدد ندارد ، اما شخص وسواسی بر خلاف این موضوع فکر می کند و حتی با پاک کردن لوازم ، باز هم احساس وسواس آن سرکوب نشده و هنوز هم نسبت به تمیز بودن آنها شک دارد.

اگر شما هم در طول روز چندین بار با این موضوع برخورد می کنید ، حتما باید نسبت به پیشگیری و درمان وسواس فکری اقدام کنید. برای مقابله با احساسات اولیه بهتر است ارتباط خود را با دیگران قطع نکنید و بیشتر در اجتماع حضور پیدا کنید ، به جای این کار از قرار گرفتن در شرایط پر تنش و وسوسه برانگیز دوری کنید. اگر بتوانید موارد بروز وسواس خود را بیابید ، به راحتی می توانید نسبت به پیش گیری آن ها عمل کنید.

وارسی های تکرار شونده

یکی از رفتار های افراد مبتلا به وسواس ، انجام کار های تکراری است. مثلا آن ها در طول روز چندین بار به بسته بودن شیر آب ، درب یخچال ، قفل ماشین و… شک می کنند. البته اینکه در طول روز یک یا دو مورد از این گونه شک ها به وجود بیاید ، کاملا طبیعی است ، مشکل اصلی از زمانی مشهود می شود که این اختلال بارها و بارها اتفاق بیافتد.

معمولا افراد دچار وسواس فکری ، روزانه حداقل سه مرتبه در مورد موضوعی شک کرده و آن ها را چک می کنند. بهترین راه برای درمان وسواس های این چنینی ، مقاومت در برابر آن ها می باشد. پس حتی الامکان به افکار وسواس گونه ی خود بی توجه باشید و تا می توانید از انجام مجدد شان اجتناب کنید.

محاسبه ی فکری مکرر

یکی از شایع ترین دلایل مراجعه ی افراد به مراکز مشاوره ، برای دریافت مشاوره وسواس در این زمینه است. شمردن پله ها ، دانه های دستبند ، موهای سر و همچنین کشیدن نقاشی ها و خطوط بی معنی تکرار شونده ، و رفتار هایی از این قبیل ، نوعی وسواس فکری محسوب می شوند. این اعمال غیر طبیعی و طاقت فرسا هستند و حتی می تواند موجب برهم ریختگی تمرکز دیگران نیز بشود.

برای رهایی از این معضل ، در مرحله ی اول باید ذهن خود را مشغول کارهای دیگری کنید و به انجام فعالیت های مورد علاقه ی خود بپردازید. خواندن کتاب ، انجام ورزش های هوازی ، بازی های کامپیوتری و فکری ، مشاهده ی فیلم های محبوب و… می توانند گزینه های مناسبی برای مقابله با این افکار باشند. در واقع با به تاخیر انداختن برخی حرکات ، از شدت آن ها کاسته شده و میزان تمایل به انجامشان کمتر خواهد شد.

شستن زیاد دست و صورت

شستن زیاد دست و صورت
شستن زیاد دست و صورت

آبکشی مداوم دست و صورت ، یکی دیگر از علائم وسواس فکری و عملی است. افراد وسواسی ، به دلیل ترس از آلوده شدن با میکروب های احتمالی ، از دست زدن به اجسام مختلف به شدت خودداری می کنند. آن ها اگر در بعضی از مواقع ، ناچار به تماس و لمس اجسام عمومی مانند: پول ، دستگیره ی درب ماشین و یا دست دادن و رو بوسی با دیگران و… شوند ، به شدت آزرده خاطر شده و حتی با شستن مکرر دست و صورتشان نیز آرام نمی شوند.

برای درمان وسواس فکری و عملی از این قبیل ، رو به رو شدن با عوامل ایجاد کننده این احساسات ، می تواند به بهبود آن کمک کند. به خاطر داشته باشید دوری کردن از عناصر محرک ، بر شدت ترس و وسواس شما خواهد افزود. قطعا رویارویی با این افکار پر تنش ، برای بار اول بسیار سخت می باشد ، اما به مرور زمان از اهمیت آن کاسته شده و وسواس به طور کامل از بین می رود.

به طور مثال در دفعات اولیه ی لمس دستگیره ی وسایل نقلیه ی عمومی ، بدن تان مور مور شده و یا به شدت دچار آشفتگی می شوید ، اما با انجام مکرر این کار و گذشت زمان ، این اختلال به طور کلی در وجود شما بر طرف خواهد شد.

اعتقاد به تقارن و ترتیب

داشتن نظم و ترتیب یکی از ارکان اصلی در پایداری نظام خلقت می باشد ؛ قطعا در بسیاری از موارد ، ناهمگن بودن اجسام و محیط اطراف ، موجب بروز اختلال در روند زندگی خواهند شد. اما اگر رعایت ترتیب و تقارن از حد معمولی گذر کند ، شخص مورد نظر دچار ابتلا به وسواس فکری و عملی خواهد شد. این گونه رفتار های وسواسی در مرحله ی اول به صورت فکری بوده و سپس به وسواس عملی منجر می شوند.

بسیاری از افراد ، از نامتقارن بودن چیدمان و اشیای پیرامون خود رنج می برند و یا اعتقاد عجیبی به مرتب و یکسان بودن اجسام دارند. در محیط زندگی آن ها ، مشاهده ی چیدمان نامتوازن ، کمتر به چشم می خورد. تقریبا همه ی افراد مبتلا به وسواس از اعداد فرد بیزارند! چرا که دستاورد نا متقارنی را در ذهن آنها به وجود می آورند. قطعا برای آنها قرار دادن ۶ استکان چای در سینی ، بسیار دلپذیر تر از ۷ استکان خواهد بود.

یکی از رفتارهای جالب در زمینه ی افراد دارای وسواس فکری و عملی ، تنظیم کردن درجه ی صدای تلویزیون بر روی اعداد زوج و یا رند است ، آن ها علاقه ی زیادی نسبت به این کار داشته و از وسواسی بودن این رفتار ناآگاه هستند. راهکار مقابله با این دسته از اختلالات بسیار ساده است ؛ در چنین شرایطی کافیست رفتار های وسواسی خود را به چالش بکشید.

پوشیدن لباس های رنگارنگ و نامتقارن(از لحاظ طرح و مدل) ، استفاده از دکوری های نامتوازن در محل کار و منزل ، تنظیم آلارم ساعت بر روی دقیقه های غیر معمول (مثلا ساعت ۷و ۴۷دقیقه) و کارهایی از این قبیل ، به شما در مقابله و سرکوب احساسات وسواس گونه کمک خواهد کرد. استفاده از برخی داروهای آرامش بخش و دریافت مشاوره وسواس ، در این خصوص موثر خواهد بود.

نیازمند به ارزیابی دیگران نسبت به خود

نیازمند به ارزیابی دیگران نسبت به خود
نیازمند به ارزیابی دیگران نسبت به خود

متاسفانه افراد مبتلا به وسواس فکری و عملی ، از اعتماد به نفس پایینی برخوردار هستند ، و همین امر زمینه را برای تشدید وسواس مهیا خواهد کرد. بسیاری از این افراد ، به نظر دیگران در مورد خود بسیار اهمیت می دهند. مثلا ممکن است مدام از نوع پوشش خود و یا تمیزی محیط زندگیشان از شما سوال بپرسند. در واقع منظور اصلی آن ها از این پرسش ها ، گرفتن تاییده از جانب شماست. قطعا نظر مثبت اطرافیان ، در کاهش شدت وسواس آن ها نقش خواهد داشت.

به یاد آوردن وسواسی بودن این افکار در رفع وسواس موثر خواهد بود. به عنوان بهترین کار ،  زمانی که شما در شرایط پرسش و پاسخ با دیگران قرار می گیرید ، لطفاً قبل از مطرح کردن سوال ، از خودتان بپرسید که این پرسش ، وسواس گونه است یا خیر؟ اگر جوابتان مثبت بود ، از بازگو کردن آن بپرهیزید. با تکرار و تمرین این ترفند ساده ، در مدت زمان کوتاهی می توانید بر غلبه ی وسواس فائق آیید.

تنفر از ظاهر و هیکل خود

قطعا برای شما جالب خواهد بود که بدانید نارضایتی از ظاهر نیز ، یکی از ریشه های اختلال وسواس فکری و عملی می باشد. بسیاری از افراد نسبت به اندام و صورت خود دچار وسواس شده و مدام خود را در آیینه برانداز می کنند. با کوچکترین تغییر وزنی در خود آشفته شده و یا توجه ویژه ای نسبت به سلامت پوست ، مو و ناخن های خود دارند.

متاسفانه این اختلال زمانی شدت می یابد که نوعی عیب ظاهری در فرد نمایان باشد. از جمله ی این عیوب می توان به :چاقی و لاغری بیش از حد ، بزرگ بودن بینی ، کج بودن دندان ها و یا معلولیت های جسمی اشاره کرد. این عوامل می توانند در تشدید وسواس تاثیر گذار باشند.

برای رفع این عارضه ، باید اعتماد و عزت نفس خود را افزایش دهید ، و بر روی نکات مثبت ظاهر و باطن خود تمرکز کنید. قطعا در چنین مواردی ، گرفتن مشاوره وسواس ثمر بخش خواهد بود. همچنین بهتر است برای مدتی از وارسی خود بپرهیزید و از تعداد آینه های محل زندگی خود بکاهید!

موشکافی روابط

موشکافی روابط
موشکافی روابط

معمولا افرادی که با وسواس فکری دست و پنجه نرم می کنند ، در روابط خود با دیگران به موشکافی کیفیت رابطه می پردازند. به طور مثال آنها مدام در ذهن خود به این موضوع فکر می کنند که در مقابل دوستشان رفتار درستی داشته اند یا خیر؟ البته این حس در حالت اغراق آمیز ، شکل وسواس گونه به خود می گیرد. متاسفانه اگر این اختلال مورد توجه قرار نگیرد ، به مرور زمان به شک و بدبینی تبدیل خواهد شد.

به منظور رهایی از این افکار ، سعی کنید افکار منفی را از خود دور کرده و درباره ی موضوعی که ذهنتان را درگیر کرده با طرف مقابل صحبت کنید. قطعا با انجام این کار ، حجم عظیمی از سوء تفاهمات احتمالی برطرف شده و همچنین شما نیز از شر افکار تکراری و وسواس گونه نجات خواهید یافت. داشتن تفکر مثبت و دوری از شرایط پر تنش ، زمینه را برای بهبود بیماری فراهم می کند.

وسواس ذخیره کردن

این اختلال در افراد مسن شایع تر است. به طور مثال آن ها به طور وسواس گونه ای به جمع آوری لباس و یا لوازمی می پردازند که بر خلاف عقیده ی اصلی آنها ، هیچ گاه به کارشان نخواهد آمد. این اختلال وسواسی که به نوعی احتکار خانگی شبیه است ، بعد از گذشت مدتی مشکل ساز شده و فرد در نگهداری وسایل دچار زحمت و آزار خواهد شد.

این افراد با وسواس خاصی از اشیای قدیمی خود نگهداری کرده و احساس می کنند در آینده ممکن است روزی به دردشان بخورد ، در صورتی که وقوع این اتفاق بسیار اندک است. به منظور رفع این عارضه ، به کمد ها و یا محل نگهداری اجسام کهنه ی خود سر بزنید و با دست و دلبازی هر چه تمام تر ، نسبت به دور ریختن آنها اقدام کنید! شاید پذیرش این مسئله اندکی برایتان سخت باشد ، اما این موضوع را به خاطر داشته باشید که درصد زیادی از افراد ، نسبت به مبتلا شدن به چنین وسواسی در وجود خود بی اطلاع هستند.

بعد از دور ریختن اشیای ذکر شده ، زین پس از جمع آوری هرگونه شی حتی کوچک ، جدا خود داری کنید. قطعا با تمرین و ممارست به این مهم دست پیدا خواهید کرد.

در آخر این که اگر احساس می کنید که به وسواس فکری و عملی دچار شده اید ، برای مقابله با آن و گرفتن راهکار های مناسب و کاربردی ، بهتر است با یک مشاور و یا روانشناس صحبت کنید. مرکز مشاوره خانواده رایکو ، این امکان را برای شما فراهم کرده است که به راحتی در سراسر کشور ، با یک تماس تلفنی ، در خصوص گرفتن مشاوره وسواس ، با مشاوران برجسته ی آن ارتباط بر قرار کرده و از نکته نظرات آنها بهره مند شوید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان وسواس با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. سلام دخترم ۱۵ سالشه و به تازگی کارای عجیبی میکنه مثلا باید هر چیزی رو سه بار چک کنه، دستاشو و بدنشو باید ۵ بار بشوره من تو گوگل خوندم این رفتارا ظاهرا نشون دهنده ی وسواسه درسته؟

    1. با سلام و وقت بخیر، باید بدانید که وسواس انواع مختلفی دارد که شامل: وسواس آلودگی فیزیکی، وسواس صوتی، وسواس تقارنی و … می باشد. علائم و نشانه هایی که فرد درگیر با وسواس از خود نمایش می دهد به چند دسته رفتار مشخص تقسیم می شود که در کل شامل: رفتار های تکراری مثل بررسی بیش از حد خود در آیینه، کندن پوست از قسمت های مختلف بدن مثل لب، رفتار های اطمینان خواهانه مثل قسم دادن و … می باشد که برای تشخیص دقیق وسواس می بایست پزشک مربوطه علائم ایشان را در مدت زمان مشخصی مورد بررسی قرار دهد تا تشخیص دقیق حاصل شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره