روانشناسی

فوبیا چیست؟ آشنایی با انواع فوبیا و ترس + راهکارهای درمان

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع فوبیا و ترس و راهکارهای درمان با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

ترس واکنشی طبیعی در رویارویی با خطر است که انسان را برای محافظت از خودش آماده می کند و در حالت عادی مفید و طبیعی است ، اما فوبیا نوعی ترس نامتعارف ، غیر واقعی و پایدار است که با کاهش اساسی در کیفیت زندگی فرد مبتلا همراه است.

فوبیا چیست؟

فوبیا نوعی ترس بیمارگونه و نامعقول است که در مقابل موقعیت های مختلف بروز می کند و میزان ترس با خطرناک بودن موقعیت تناسبی ندارد. فرد مبتلا خودش از غیر منطقی بودن ترسش خبر دارد ولی کنترل آن از اراده ی او خارج است . فوبیا را ترس مرضی یا ترس وسواسی نیز می نامند.

انواع فوبیا

فوبیا اختصاصی

فوبیاهای اختصاصی شایع ترین نوع فوبیا هستند ، در تعریف آن ها می توان گفت نوعی ترس بارز و بی تناسب که به وسیله ی اشیا و موقعیت های خاص بوجود می‌آید. نظیر: ترس از ارتفاع ، ترس از حیوانات ، ترس از مکان های بسته و…، فرد می داند ترسش افراطی است با این وجود برای دوری از موقعیت یا شیء ترسناک ، زحمات زیادی را به جان می خرد. ملاک تشخیص: نشانه ها حداقل شش ماه ادامه داشته باشند ، اگر فرد به موقعیت یا شیء مورد نظر نزدیک شود دچار استرس شدید می شود. فوبیای اختصاصی اغلب در سنین زیر ۱۸ سال بروز می کند.

فوبیای اجتماعی

فوبیای اجتماعی
فوبیای اجتماعی

ترس نامعقول و غیر منطقی ای است که در مواجهه با کنجکاوی و ارزیابی های منفی از طرف دیگران ، نسبت به موقعیت های اجتماعی بوجود می آید. این نوع فوبیا با نام اختلال اضطراب اجتماعی معروف است.

رایج ترین ترس ها در فوبیای اجتماعی عبارتند از: برخورد با اشخاص غریبه ، سخنرانی در کلاس های درس یا نشست ها ، گفتگو کردن در جمع ، گفتگو با افراد صاحب منصب. کسانی که به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا هستند به دلیل ترس های افراطی معمولاً در مشاغلی مشغول به کار می شوند که از سطح استعدادشان پایین تر است.

ویژگی‌های فوبیای اجتماعی

این اختلال معمولاً در سنین نوجوانی شروع می شود اما در بعضی افراد اولین نشانه ها در کودکی ظاهر می شود. اگر فوبیای اجتماعی درمان نشود ، به مرور شدیدتر شده و مزمن خواهد شد. دامنه ی شدت و ضعف ترس ها در این اختلال می تواند نسبتا محدود باشد یا مجموعه ای از ترس ها را در بر بگیرد.
تعداد ترس ها در فوبیا ی اجتماعی با دیگر اختلالات مانند سوء مصرف الکل و افسردگی مرتبط است و بر موقعیت شغلی و فعالیت های اجتماعی اشخاص تاثیر منفی برجای می گذارد.

راهکار های مبارزه با فوبیای اجتماعی

چنانچه فوبیای اجتماعی درمان نشود ممکن است به افسردگی ، سوء مصرف مواد و….منجر شود. حتی در مواردی تمام فعالیت های فرد را دستخوش تغییراتی خواهد کرد که خوشایند نیستند. به نظر می رسد که دارو درمانی آسان ترین و در دسترس ترین راه درمان است که در مواردی علائم فوبیا را به طرز چشمگیری کاهش می دهد.

همچنین درمان از طریق مواجهه سازی که در ابتدا از موارد کوچک شروع کرده و سپس مواجهه با موقعیت های اجتماعی عمومی تر را عملی می کنند. اضطراب و ترس اغلب با روش مواجهه طولانی مدت از بین می رود.

آگورا فوبیا یا ترس از مکان های باز

ترس و اضطراب افراطی از قرار گرفتن در اماکن عمومی و یا موقعیت هایی که فرار کردن از آن ها سخت است مثل مسافرت های جاده ایی طولانی ، قطار ، اتوبوس و… و یا مکان های شلوغ مثل فروشگاه ها ، وسایل نقلیه ی عمومی ، سینما و… اغلب افرادی که به آگورا فوبیا مبتلا هستند ترجیح می‌دهند خانه را ترک نکنند و اگر هم مجبور باشند به بیرون از خانه بروند دچار اضطراب شدید می شوند.

آکرو فوبیا یا ترس از ارتفاع

آکرو فوبیا یا ترس از ارتفاع
آکرو فوبیا یا ترس از ارتفاع

کسانی که به آکرو فوبیا مبتلا هستند از قرار گرفتن در ارتفاع و جاهای بلند به شدت هراس دارند، جاهایی مثل کوه ، روی پل و برج . چنانچه فرد در چنین شرایطی ( بلندی) قرار بگیرد به شدت دچار سرگیجه ، اضطراب ، ترس و لرزش بدن می شود. یکی از راه های درمان این نوع فوبیا استفاده از واقعیت مجازی است، به این معنی که با استفاده از فناوری ، ارتفاع را برای فرد شبیه سازی می کنند تا او را به منظور کاهش ترس در موقعیت قرار دهند.

کلاسترو فوبیا یا ترس از مکان های بسته

افراد مبتلا به این نوع فوبیا در فضاهای بسته دچار اضطراب و احساس خفگی می شوند ، و از قرار گرفتن در جاهایی که موجب ترس و ایجاد اضطراب در آن ها می شود ، اجتناب می‌کنند تقریبا بین پنج تا هفت درصد جمعیت جهان مبتلا به تنگنا هراسی یا همان کلاسترو فوبیا هستند ولی تنها تعداد معدودی از این افراد برای درمان به پزشک متخصص مراجعه می‌کنند. هیتلر یکی از شخصیت های معروفی است که به کلاسترو فوبیا مبتلا بوده است.

بعضی دیگر از فوبیایی که زیاد رایج نیستند

فوبیا عدم تقارن ، آراکی بوتیروفوبیا ، کودک هراسی ، موش هراسی ، رقص هراسی. انواع فوبیا خاص دیگر : فوبیا حیوانات ، فوبیا محیط زیست ، فوبیای خون ، فوبیای آمپول.

راهکارهای درمان فوبیا

روش درمانی ، رفتاری _شناختی

از جمله روش های مرسوم برای درمان ترس درمان های رفتاری _شناختی است، که به صورت حساسیت زدایی یا مواجهه سازی می باشد. در این روش تحت شرایط کنترل شده فرد کم کم با موقعیت یا چیزی که در او ایجاد ترس می کند روبرو می شود. از این رو فرد یاد می گیرد که چگونه بر هراس بی مورد خود غلبه کند.

غرقه سازی

در روش درمانی غرقه سازی فرد را مستقیما در معرض موردی که برای او هراس انگیز است قرار می دهند. در این روش فرد در محیط طبیعی با ترس خود مواجه می شود. وقتی بیمار برای مدت طولانی در معرض ترسی شدید قرار می گیرد ، یک ارتباط تازه بین عامل بوجود آورنده ی ترس و موارد مثبت مثل احساس امنیت و آرامش ایجاد می کند. البته استفاده از روش غرقه سازی معمولاً مورد استفاده قرار نمی گیرد زیرا اگر در شرایط ایمن و کنترل کافی انجام نشود برای فرد خطرناک خواهد بود.

رفتار درمانی

رفتار درمانی
رفتار درمانی

اساس این روش درمانی نظریه ی شرطی سازی کلاسیک است. رفتار درمانگران با به کارگیری اصول یادگیری ، اختلالات رفتاری را درمان می کنند. آن ها اعتقاد دارند که چون رفتار نوروتیک و دیگر اختلالات رفتاری بر حسب یادگیری اتفاق می افتند پس با استفاده از الگوهای یادگیری هم می شود آن ها را از بین برد.

دارو درمانی

معمولاً در کنار دیگر درمان های فوبیا از دارو درمانی نیز برای بهبود حال فرد کمک گرفته می‌شود ، داروها گاهی علائم ترس و وحشتزدگی را کاهش می دهند. بنزودیازپین ها با کاهش دادن اضطراب به افراد کمک می کنند تا به یک آرامش نسبی برسند ولی استفاده ی دراز مدت آن ها می‌تواند اعتیاد آور باشد از این رو باید با احتیاط مصرف شوند. گروه دیگر مسدودکننده های بتا هستند ، این داروها مانع افزایش ضربان قلب و فشار خون و لرزش بدن شده و از این طریق استرس و اضطراب را کاهش می دهند.

تکنیک های آرام بخش درمان فوبیا

روشی را انتخاب کنید که حالتان را خوب کرده و شما را به آرامش می رساند مثلا حرکات یوگا انجام بدهید تا با آرام سازی ذهن استرس از شما دور شود ، تنفس عمیق را امتحان کنید. به یاد داشته باشید که باید از تکنیک هایی بهره بگیرید که در هر زمان و مکانی بتوانید آن را عملی کنید.

روان درمانی

روان درمانگران با هدف کنترل و بهبود اختلال فوبیا با بیمار ارتباط برقرار می کنند. آن ها سعی می کنند با دادن مشاوره به شخصی که به فوبیا دچار است از پیشرفت علائم جلوگیری کنند ، همچنین توانایی ها و نقاط مثبت شخصیت فرد را رشد داده و اعتماد به نفس را در وجود او تقویت می کنند. اگر شما نیز نسبت به چیزی یا موقعیت خاصی فوبیا دارید مشکل خود را از طریق تماس تلفنی با مشاورین مرکز مشاوره خانواده رایکو در میان بگذارید تا با دریافت مشاوره های تخصصی در این زمینه ، مشکل شما به بهترین نحو ممکن حل شود.

درمان فوبیا با تغییر سبک زندگی

ورزش کردن تاثیر زیادی در رفع اضطراب دارد، پس به طور منظم ورزش کنید، مثلاً پیاده روی کنید، دوچرخه‌سواری کنید، خوراکی های حاوی ویتامین C مصرف کنید، ویتامین C در کاهش استرس و  اضطراب بسیار مفید است. ممکن است کافئین استرس را تشدید کند پس نوشیدنی های کافئین دار مصرف نکنید. به اندازه ی کافی استراحت کنید و به موقع بخوابید.

حرف آخر

به یاد داشته باشید که ترس ها برای محافظت از ما در زندگی لازم هستند ولی نکته ی مهم اینجاست که خودمان قادر به کنترل کردن آن ها هستیم در صورتی که فوبیا ترسی از چیزی است که در اغلب اوقات برای سایرین موردی عادی است و ترسی از آن ندارند. پس وقتی ترسی زندگی روزمره ی شما را دچار اختلال کند الزاماً باید در پی درمان آن باشید. دوست دار سلامت خود باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع فوبیا و ترس و راهکارهای درمان با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. سلام وقتتون بخیر من از فضای های بسته به شدت میرتسم حس خفگی بهم دست میده باید چیکار کنم که سریع خوب شم چون از نامزدم خجالت میکشم؟

    1. با سلام و وقت بخیر، به طور کلی درمان فوبیا روش های گوناگونی دارد که شما با مراجعه به روانپزشک با روان درمانی و گذراندن جلسان مشاوره می توانید این مشکل را کنترل کنید و روند درمان آن را آغاز کنید که در کل روش های درمان کلاستروفوبیا یا ترس از فضاهای بسته شامل: شناخت درمانی، حساسیت زدایی، مواجه درمانی و دارو درمانی می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره