اعتیاد و مواد مخدر

تمامی عوارض قرص و شربت متادون که باید بدانید

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض قرص و شربت متادون با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

در این مقاله صرفا ما به معرفی قرص می پردازیم توجه داشته باشید که مصرف این دارو می بایست تحت نظر و تجویز پزشک معالج صورت پذیرد.

قرص و شربت متادون ، از خانواده مواد مخدر بوده و برای درمان وابستگی به سایر مواد مخدر نظیر هروئین ، تریاک ، کدئین و مورفین کاربرد دارد. متادون معمولا به صورت قرص عرضه می‌شود اما به شکل شربت و آمپول با دوزهای مشخص نیز وجود دارد. این مخدر ، مسکنی است که برای کاهش دردهای ناشی از ترک مصرف مواد مخدر و کنترل خماری و مهار اشتیاق به مصرف مواد ، استفاده می شود.

مدت زمان ماندگاری اثر متادون در بدن فرد معتاد ، ۲۴ ساعت است. مصرف کنندگان این دارو ، از نظر فیزیکی و روانی به همان اندازه به متادون وابسته می شوند که به هروئین یا هر ماده مخدر دیگری وابسته بودند. از این دارو برای درمان دردهای مزمن و سرفه های غیر ارادی نیز استفاده می شود.

فهرست محتوا

عوارض قرص متادون

مصرف نادرست و بیشتر از دوز تجویزی قرص متادون ، علاوه بر ایجاد اعتیاد ، می تواند منجر به بروز عوارض خطرناکی در فرد مصرف کننده شود. بنابراین حتی اگر سایر داروهای مخدر را نیز استفاده می کنید ، نباید از عوارض متادون غافل شوید. عوارض مصرف این قرص را می توان به سه بخش عوارض معمولی ، خاص و اوردوز تقسیم کرد.

عوارض معمولی

از شایع ترین و معمول ترین عوارض مصرف قرص متادون موارد زیر است:

یبوست ، تهوع ، استفراغ ، اختلال در وضعیت خواب (خواب‌آلودگی و یا بی‌خوابی و یا خواب نامنظم که همان بدخوابی نامیده می‌شود) ، خشکی دهان ، افزایش تعریق ، برافروختگی و خارش پوستی ، قاعدگی نامنظم در زنان ، اختلال عملکرد جنسی شامل ناتوانی جنسی و زود انزالی در مردان ، کاهش وزن ، افزایش و یا کاهش ضربان قلب ، دردهای گوارشی به صورت افزایش حرکات روده‌ای و معده‌ای ، از بین رفتن سلامت دندان‌ها ، درد صفراوی در مصرف متادون با دوز بالا ، خستگی ، بی‌قراری ، کاهش انگیزه ، ضعف و… از عوارض مصرف بیش از اندازه این دارو می‌باشد.
همچنین مصرف بیش از اندازه این دارو باعث ورم کردن پوست صورت ، احساس سرگیجه، اضطراب و کاهش میل جنسی می‌شود.

عوارض غیر معمولی یا خاص

عوارض غیر معمولی یا خاص
عوارض غیر معمولی یا خاص

از غیرمعمول‌ترین عوارض متادون می‌توان ، حساسیت آنافیلاکسی (نوعی مسمومیت خونی) ، افت فشار خون که باعث ضعف و از حال‌رفتگی می‌شود ، سردرگمی ، توهم ، عدم تعادل در راه رفتن ، رعشه ، پرش عضلات و ضعف عضلانی را نام برد. استفاده از متادون خطر انسداد و از کار افتادگی کلیه‌ها را نیز همراه دارد.

اوردوز

عوارض استفاده بیش از حد یا اوردوز متادون ، شامل موارد ذیل می باشد:
خواب‌آلودگی ، گیجی ، رعشه ، تشنج ، منگی که منجر به کما می‌شود ، سرمای بدن ، افت فشار خون و کندی نسبی ضربان قلب می‌باشد.

عوارض شربت متادون و تفاوت آن با قرص متادون

مصرف شربت متادون دارای عوارض فراوان است ، عوارضی که هر داروی دیگری هم می تواند داشته باشد اما بسته به شرایط جسمی و سلامت فرد ، میزان آن متفاوت است که شامل:

۱- عوارض دارویی

ـ مصرف شربت متادون باعث بروز مشکلات پوستی از جمله راش ، کهیر و خارش می شود که این عوارض ، بسیار بیشتر از عوارض مصرف قرص متادون در این افراد می باشد.
ـ وجود الکل در شربت متادون باعث شده که شربت ، تاثیر کمتری در کنترل اعتیاد نسبت به قرص داشته باشد و همین مساله سبب افزایش دوز مصرفی در بیماران ‌می شود.
ـ وجود الکل در ترکیب شربت متادون باعث بیشتر شدن علائم و عوارض گوارشی در افراد دچار زخم‌های گوارشی می شود.
ـ از عوارض شربت متادون ، اختلالات گوارشی متعدد از جمله تهوع ، استفراغ ، نفخ و اسهال و گاه یبوست می باشد که این عوارض در افرادی که شربت متادون مصرف می کنند بسیار بیشتر از افرادی است که قرص مصرف می‌کنند.
ـ با وجود این‌ که شربت متادون سبب بهبود کم‌خوابی در برخی از بیماران است ، اما از طرفی هم باعث خواب‌ آلودگی زیاد در بسیاری از افراد می شود و چرت زدن در بیشتر ساعات روز باعث ایجاد اختلال جدی در کارهای روزانه‌ی‌ آن ها و یا افزایش احتمال تصادفات رانندگی خواهد شد.
ـ به‌دلیل نامشخص بودن میزان قند موجود در شربت متادون ، مصرف آن در بیماران دیابتی باعث ایجاد نگرانی‌هایی می شود. به‌همین دلیل ، مصرف شربت متادون در مواردی که بهداشت دهان و دندان رعایت نشود ، منجر به بروز‌ زخم‌های دهانی ‌می شود.

۲- عوارض مصرف

عوارض مصرف
عوارض مصرف

ـ تاثیر فوری و ماندگاری کمتر شربت در بیماران باعث شده است درمانگران مجبور شوند دارو را به‌ جای یک‌ بار در روز ، برخلاف دستورالعمل مصرف آن ، در دو یا سه وعده تجویز کنند که این امر نظارت مستقیم بر مصرف دارو را غیر ممکن می کند.
ـ حمل شربت و مصرف آن بسیار سخت‌تر از وقتی است که بیمار قرص مصرف می‌کند. از طرفی بیماران برای مصرف دارو در دوزهای مشخص و تقسیم شده ، مجبور هستند که دارو را حمل کنند که آن هم باعث ایجاد مشکلات فراوان (از جمله حمل سرنگ ، پنهان کردن آن از همکاران و خانواده و گاهی هم ریخته شدن دارو به ‌علت اصرار در پنهان‌کردن و…) می شود.
ـ حمل سرنگ برای تعیین مقدار دارو باعث ایجاد وسوسه در بیماران تزریقی و خطر عود و احتمال لغزش آن ها می شود.
ـ بیماران مسن و کم‌سواد ، علی‌ رغم توضیحات مکرر درمانگر ، از پیمانه‌های غیردقیق (از جمله از در شیشه‌ی شربت) برای مصرف دارو استفاده می‌کنند که این امر به طور مکرر سبب به‌ هم خوردن دوز مصرف و اختلال در وضعیت بیماران خواهد شد.
ـ علی‌رغم نصب برچسب و توصیه‌ی اکید به خانواده‌ها درباره‌ی سمی بودن متادون ، مواردی از مسمومیت خطرناک و کشنده با شربت متادون در کودکان گزارش شده است.

عوارض مصرف متادون در باروری و عملکرد جنسی

ـ مصرف متادون باعث مهار ترشح هورمون جنسی در فرد می شود که در نتیجه باعث آسیب به قدرت باروری و عملکرد جنسی فرد خواهد شد.
ـ متادون موجب افزایش ترشح پرولاکتین خون می شود که باعث مهار هورمون های جنسی شده و به دنبال آن نیز تولید هورمون های مردانه و تولید اسپرم توسط بیضه ها دچار آسیب می شود.
ـ متادون می تواند به صورت مستقیم اثر سمی بر بیضه ها داشته باشد و در نهایت باعث کاهش فعالیت بیضه شود. در واقع مواد مخدر و متادون باعث کاهش و از بین رفتن میل جنسی ، اختلال نعوظ و اختلال در انزال می شوند.

عوارض مصرف متادون در دوران بارداری

ترک اعتیاد زنان باردار و مصرف متادون در دوران بارداری حتما باید تحت نظر پزشک و با مراقبت ویژه صورت بگیرد ؛ زیرا مصرف این دارو می تواند روی جنین اثر منفی داشته و باعث وابستگی جنین به متادون شود. مصرف متادون در دوران بارداری موجب بروز مشکلاتی برای جنین می‌شود. برخی از این مشکلات به شرح زیر است:

۱- نوزادانی که تحت تاثیر متادون بوده‌اند ، در معرض خطر مرگ و میر ، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد ، زردی و ترومبوسیتوز یا افزایش بیش از حد پلاکت در خون ، هستند.
۲- میزان باروری در نوزادان پسر که مادر آن ها متادون مصرف می کنند ، کاهش می‌یابد.
۳- اختلال در اسپرم و کاهش سطح هورمون تستوسترون (که برای رشد جنسی و تولید مثل بسیار اهمیت دارد) و تحرک اسپرم در نوزادان پسر از عوارض متادون و مصرف در دوران بارداری است.
۴- مطالعات حیوانی نشان داده‌ است که درمان مادران معتاد با متادون ، در نوزادان پسر باعث بروز تغییراتی در عملکرد جنسی آن‌ها می‌شود.

عوارض مصرف متادون بر دوران شیردهی

عوارض مصرف متادون بر دوران شیردهی
عوارض مصرف متادون بر دوران شیردهی

مصرف متادون در دوران شیردهی ممنوع است زیرا متادون می‌تواند در کنار مزایایی که برای ترک مصرف مواد مخدر در مادر دارد ، خطراتی را نیز برای نوزاد به همراه داشته باشد. این دارو از طریق شیرمادر به بدن نوزاد منتقل شده و می تواند باعث کاهش تنفس و مرگ ناگهانی نوزاد شود. در صورتی که حتما لازم است از متادون در دوران شیردهی استفاده شود ، نباید به نوزاد شیر داد و باید دقیقا طبق نظر پزشک متخصص رفتار کرد. اما اگر به هر دلیلی در هنگام شیردهی متادون مصرف می‌کنید ، لازم است از نکات زیر آگاه باشید.

ـ نوزاد ممکن است به متادون معتاد شود و هنگام از شیر گرفتن ، علائم ترک اعتیاد را از خود نشان دهد به همین علت باید کودک به آرامی و کم کم از شیر گرفته شود.
ـ در صورت آغاز مصرف متادون یا تغییر دوز در هنگام شیردهی ، بایستی تغییر رفتار نوزاد را به دقت پیگیری کرد و با پزشک خود در میان گذاشت.

جهت مشاوره و دریافت اطلاعات کامل تر در مورد شناخت عوارض متادون و مشاوره ترک اعتیاد ، می توانید با مشاوره خانواده رایکو در ارتباط باشید.

عوارض مصرف خودسرانه و تغییر در دوز متادون

با توجه به اینکه بدن انسان حتی با دوزهای تجویزی پزشک هم به راحتی می تواند به دارو عادت کند ، به بیماران توصیه می شود که از مصرف خودسرانه متادون در تعداد و مقدار بیشتر از دوز تجویزی و تغییر طول درمان پرهیز کنند.

مصرف خودسرانه قرص متادون برای ترک اعتیاد ، پروسه درمان بیمار را با انحرافات متعددی رو به رو می کند و علاوه بر آن باعث بروز مشکلات و عوارض جسمی فراوان مانند سردرد ، تپش قلب ، درد قفسه سینه و سرگیجه شدید در فرد می شود. مسمومیت با متادون بسیار خطرناک است و در صورت مصرف خودسرانه این دارو ممکن است فرد ، دچار مسمومیت منجر به مرگ شود.

راه های پیشگیری از عوارض متادون

۱- از آنجاییکه مصرف متادون موجب اختلالات فکری و روحی می‌شود ، مصرف آن در هنگام رانندگی و سایر کارهایی که نیازمند تمرکز زیادی است توصیه نمی‌شود.
۲- مصرف بیش از حد قرص متادون در ابتدای درمان و قبل از ایجاد تحمل دارویی باعث مرگ می‌شود به خصوص اگر شروع درمان بیش از ۶۰ میلی گرم در روز باشد.
۳- شروع دوز متادون خوراکی باید به طور نسبی از پایین باشد و به تدریج افزایش یابد تا اثرات ضد درد بیشتری ایجاد شود.
۴- به علت مرگ‌ آور بودن این دارو بهتر است از غذاها و داروهایی که حاوی الکل است بپرهیزید.
۵- به علت اعتیادآور بودن متادون هرگز بدون تجویز پزشک متادون مصرف نکنید.
۶- زنانی که به طور مداوم از قرص متادون استفاده می‌کنند عادت ماهانه خود را از دست داده و پریود نمی‌شوند. تنها زمانی که مصرف خود را قطع می کنند سیستم بدن آن ها به حالت طبیعی بازگشته و پریود می‌شوند ؛ بنابراین در صورتی که در طول این دوره از قرص‌های پیشگیری از بارداری استفاده نکنند ، احتمال بارداری نیز زیاد خواهد بود.
۷- اگر به بیماری‌هایی مانند بیماری‌های کبد و کلیه ، پائین بودن فشار خون ، بیماری‌های روحی بر اثر اعتیاد به مواد مخدر و مشکلات تنفسی مبتلا هستید مصرف داروی متادون موجب مرگ می‌شود.
۸- پس از اولین بار مصرف ، افراد ممکن است بیمار شده و یا به یبوست دچار شوند.
۹- در صورتی که فرد معتاد به مواد مخدر ، باردار باشد ، قطع ناگهانی مصرف متادون توصیه نمی‌شود ، چرا که این کار خطر سقط جنین و یا تولد زود هنگام کودک را افزایش می‌دهد. در چنین شرایطی بهتر است که مصرف متادون تا پایان دوره بارداری و تحت مراقبت پزشک ادامه پیدا کند.

سوالات متداول

۱- متادون چیست؟

متادون یک داروی مخدر از نوع صنعتی می باشد که معمولا به عنوان داروی نگهدارنده برای مهارکردن اعتیاد به مواد مخدر و هروئین به کار می رود.

۲- متادون چگونه مخدرهای اپیوئیدی را در ترک مصرف مهار می کند؟

مصرف مقادیر کمی از متادون با مهار کردن یا کاهش عطش مصرف مواد مخدر ، کم کردن عوارض روانی و جسمی و کاهش نشئگی در ترک کردن اعتیاد ، به افراد کمک می کند.

۳- برای ترک اعتیادم ، شروع به مصرف متادون کردم و وابستگی به این ماده برام به وجود اومده و میخوام بدونم مصرف این ماده عوارضی داره؟

ایجاد تحمل و وابستگی و اعتیاد ، ایجاد سرخوشی ، پوسیدگی دندان ها ، عدم ثبات شخصی ، حساسیت های پوستی ، میل به خودکشی ، خواب آلودگی ، چرب شدن کبد ، اختلالات تنفسی ، خارش پوست ، قطع عادت ماهیانه ، تعریق ، سرگیجه و غش ، تهوع و استفراغ ، افزایش وزن ، اشکال نعوظ و انزال در مردان ، کاهش میل جنسی و... از جمله عوارض و تاثیرات مصرف متادون می باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض قرص و شربت متادون با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

  1. من باردارم ۸ ماهه دو ماهم که بود تو مهمونی شیشه به خوردم دادن الان خیلی نگرانم که بچم چیزیش شده باشه شما نظرتون چیه؟

    1. با سلام، دوست گرامی چون به مقدار کم مصرف کرده اید خوشبختانه خطر آسیب به نوزاد یا سقط جنین بسیار کم است و نیازی به نگرانی وجود ندارد اما در نظر داشته باشید که مصرف هر نوع ماده مخدر از جمله شیشه و یا مصرف سیگار ممکن است باعث آسیب های جدی به نوزاد شود و حتی در زندگی آینده او تاثیر زیادی بگذارد بنابراین به طور جدی از این مواد خود را دور نگه دارید که باعث پشیمانی در آینده نشود و بتوانید زندگی شادی را در کنار فرزندتان داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره