روانشناسی

تصمیم گیری چیست | راهکارهای افزایش مهارت و قدرت تصمیم گیری

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تصمیم گیری و راه های افزایش مهارت قدرت تصمیم گیری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

همه ما روزانه تصمیماتی می گیریم، در واقع هر آنچه می‌گوییم و یا انجام می دهیم، نتیجه تصمیم گیری های ماست؛ خواه آگاهانه باشد یا خیر. شما هر روز درباره کار، مدرسه، زندگی و آینده خود تصمیم می گیرید، ممکن است در بعضی مواقع تصمیم گیری ها و مسئولیت های زیادی برعهده داشته باشید، شما باید به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز درباره موضوع مورد نظرتان بپردازید و به خودتان فرصت فکر کردن و ارزیابی طولانی مدت اوضاع را بدهید تا در نهایت تصمیم اندیشمندانه ای را اتخاذ کنید. هر تصمیم هزینه ها و مزایای خود را دارد؛ با پیدا کردن پشتیبانی در مورد تصمیمات خود احساس آرامش بیشتری خواهید داشت. بسیاری از مردم تصمیم گیری را به سایر افراد زندگی خود واگذار می کنند، زیرا آن ها نمی خواهند تصمیمی بگیرند که منجر به نتیجه منفی شود. ما در این مقاله شما را تشویق می کنیم که با جرات تصمیم بگیرید و بدانید که همه ی تصمیم ها دائمی نیستند و امکان تغییر نیز وجود دارد.

راهکارهای افزایش مهارت قدرت تصمیم گیری

تأخیر نکنید

برای بهبود در روند تصمیم‌گیری به ویژه تصمیماتی که ساده و آسان هستند در تصمیم گیری تأخیر نکنید، مثلا هنگامی که سهام شما در بورس افزایش می یابد تأخیر در تصمیم گیری ضررهای جبران ناپذیری به همراه دارد. مدیریت زمان برای اجرای موفقیت آمیز تصمیم لازم است.

احساس را دخالت ندهید

‌از تصمیم گیری های عجولانه یا ناشی از احساسات خود‌داری کنید، شما با تمرکز روی واقعیت ها به جای احساسات شخصی، تصمیمات بهتری خواهید گرفت، تصمیم‌گیری در جایی که احساسات شما به مراتب درگیر است، کار دشواری خواهد بود.

مشورت کنید

مشورت کنید
مشورت کنید

برای تصمیم گیری، با شخصی متخصص که قبلا شرایطی مشابه شما را تجربه کرده است مشورت کنید، چرا که ممکن است که شخص دیگری در در شرایط مشابه، همین مسئله را حل کرده باشد، بنابراین مشورت گرفتن کمک بزرگی به شمار می رود؛ البته در دنیایی که با انتشار پست در صفحات مجازی نظرات دیگران را به سادگی دریافت می‌کنیم مشورت گرفتن از دیگران کار سختی نخواهد بود.

قبل از تصمیم‌گیری واقعیت ها، افکار و گزینه های مورد نظرتان را بشناسید؛ سپس درباره آن ها تحقیق کنید. کمک گرفتن از شخص ثالث (بی طرف) شما را در تصمیم گیری ها، هدفمند نگه می دارد، لذا بهتر است به جای تلاش برای خلق راه جدید از تجارب آزموده شده بهره بگیرید.

جمع آوری اطلاعات پیرامون موضوع

اطلاعات مربوط به موضوع را جمع آوری کنید تا عوامل دخیل در بحث و مشکل را بهتر درک کنید، با اشخاص درگیر موضوع بحث صحبت کنید و در این باره تحقیق کنید؛ تا بتوانید اطلاعات لازم را برای تصمیم گیری آگاهانه کسب کنید. داده ها و اطلاعات خود را برای تصمیم گیری، مورد بررسی قرار دهید، به جستجوی اطلاعات معتبر بروید و توانایی و سرعت تصمیم گیری خود را بالا ببرید. از تصمیم گیری بر اساس اطلاعات محدود خودداری کنید. اطلاعات را اولویت بندی کنید و به منطق اعتماد کنید همچنین اطرافیانتان را نیز هنگام تصمیم گیری در نظر بگیرید. بهترین کار این است که از هر نظر نسبت به تصمیم خود شناخت پیدا کنید و سپس مسیر تصمیم خود را انتخاب کنید.

باید خطرات اساسی تصمیم هایی را که می گیرید درک کنید، ۱۰ دقیقه وقت بگذارید و بدترین سناریوی ممکن را برای تصمیم مورد نظرتان در ذهن خلق کنید، شناختن خطرات تصمیم به شما در تصمیم گیری صحیح کمک می کند. وقتی تصمیم اشتباهی گرفتید خودتان را سرزنش نکنید، در عوض دلیل عدم موفقیت را پیدا کنید، سپس آن را یادداشت کنید تا دو مرتبه اشتباه نکنید.

آرام باشید

تصمیم گیری به هنگام اضطراب، استرس و ناراحتی منجر به نتایج ضعیف تر خواهد شد، یاد بگیرید وقتی می‌دانید ممکن است تحت تاثیر احساسات عمل کنید یک قدم به عقب بروید؛ به خودتان فرصت دهید تا با تفکر منطقی تصمیم بگیرید. از عملکرد بی انگیزه درباره اتخاذ تصمیم خودداری کنید؛ در عوض تفکر دقیق و منطقی را به کار گیرید تا بر واقعیت های مسئله متمرکز شوید. است در مواقع استرس زا، از ذهن و بدن خود مراقبت کنید تا در نهایت بتوانید تصمیمات بهتری را اتخاذ نمایید.

فعالیتی را انجام دهید که از آن لذت ببرید این امر ذهن شما را از چالش پیش رو منحرف می کند، قطعاً ذهن شما از این به بعد بازتر و سرحال تر است؛ در نتیجه آمادگی بیشتری را برای اتخاذ تصمیمات دارید. برای تصمیم گیری لازم است تا حد ممکن آرام باشید؛ اگر نمی توانید آرام باشید تصمیم‌گیری را تا زمانی که بتوانید تمرکز کنید به تعویق بیندازید. ۱۰ دقیقه تنفس عمیق به شما کمک می کند تا آرامش خودتان را بازگردانید.

همه ی جوانب را بسنجید

از منظر بلندمدت به وضعیت نگاه کنید، کوته‌بین بودن احتمالاً در دراز مدت تاثیر منفی خواهد داشت. قبل ازهر تصمیمی باید معایب و مزایای آن را ارزیابی کنید. در نظر داشته باشید که تصمیم شما چگونه می تواند از نظر مالی، حرفه‌ای، عاطفی یا حتی جسمی شما و اطرافیانتان را تحت تاثیر قرار دهد؟

برای تصمیم گیری های بزرگ بهتر است جوانب مثبت و منفی تصمیم را یادداشت کنید، این گونه، ارزیابی دقیق تری از تصمیم گیری خود دارید. روی اولویت ها تمرکز کنید بعضی اوقات تصمیمات بزرگ نیاز به تفکر بیشتر و بررسی دقیق تر دارند.

اولویت بندی کنید

هنگام تصمیم‌گیری رتبه‌بندی و اولویت‌های خود را از بالا به پایین در نظر بگیرید، روشن کنید در این شرایط کدام یک از موارد بیشترین اهمیت را برای شما دارند؟

برنامه ی اضطراری داشته باشید

برای احتمال بروز خطا یا مشکل برنامه‌ریزی کنید. برنامه اضطراری در کار خود داشته باشید تا در صورت بروز مشکل بدون برنامه عمل نکنید؛ آمادگی برای مشکلات احتمالی یا مسائلی که ممکن است به وجود بیاید باعث می‌شود استرس کمتری داشته باشید. اگر چه ممکن است مشکلی پیش نیاید اما بهتر است به جای چشم پوشی از مشکل، آن را پیش بینی کنیم. برنامه ریزی برای آینده بخش مهمی از تصمیم گیری است.

اعتماد به نفس خود را حفظ کنید

برای یک تصمیم‌گیری‌ درست، به تقویت اعتماد به نفس خود بپردازید تا فشارهای روانی در زمان تصمیم گیری بر روی شما تاثیر منفی نگذارد. با افزایش فعالیت های فرهنگی و هنری مانند رفتن به کلاس های موسیقی به بالا رفتن تمرکز خودتان کمک کنید. این دو هنگام تصمیم گیری بسیار مفید هستند. وقتی شروع به تصمیم گیری می کنید اعتماد به نفس و عزت نفس خودتان را تقویت می‌کنید، چرا که قبول کرده اید همه تصمیمات نتایج خوبی ندارند. برای تصمیم‌گیری به خودتان فرصت دهید؛ مثلاً برای انتخاب میز در رستوران ۵ دقیقه به خودتان فرصت بدهید و به نسبت تصمیم گیری های بزرگتر زمان بیشتری به خودتان بدهید در حقیقت با تکرار این نوع تصمیم گیری از نتایج منفی حاصل از تصمیم گیری؛ دور و دور تر می شوید.

در مورد ترس های خودتان بنویسید، نوشتن راجع به ترس ها به غلبه بر ترس کمک می کند تا در درک آن ها و تصمیم گیری نتیجه بهتری داشته باشید. درباره نگرانی های خود از تصمیمی که می خواهید بگیرید بنویسید و با پرسیدن این سوال که چرا در این مورد ترس دارید؟ یک قدم به جلو بردارید.

توجه کنید که آیا تصمیم شما دائمی است یا خیر؟

بیشتر تصمیمات قابل برگشت هستند، بنابراین اگر از تصمیم گیری خودتان ناراضی هستید؛ می توانید تغییری در آن ایجاد کنید. به عنوان مثال اگر یک شغل پاره وقت را برای وقت گذراندن بیشتر کنار خانواده انتخاب کردید و با پرداخت قبوض در پایان ماه دچار مشکل شده اید، می توانید به دنبال شغلی تمام وقت بروید.

سردرگمی در تصمیم گیری

سردرگمی در تصمیم گیری
سردرگمی در تصمیم گیری

تحقیقات نشان می دهد که پیش رو داشتن گزینه های زیاد، منجر به سردرگمی در تصمیم‌گیری می‌شود و کار را دشوارتر می کند و هر آن چیزی را که بدیهی است غیر ممکن می سازد. پس اگر دچار طوفان مغزی شده اید؛ مزایا و معایب هر کدام از گزینه ها را در نظر بگیرید و لیست گزینه‌های خود را محدودتر کنید.

شایان ذکر است که راه حل های هوشمندانه افراد، ناشی از حالت هوشیاری و بی فکری به طور همزمان است. اما اگر می خواهید با تصمیم واقعی، خلاقانه و هوشمندانه به نتیجه برسید؛ تفکر را کم‌کم متوقف کنید. تنفس یکی از روش های کم ساختار برای ایجاد فضای بین افکار است. در نظر گرفتن لحظاتی برای تعامل آرام می تواند به شما کمک کند تا با شهود خود در ارتباط باشید؛ هرچه تصمیم‌گیری بیشتری را به این شیوه انجام دهید می توانید شهود خود را اصلاح و تیزبین کنید.

یادگیری مهارت های تصمیم گیری در حالی که عواقب شکست را کاهش می دهد فرصتی برای افزایش نتایج مثبت می باشد. مهارت های تصمیم گیری باید در دستیابی به دانش، موثر واقع شوند و انتخاب های ما را تصحیح کنند.

نتایج مثبت یا منفی، حاکی از تصمیم‌گیری خوب یا بد نیست، به استثنای مواردی که می‌توان علیت شفاف و مستقیم آن را اثبات کرد. نتایج تصمیم گیری تحت تاثیر شرایط تصادفی، حوادث غیرقابل پیش بینی و دانش ناقص نیز قرار دارد.

در نهایت ما روزانه هزاران موقعیت برای تصمیم گیری پیش رو داریم، انتخاب آسان است؛ تصمیم خوب، دانش و مهارت را می طلبد. شما باید انتخاب کنید مهم نیست چه تصمیمی دارید آماده پذیرش هر نتیجه‌ای باشید تصمیم بگیرید و آماده باشید عواقب آن را چه خوب چه بد بپذیرید. اگر هنوز در اتخاد یک تصمیم درست در شرایط متفاوت سردرگم هستید می توانید به کمک مشاوران و روانشناسان متخصص مرکز مشاوره خانواده رایکو، این مهارت بسیار مهم و حساس را در خود تقویت کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تصمیم گیری و راه های افزایش مهارت قدرت تصمیم گیری با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۴ نظرها

  1. سلام روز بخیر و شادی . شاید سوالم بی ربط باشه ولی نیاز به کمک دارم چون برام مشکل سازه این موضوع. من در برابر هیچکس و هیچ چیز نمیتونم نه بگم و این خب خیلی بده. شما یه راه حل قطعی برای این موضوع دارید؟

    1. با سلام، مجبور نیستید که به «نه» به عنوان یک چیز بد نگاه کنید. هر گاه به درخواستی نه بگویید، می‌توانید به کارهای دیگری بله بگویید که مزایای زیادی برای‌تان دارد. با این روش پس از پاسخ منفی، کمتر احساس گناه می‌کنید. به عنوان مثال ببینید که با نه گفتن چه چیزهایی به دست می‌آورید:
      به جای انجام کاری که به آن علاقه‌ای ندارید، می‌توانید وقت بیشتری را با دوستان و خانواده‌تان بگذرانید و از آن لذت ببرید.
      با این کار به خودتان، تفریحات‌تان و کارهایی که دوست دارید، بله گفته‌اید.
      چرا با جواب منفی به دیگران احساس ناراحتی می‌کنید؟ آیا می‌ترسید که طرف مقابل دیگر با شما حرف نزند؟ آیا فکر می‌کنید که با دادن پاسخ منفی، فردی خودخواه به نظر می‌آیید؟ وقتی بفهمید دقیقا چه چیزی باعث ناراحی‌تان می‌شود، می‌توانید منطقی‌تر به شرایط نگاه کنید. اگر می‌ترسید با نه گفتن به یک فرد، توجه‌اش را از دست بدهید، وقت آن است که در رابطه‌تان با آن فرد تجدید نظر کنید.
      تلاش کنید تا صدایتان شبیه زمانی باشد که از پشت تلفن صحبت می‌کنید. باآرامش، محکم و واضح حرف بزنید. اگر در صدایتان احساسات، ناراحتی یا تردید باشد، طرف مقابل از این ضعف‌تان استفاده می‌کند و می‌کوشد تا شما را استثمار کند. اگر آرامش در صدایتان مشخص باشد، طرف مقابل می‌فهمد که شما فرد معقولی هستید و امکان دارد گاهی هم نه بگویید. اگر صدایتان را بالا نبرید یا صدایتان ناراحت به نظر نیاید، احتمال بیشتری دارد که طرف مقابل توضیحات‌تان را بپذیرد.
      سرتان را بالا بگیرید و بازوان خود را در کنار بدن‌تان قرار دهید و با حالات دست‌تان بر روی گفته‌های خود تأکید کنید. هنگام نه گفتن در چشم‌های طرف مقابل‌ نگاه کنید. با دستان‌تان یا چیزی بازی نکنید و در مورد تصمیم‌تان دودل به نباشید. دستان خود را جلوی سینه‌تان جمع نکنید یا طوری برخورد نکنید که انگار از تصمیم‌تان ناراحت هستید و می‌توان نظرتان را تغییر داد.

    1. با سلام، برای افزایش قدرت تصمیم گیری میتوانید از این راهکارها استفاده کنید از جمله: اعتماد به نفس داشته باشید. برای اینکار پیروزیهای قبلی خود و توانایی‌های خود را همواره مدنظر قرار دهید، علائم و ناراحتی های خود را که در قدرت تصمیم گیری شما دخالت می‌کنند، بشناسید و تلاش کنید آنها را رفع کنید، معلومات خود را افزایش دهید. در مسائلی که در حال حاضر باید برایشان تصمیم گیری کنید، لازم است، در حین تصمیم گیری، تلاش کنید موضوع را از جنبه‌های مختلف بشناسید و به ابعاد مختلف آن پی ببرید، از افراد آشنا به موضوع حتما کمک بگیرید و در نهایت از یک نظم منطقی برای تصمیم گیری استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره