روانشناسی

نشانه ها و علائم مهم افسردگی که شاید در شما هم وجود داشته باشند!

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نشانه ها و علائم افسردگی با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی در زندگی های امروزی می باشد که به احساس غم و تجربه ی مشکلات و بحران های زندگی محدود نمی شود و به تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی نیاز دارد. چنانچه علائم و نشانه های افسردگی در مراحل اولیه اش تشخیص داده شود، شخص می تواند با تغییر سبک زندگی ، استفاده از جلسات روان درمانی و روانشناسی بهبود پیدا کند. اما اگر در مراحل اولیه ، این بیماری تشخیص داده نشود؛ پیامد های جبران ناپذیری را هم برای خود فرد و هم برای اعضای خانواده ، دوستان و آشنایان او به همراه خواهد داشت.

از جمله این پیامد ها می توان به مختل شدن زندگی روزمره ، ابتلا به اختلال دو قطبی ، مصرف قرص ضد افسردگی که عوارض بسیاری دارد ، درمان های طولانی و دشوار اشاره داشت. افسردگی بیماری مخربی است که معمولا به درمان جواب می‌دهد.

افسردگی چیست؟

افسردگی چیست؟
افسردگی چیست؟

بسیاری از افراد ، نه تنها معتقدند که می‌دانند افسردگی چیست و نشانه های افسردگی را هم به گمان خود تشخیص می‌دهند و تحلیل می‌کنند ،  بلکه به درمان افسردگی هم می‌پردازند و به همین علت ، به مصرف خودسرانه داروهای ضدافسردگی روی می آورند. بسیاری از ما ممکن است هر نوع حالت غم یا تنبلی یا بی حوصلگی را به افسرگی ربط دهیم ولی ازطرفی نیز ممکن است موارد بسیاری وجود داشته باشد که خود و اطرافیانمان دچار افسرگی هستیم و متوجه نمی شویم و برای درمان به موقع آن اقدام نمی کنیم. پس در اولین گام باید به علائم افسردگی آشنا بود تا بتوان برای درمان سریع و به موقع اقدام کرد. این بیماری نیز مانند هر بیماری دیگری علائم و نشانه هایی دارد که درصورت تشخیص به موقع و تداوم درمان امکان بهبودی کامل فرد وجود دارد. علائم افسردگی در بیمار پایدار است و بیشتر از دو هفته در فرد باقی می ماند و اگر اقدامی برای درمان نشود از شدت این علائم کاسته نمی شود. بروز علائم افسردگی در افراد مختلف ، متفاوت است و در اغلب موارد این بیماری ناشناخته می ماند و فرد در سکوت و انزوا از بیماری خود رنج می برد.

انواع افسردگی

انواع افسردگی
انواع افسردگی

۱-افسردگی شدید

در افسردگی شدید ذهن و بدن تقریبا فلج می شوند. افراد مبتلا به این افسردگی توانایی کار و یادگیری را از دست می دهند.

۲-افسردگی خفیف

با وجود علائم مزمن در این نوع افسردگی و با این حال که باعث فلج مغزی و فیزیکی نمی شود ، اما بیماران هیچ لذتی از زندگی نمی برند.

۳-اختلال دو قطبی

افرادی که دچار اختلال دو قطبی هستند همانگونه که از نام آن پیداست ، گاهی اوقات خیلی خوشحال و گاهی نیز غمگین هستند. در وضعیت غمگین ، بیمار علائم افسردگی را دارد و در حالت شاد بیماران پر از قدرت هستند و می توانند کارهایی را همزمان انجام دهند هرچند که هیچ کدام از آنها را به پایان نمی رسانند.

علائم افسردگی چیست؟

علائم افسردگی چیست؟
علائم افسردگی چیست؟

علائم افسردگی شش طبقه بندی اصلی دارد ولی ممکن است این علائم در زنان و مردان متفاوت باشد.

افسردگی اشکال مختلفی دارد و افراد را به صورت های متفاوت تحت تاثیر قرار می دهد. به همین دلیل مرکز مشاوره خانواده رایکو برای راهنمایی بهتر به تفصیل در ادامه مطلب به آن می پردازد.

۱- تغییرات در سطح انرژی یا فعالیت

  • کاهش انرژی: این نخستین علامت است و تشخیص آن بسیار ساده می باشد. به طور خلاصه یعنی اینکه فرد احساس کند نسبت به گذشته چندان انرژی ندارد.
  • خستگی: افسردگی می تواند باعث خستگی جسمی شود. خوابیدن و استراحت فردی که ممکن است مبتلا به افسردگی باشد را سر حال نمی آورد و حتی صبح ها پس از بیدار شدن از خواب هم احساس خستگی می کند.
  • سستی و رخوت: کسی که دچار افسردگی باشد ممکن است به طور غیرعادی بی حال و خواب آلوده باشد و به انجام هیچ کاری علاقه مند نباشد و از نظر جسمی و روحی احساس سنگینی کند.
  • کاهش فعالیت: اگر سطح فعالیت های معمولی فرد شروع به کاهش کند این امر ممکن است از علائم افسردگی باشد.
  • بی خوابی یا پرخوابی: درازکشیدن ولی بیدار و نگران ماندن و یا زیادتر از حد معمول خوابیدن نیز از علائم افسردگی است.
  • ازدست دادن علاقه به فعالیت های لذت بخش و شادی آور: کسی که قبلا علاقه زیادی به شرکت در کارهای شاد و پرانرژی داشته اما دیگر نمی تواند در اینگونه فعالیت ها شرکت کند.
  • کناره گیری اجتماعی : انزوا و دوری از کارهای اجتماعی و مردم نیز از مهمترین نشانه های افسردگی بشمار می رود.

 ۲- تغییرات فیزیکی

کسانی که فکر می کنند افسردگی فقط با روح و مغز سر و کار دارد یا تاکنون به افسردگی دچار نشده اند و یا هیچ اطلاعی از آن ندارند. افسردگی نه تنها بر روی ذهن انسان ها اثر می گذارد بلکه علائم فیزیکی مهمی نیز به جا می گذارد.

  • کم اشتهایی یا پراشتهایی: افراد افسرده به عنوان مسکن به غذا روی می آورند. بنابراین هم کاهش وزن و هم افزایش وزن می تواند از نشانه های افسردگی باشد.
  • بی قراری یا کندی روانی- حرکتی: بی قراری روانی- حرکتی ، عبارت است از افزایش فعالیت که آن هم بیشتر به دلایل ذهنی ایجاد می شود تا جسمی. از نشانه های متداول آنهم قدم زدن ، پیچاندن یا فشار دادن دست ها ،  با انگشت روی میز زدن یا کف پا را به زمین زدن و سایر رفتارهای بدون وقفه است. کندی روانی- حرکتی ، برخلاف بی قراری ، به آهستگی فعالیت های فکری و جسمی اشاره دارد. در این حالت ، کارهای معمولی مانند مسواک زدن یا غذا خوردن ممکن است به صورتی غیرعادی کند و آهسته انجام شوند.

۳- درد هیجانی

درد هیجانی
درد هیجانی
  • احساس غمگینی طولانی مدت
  • گریه غیرقابل کنترل و بی دلیل
  • احساس گناه
  • احساس پوچی
  • از دست دادن اعتماد به نفس
  • احساس ناامیدی و یاس
  • احساس بی پناهی و تنهایی

هریک از علائم  بالا ممکن است به عنوان واکنش طبیعی به یک رویداد غم انگیز مانند مرگ عزیزان یا از دست دادن کار بوجود بیاید اما طولانی شدن بیش از حد آن باید به عنوان علائم افسردگی مورد بررسی قرار بگیرد. توجه به این موضوع، به ویژه در افرادی که دارای سابقه افسردگی هستند بسیار مهم است.

۴- حالت های روحی دشوار

  • تحرک پذیری: یعنی وقتی که یک اتفاق ساده باعث ایجاد استرس به مدت طولانی در فرد می شود و اینکه دلیل مشخصی وجود نداشته باشد که چرا یک موضوع کم اهمیت تا این اندازه باعث ناراحتی فرد شود نیز از علائم افسردگی است.
  • خشم: خشم نهایت تحریک پذیری است. یک فرد افسرده ممکن است بابت یک چیز کم اهمیت یا حتی هیچ چیز به حالت انفجار برسد. اگر خشم دوام پیدا کند و یا به مرحله ترساندن دیگران برسد باید به فکر چاره بود..
  • اضطراب و نگرانی: این مورد به چند طریق ممکن است وجود داشته باشد. برای مثال، فردی ممکن است درباره بعضی موضوعات عادی روزمره، نگرانی وسوسه داشته باشد برای شام چه غدایی درست کنم؟ شکل دیگری از این حالت موقعی است که فرد در مورد تمام موضوعات اضطراب داشته باشد: باید به لوله کش تلفن کنم. اگر امروز نباید چی؟ اضطراب ممکن است شکل عمومی تری نیز داشته باشد و همراه با افکار عجولانه باشد. معمولا فرد مضطرب در حالت بی تصمیمی به سر می برد.
  • بدبینی: داشتن نگاهی منفی نسبت به همه چیز: هیچ کس مرا دوست ندارد. امروز هم روز بد دیگری در پیش خواهد بود. در حالتی که بدبینی ناشی از افسردگی وجود داشته باشد، منفی بافی به صورت مبالغه آمیزی در می آید.
  • بی تفاوتی: یا بی خیالی حالتی در افراد افسرده است که احساسی را در فرد بر نمی انگیزد.
  • خود انتقادی: هرکس اشتباه می کند اما فرد افسرده اشتباهاتش را بزرگ جلوه می دهد. منفی باقی بیش از حد درباره خود، از علائم افسردگی است.

۵- تغییر در الگوهای فکری

گرچه علائم زیر همگی تحت عنوان «تغییر در الگوهای فکری» دسته بندی شده اند اما هریک از آنها می توانند آثار قابل ملاحظه ای روی رفتار انسان داشته باشند. این علائم چون بیشتر روی نحوه کار کردن تاثیر می گذارند توسط روانپزشکان زودتر قابل تشخیص می باشد:

  • عدم تمرکز: برخی از افراد، علی رقم تلاش برای انجام کارمورد نظر اما نمیتوانند تمام حواس خود را صرف انجام آن کارکند.از سوی دیگر، ممکن است توجه فرد از موضوعی منحرف شود بدون آنکه خودش آگاهی داشته باشد تا وقتی که ناگهان به خود آید.هردو این موارد از علائم افسردگی به حساب می آیند.
  • بی تصمیمی: در حالت افسردگی، تصمیم گیری ساده هم ممکن است مشکل ساز گردد مثلا اینکه امروز برای رفتن به سر کار چه لباسی باید بپوشد.این در حالی است که تصمیم گیری های پیچیده تقریبا می تواند غیرممکن شود.
  • مشکلات حافظه ای: اما افسردگی می تواند مستقیما نیز روی حافظه تاثیر گذارد به نحوی که چیزی که به فرد گفته شده، یا خود فرد شنیده یا خوانده است و یک زمان به یاد داشته بعدا فراموشش شود. علت اصلی مشکلات حافظه ای عدم تمرکز فرد افسرده می باشد..
  • بی نظمی:بی نظمی فقط منحصر به فرد افسرده نمی باشد .مثلا ممکن است شخصی علی رقم به هم ریختگی اتاق دقیقا میداند که هر چیز کجا قرار دارد. اما در شرایط افسردگی، بی نظمی فرد را ناراحت می کند و باعث می شود که او حتی احساس بدتری هم پیدا کند زیرا اگر افسردگی وجود نداشت  فرد می توانست برای حل این مشکل اقدام کند.

۶- دل مشغولی نسبت به مرگ

دل مشغولی نسبت به مرگ
دل مشغولی نسبت به مرگ
  • فکر مرگ: فکر کردن درباره مرگ ممکن است به شکل تصور و تخیل مرگ خود فرد باشد. برای مثال، فرد ممکن است خود را خوابیده در داخل قبر تصور کند به اتفاقاتی که در مراسم خاکسپاری اش می افتد فکر کند و درباره این موضوع فکر کند که مردم پس از مرگش چه می گویند یکی از عبارت هایی که مردم، بدون منظور خاصی، زیاد به کار می برند این است که «ای کاش مرده بودم.» اما بیان این عبارت از سوی یک آدم افسرده باید جدی گرفته شود، پیش از آنکه این گونه افکار به واقعیت بپیوندد.
  • فکر خودکشی: در این حالت بیان فرد افسرده ممکن است در اثر رویارویی با یک اتفاق پراسترس به فکر خودکشی بیفتد و به طور واقعی برای این عمل برنامه ریزی کند. چه فرد برنامه مشخص برای خودکشی در ذهن داشته باشد و چه نداشته باشد، فکر کردن درباره خودکشی باید بسیار جدی گرفته شود.
  • احساس مرگ: کسی که احساس مرگ یا بریدن از زندگی می کند، گروهی از علائمی که در قبلا ذکر شده را به همراه دارد. این علائم عبارتند از:
  • ناامیدی
  • بی تفاوتی
  • از دست دادن علاقه به فعالیت های لذت بخش
  • سستی و رخوت
  • کناره گیری اجتماعی

 بی اهمیتی نسبت به محیط اطراف

مجموعه این عوامل در زمره علائم افسردگی قرار می گیرد که ممکن است در شما هم وجود داشته باشد که با شناخت این عوامل می توانید در صورت مبتلا بودن به افسردگی ، برای درمان خود اقدام کنید. شما هم شاید در طول هفته سر کار می‌روید و تنها آخر هفته وقت دارید دوستان و خانواده‌ی خود را ببینید. دیگر چیزی برایتان هیجان انگیز نیست و آخر روز هم از خستگی به رخت خواب پناه می‌برید. این سبک زندگی ممکن است هیچ شور و اشتیاقی برای شما نداشته باشد و منجر به افسردگی شود.

بررسی کنید که بیماریتان تا چه مرحله ای پیش رفته است

اگر افسردگی شما در مرحله‌ی جدی باشد صبح‌ها به سختی از خواب بیدار شده و خود را از دوستان و خانواده دور می‌کنید. حتی ممکن است به مرگ و مردن فکر کنید. بسیاری از مردم با وجود داشتن افسردگی قادرند کار کنند ، ارتباط برقرار کنند و مدت‌های طولانی زندگی خود را کنترل کنند اما فقط تا زمانی که افسردگی به آن‌ها غلبه نکرده است.  باید چه کرد؟ در قدم اول با پزشک  صحبت کنید و از او مشورت بگیرید روان درمانی با یاد دادن  شیوه های جدید فکر کردن و رفتار کردن و تغییر در عادات می تواند به درمان افسردگی کمک کند.

بررسی وضعیت بیمار

آن ها برای آگاه شدن از وضعیت بیمار شروع به انجام تست افسردگی ،  مصاحبه و تست های آزمایشگاهی خواهند کرد و بهترین راه درمان را در پیش خواهند گرفت. به محض تشخیص ، افسردگی می تواند با داروهایی مانند قرص های ضد افسردگی ، روان درمانی و یا هردو ، درمان و رفع شود.

به طور کلی افسردگی بیماری جدی اما کاملا قابل کنترل و درمان است . با توجه به این که افسردگی در صورت عدم درمان گاهی ممکن است خطراتی مانند خود کشی را به همراه داشته باشد و طبق  آمار سازمان  جهانی بهداشت دومین علت اصلی مرگ افراد بین ۱۵ تا ۲۹ سال است لازم است در صورت داشتن هر کدام از علائم افسردگی برای درمان و جلوگیری از مشکلات جدی به روانپزشک یا روان شناس مراجعه کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نشانه ها و علائم افسردگی با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

‫۲ نظرها

    1. با سلام، برای درمان افسردگی در منزل میتوانید از روش هایی مانند: از مشاوره غیرحضوری، مصرف گیاهان دارویی (مانند: زعفران، علف چای)، ورزش، رژیم غذایی مناسب، صحبت کردن با افراد نزدیک و ماساژ درمانی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره