روانشناسی

انواع افسردگی و راهکارهای اثبات شده درمان آنها

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع افسردگی و راهکارهای درمان آن ها با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

یکی از بیماریهای روانی بسیار شایع در عصر کنونی بیماری افسردگی است. شاید هرکسی در طول زندگی خود به نوعی این بیماری را تجربه کرده و با عوارض آن آشنا باشد اما این اختلال هم مانند غم و شادی ، پاسخ طبیعی انسان به فشارهای زندگی است.

شاید تصور اکثر مردم بر این است که وقتی نام این بیماری به میان می آید منظور ، همان حالت اندوه ، بی حوصلگی و بی علاقگی است اما این طور نیست و افسردگی هم مانند بیماری های جسمی انواع مختلفی دارند که بعضی از آن‌ها مشابه هم بوده و بعضی منحصر به فرد محسوب می‌شوند.

ولی آنچه که انواع افسردگی را از هم متمایز می کند ، طول مدت ابتلا به این بیماری ، شدت نشانه های آن ، سن ، جنسیت فرد و دلایل ایجاد شدن آن است. شاید درک انواع افسردگی کمی دشوار باشد چون مرز بین این اختلال و ناراحتی‌های روزمره‌ای که در زندگی پیش می‌آید بسیار باریک است. با این حال افسردگی می‌تواند در اثر عوامل مختلف از قبیل مسائل ژنتیکی ، بیماری ، مصرف دارو ، و اتفاقات تلخ زندگی به وجود بیاید ، و در آدم‌های مختلف به شیوه‌های گوناگون خودش را نشان دهد.

علایم شایع افسردگی

علایم شایع افسردگی
علایم شایع افسردگی

افسردگی برای همه انسان‌ها به صورت یکسان رخ نمی‌دهد و شکل‌ها و علائم مختلفی دارد که علائم شایع در انواع افسردگی شامل موارد زیر می باشد:

۱- ناراحتی مداوم ، اضطراب یا احساس پوچی

۲- احساس ناامیدی ، بدبینی

۳- احساس گناه ، بی ارزشی ، درماندگی

۴- از دست دادن علاقه و لذت در سرگرمی‌ها و فعالیت‌هایی که قبلا برای فرد لذت بخش بوده‌اند مخصوصا میل جنسی

۵- کاهش انرژی و خستگی

۶- اشکال در تمرکز ، حافظه و تصمیم گیری

۷- بی خوابی ، صبح زود بیدار شدن یا خواب بیش از حد

۸- کاهش وزن و اشتها یا افزایش آن‌ها

۹- فکر کردن به مرگ یا خودکشی و اقدام به خودکشی

۱۰- بی‌قراری ، تحریک پذیری

۱۱- علایم فیزیکی که به روش‌های معمول درمان پاسخ نمی‌دهند مانند سردرد ، اختلالات گوارشی و دردهای مزمن

در صورتی که فرد هر یک از این علایم را به مدت ۲ هفته از خود نشان داد ، می‌توان نوع افسردگی را در وی تشخیص داد.

روش های عمومی درمان افسردگی

روش های عمومی درمان افسردگی عبارتند از :

۱- کاهش استرس و فشارهای روانی زندگی

۲- سرزنش نکردن و مهربانی با خود

۳- ورزش منظم

۴- نظم در زندگی و امور

۵- جمع آوری اطلاعات لازم در مورد افسردگی

۶- آگاهی از افکار خود

۷- برقراری ارتباط با دیگران

۸- فرصت و اطمینان به خود برای بهبودی افسردگی

۹- خودداری از مصرف مواد مخدر

انواع افسردگی و درمان آن ها

بیماری افسردگی یک الگوی خاص و واحد ندارد و مانند اختلالات پوستی و یا بیماری های قلبی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. همانطور که به آن اشاره کردیم ، یک مجموعه علائم کلی برای افسردگی وجود دارد اما اغلب تجربه افسردگی اشخاص مختلف با هم متفاوت است. تعاریف افسردگی و روش های درمانی طراحی شده برای هر کدام از انواع آن نیز با هم متفاوت هستند. نکته بسیار مهم برای درمان این اختلال ، شناسایی نوع افسردگی است و سپس بسته به نوع و شدت علائم برای درمان باید اقدام نمود. رایج ترین انواع افسردگی عبارتند از:

افسردگی عمده یا اساسی

افسردگی عمده یا اساسی
افسردگی عمده یا اساسی

شایع ترین نوع افسردگی ، اختلال افسردگی اساسی است. که علامت های اولیه بیماری به مدت بیش از ۲ هفته خود را نشان می دهد. از این رو افسردگی همه جنبه های زندگی فردی از جمله کار، زندگی خانوادگی ، دوستی ها و روابط را تحت تاثیر قرار می دهد. برای فرد مبتلا به این افسردگی ، انجام بسیاری از کارها سخت است و انگیزه چندانی به هیچ کاری ندارد. بنابراین لازم است که برای درمان حالت های خود اقدام کند.

روش درمان

درمان این نوع افسردگی به سه طریق امکان پذیر است.

دارو درمانی: در درمان انواع افسردگی ها بخصوص افسردگی اساسی  ، دارو ضد افسردگی می توانند نقش بسیار مهمی داشته باشند. بخصوص اگر نشانه های بیماری فرد به قدری مزمن شده باشد که حتی قادر به انجام کارهای شخصی و بهداشتی خود نباشد و سلامت جسمانی او به خطر افتاده باشد.

روان درمانی: از درمان های موثر برای بهبود این بیماری ، درمان گروهی و درمان شناختی- رفتاری (در درمان شناختی رفتاری سعی می شود تا نحوه تفکر و شناخت افراد تغییر داده شود و آنها زندگی را تنها از عینک بدبینی و ناامیدی خود نبینند. در این درمان به افراد کمک می شود تا واقع بینانه به زندگی نگاه کرده و اتفاقات را ناگوارتر از چیزی که هست تصور نکنند) هستند.

شوک درمانی: این درمان در مواردی اجرا می شود که افسردگی فرد بسیار شدید بوده و به هیج وجه به درمان دیگری پاسخ نداده است. طی این درمان ، امواج مغزی با هدف بهبود وضعیت افسردگی داخل مغز فرستاده می شود.

افسردگی مداوم یا افسرده خویی

افسرده خویی یکی از انواع افسردگی است که دارای نشانه های مشابه با افسردگی اساسی است اما علائم آن به جای دو هفته در بیش از دو سال شکل می گیرند. با آن که افسرده خویی باعث اختلال در عملکردِ کاری ، تحصیلی و اجتماعی می شود ، اما شدت آن کمتر از اختلال افسردگی اساسی است.

روش درمان

در بسیاری موارد ، افسرده خویی ، هم از طریق روان درمانی و هم از طریق دارو درمانی بهبود می یابد.

روان درمانی: یکی از روشهای روان درمانی ، که غالباً مورد استفاده انواع افسردگی ها قرار می گیرد ، درمان شناختی-رفتاری است. در این روش ، درمانگر بیمار را به حرف می گیرد تا بینش بهتری نسبت به او به دست آورد و الگوهای منفی فکری یا رفتاری مربوط به افسرده خویی را تغییر می دهد.

دارو درمانی: این درمان برای اختلال افسرده خویی معمولاً با داروهای ضدافسردگی آغاز می شود. بیماران باید آگاه باشند که پزشک برای به دست آوردن بهترین نتیجه با کمترین عوارض، ممکن است میزان مصرف دارو را کم و زیاد کند و یا نوع دارو را تغییر دهد.

افسردگی قبل از قاعدگی

افسردگی قبل از قاعدگی
افسردگی قبل از قاعدگی

در این نوع از انواع افسردگی ، زنان در طول دوران قبل از قاعدگی خود دچار تغییرات در خلق و خو ، تحریک پذیری ، ناراحتی و رنج و اضطراب می شوند. اما این تغییرات بعد از شروع دوره قاعدگی کاهش می یابد. اگر چه بسیاری از زنان در این دوران دچار تغییرات طبیعی خلقی می شوند ولی نباید آن را با این اختلال اشتباه گرفت.

روش درمان

هیچ درمانی برای اختلال قبل از قاعدگی وجود ندارد اما راهکارهایی هست که به کاهش نشانه های این عارضه کمک می کند تا مانع از مداخله آنان با زندگی روزمره شود. اگر این اختلال در حد خفیف یا متوسط باشد می توان با تغییر در رژیم غذایی و روش زندگی خود آن را مدیریت و درمان کرد. زیرا بسیاری از درمان های دارویی عوارض جانبی دارند که می تواند نشانه های این اختلال را تشدید کند.

اصلاح رژیم غذایی : از خوردن غذاهای شور یا شیرین خودداری کنید ، زیاد آب بنوشید ، سبزیجات ، غلات ، کربوهیدارت ، میوه و لبنیات زیاد مصرف کنید.

ورزش : تحرک و ورزش می تواند سلامت عمومی فرد را بهبود بخشد و به تسکین انواع افسردگی و خستگی کمک کند.

درمان های مکمل : مصرف مکمل کلسیم ، ویتامین دی ، منیزیم و یک گیاه دارویی بنام پنج انگشت برای درمان این اختلال بسیار موثر می باشد.

روان درمانی : درمان شناختی-رفتاری ، روشی است که می تواند به شما یاد بدهد که چطور برخی نشانه های افسردگی قبل از قاعدگی را مدیریت کنید.

درمان دارویی: قرص ضد افسردگی ، مسکن های ضد درد ، داروهای مدر و قرص های ضد بارداری می توانند افت وخیزهای هورمونی را تثبیت کنند. در نتیجه نشانه های اختلال افسردگی پیش ازقاعدگی در زنان کاهش می یابد.

درمانهای طبیعی مانند طب سوزنی ، گیاهان دارویی ، تعریق و کشش و ماساژ نیز موثر هستند.

اختلال بی نظمی خلق اخلال گرانه

کودکانی که بسیار تحریک پذیر یا خشمگین هستند و به صورت مداوم دچار طغیان و پرخاشگری می شوند ، به این اختلال که از انواع افسردگی بشمار می رود ، مبتلا هستند. این کودکان با افراد حاضر در مدرسه ، منزل و سایر مکان ها مشکل دارند و پرخاشگری آن ها چیزی فراتر از سطح رشدی شان است.

روش درمان

در حالیکه محققان هنوز در حال تعیین بهترین روش درمان این اختلال هستند اما در حال حاضر دو روش اصلی برای درمان این اختلال به کار می رود.

دارو درمانی: داروهای ضد افسردگی

درمانهای روانشناختی: که شامل روان درمانی ، آموزش به والدین و آموزش مبتنی بر کامپیوتر است.

افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان

تولد نوزاد جدید می تواند با تغییرات هورمونی و خلقی مادر همراه باشد و نیز مراقبت از نوزاد خود یک چالش جدید است که اضطراب و بی خوابی به ارمغان می آورد. اگر این علائم ادامه پیدا کند می تواند منجر به بروز یکی از انواع افسردگی به نام افسردگی بعد از زایمان شود.این بیماری اختلال مهمی است که باید برای درمان صحیح آن در زمان مناسب اقدامات لازم انجام شود. این نوع افسردگی در خلال یک ماه پس از فارغ شدن مادر برای او رخ دهد.

روش درمان

پزشک معمولا مشاوره و روان درمانی مخصوص یا مصرف دارو ضد افسردگی را به بیمار توصیه می کند.اغلب هر دو نوع درمان برای افسردگی پس از زایمان توصیه می شود. در موارد کلی افسردگی پس از زایمان معمولا به طور خود به خود بهبود یافته و علائم هم معمولا با کمک دارو و گفتار درمانی ، سریع تر از بین می روند. اما تغییرات در شیوه زندگی می تواند به کاهش برخی نشانه های این اختلال کمک کند. از جمله این تغییرات :

خواب کافی ، فعالیت ، ورزش ، یوگا و زمان کافی برای تمرین آن ها ، قرار گرفتن در محیطی با حمایت خانواده و دوستان ، مصرف مواد غذایی مناسب ، قرارگیری در کنار فرزند و مراقبت از او و همچنین کمک گرفتن از گروه های پشتیبانی کننده از طرف بیمارستان ها ، متخصصان بهداشت زنان و قرارگیری در محیطی برای به اشتراک گذاشتن احساسات خود با حمایت دیگر زنان که می تواند بسیار موثر باشد.

افسردگی سایکوتیک یا روان پریشی

اختلالات سایکوتیک که از انواع افسردگی محسوب می شود ، به دسته ای از بیماری های روانی گفته می شود که بر روی ذهن تأثیر می گذارند. فردی که به این اختلالات دچار می شود نمی تواند با دقت و به درستی فکر کند ، پاسخ به احساسات دیگران و درک واقعیت برای او دشوار است ، قضاوت درستی هم ندارد. این بیماری درواقع همان افسردگی اساسی است که شامل نوعی روان پریشی نیز هست.

روش درمان

معمولاً درمان افسردگی سایکوتیک در بیمارستان انجام می شود. از این طریق بیمار امکان تماس نزدیک و مکرر با متخصصین سلامت روان را دارد. در این شرایط دارو درمانی های مختلفی از جمله ترکیباتی از داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی به بیمار ارائه می شود تا خُلق بیمار را به حالت ثبات برساند.

افسردگی فصلی

افسردگی فصلی
افسردگی فصلی

افسردگی فصلی یکی از انواع افسردگی می باشد که به آن اختلال عاطفی فصلی نیز گفته می شود. علائم افسردگی فصلی معمولا در اواخر فصل پاییز و اوایل فصل زمستان در فرد ظاهر می گردد. البته نوع نادر از افسردگی فصلی هم وجود دارد که علائم افسردگی در تابستان ظاهر می گردد.

 روش درمان

برای درمان افسردگی فصلی چهار نوع درمان مهم وجود دارد:

دارودرمانی: داروهایی موسوم به بازدارنده که برای درمان انواع افسردگی به کار می روند ، در درمان افسردگی فصلی نیز موثر هستند. با این حال هرگز بدون مشورت با پزشک از این داروها استفاده نکنید زیرا همانند دیگر داروها ، این بازدارندهها نیز عوارض جانبی خطرآفرینی دارند.

نوردرمانی: سالها از نوردرمانی به عنوان درمان اصلی افسردگی فصلی استفاده می شده است. این نوع درمان به این صورت است که فرد هر روز به مدت ۲۰ تا ۶۰ دقیقه برای جبران نور آفتاب ، در معرض جعبه نور مصنوعی درخشانی قرار می گیرد.

روان درمانی: درمان شناختی-رفتاری نوعی روان درمانی است که در بهبود انواع افسردگی بخصوص اختلال فصلی نیز مؤثر است. این نوع درمان بر روش های رفتار درمانی مانند شناسایی افکار منفی و جایگزین کردن آنها با افکار مثبت متکی است.

مصرف مکمل ویتامین دی: تحقیقات نشان داده که سطح اندازه گیری شده این ویتامین در افراد مبتلا به افسردگی فصلی ، بسیار پایین بوده است و نتیجه برخی از مطالعات حاکی از آن است که مصرف ویتامین دی در درمان افسردگی فصلی ، به اندازه ی نوردرمانی موثر است.

افسردگی ناشی از بیماری یا مصرف دارو

یکی دیگر از انواع افسردگی در افرادی دیده می شود که در اثر مصرف دارو یا به دنبال ابتلا به بیماری خاصی بوجود می آید که افسردگی ناشی از مصرف دارو نام دارد.

روش درمان

درمان این اختلال نیز مانند درمان انواع افسردگی ها ، پس از تشخیص زود هنگام توسط پزشک ، به صورت صحبت درمانی و داروهای ضد افسردگی یا هر دو انجام می شود.

اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی

شاید در میان اطرافیانتان با افرادی مواجه شده باشید که بسیار اندوهناک ، ناامید و بی انگیزه باشند و یا اخلاقیات پایدار و ثابتی نداشته باشند به طور مثال در یک لحظه بسیار شاد و پرهیجان و بعد از چند لحظه به مرحله از سکوت و انزوا و ناراحتی برسند درست است ، این افراد از یک بیماری روانی به نام اختلالات دو قطبی رنج می برند که از انواع افسردگی به شمار می رود که با دوره های خلقی غیرعادی یا شیدایی شناخته می شود.

این دوره ها می توانند خفیف باشند و گاهی هم به حدی شدید هستند که در زندگی روزانه فرد اختلال ایجاد می کنند ، به حدی که ممکن است فرد برای درمان به یک دوره بستری شدن نیاز داشته باشد.

روش درمان

روش سنتی و معمول درمان اختلال دو قطبی با دارو می باشد که با تجویز یک یا چند نوع از داروهای تثبیت کننده خلق ، ضد روان پریشی یا داروهای ضد افسردگی همراه است و نیز گذراندن دوره های روان درمانی ، رفتار درمانی و خانواده درمانی در کنار دارودرمانی می تواند موثر واقع شود.

افسردگی غیرمعمول

یکی از انواع افسردگی ، آتیپیک یا افسردگی غیرمعمول است. افسردگی آتیپیک یا همان افسردگی با ویژگی های غیر معمول به معنی آن است که خلق و خوی افسرده در فرد می تواند در پاسخ به حوادث مثبت ظاهر شود و باعث افزایش اشتها ، خواب بیش از حد، احساس سنگینی در بازوها و یا پاها و نیز حساسیت به انتقاد ، که بر روابط ، زندگی اجتماعی یا شغلی بیمار تاثیر می گذارد.

روش درمان

درمان افسردگی آتیپیک شامل دارو ، گفتار درمانی (روان درمانی) و تغییر در سبک زندگی است. برخلاف دیگر نمونه های افسردگی افراد مبتلا به افسردگی غیر معمول بهتر است از قرص ضد افسردگی مهار کننده استفاده کنند که حتما باید به دستور پزشک تجویز شود.

افسردگی موقعیتی

افسردگی موقعیتی
افسردگی موقعیتی

افسردگی موقعیتی نوع کوتاه مدتی از انواع افسردگی است که در نتیجه یک حادثه آسیب زننده یا بروز تغییراتی در زندگی فرد رخ می دهد. این نوع افسردگی بر اثر وقوع حادثه ای استرس زا که با دگرگونی در شیوه زندگی فرد همراه است، بروز می کند. این حادثه ، ممکن است ازدست دادن شغل ، درگذشت عزیزان ، طلاق ، جدایی و دیگر رویدادهای اثرگذار در زندگی فرد باشد.

روش درمان

موارد خفیف افسردگی موقعیتی اغلب خود به خود از میان می روند ، اما برخی راهکارها وجود دارد که فرد می تواند برای کاهش اثرات موقعیت و کمک به بهبود خود از آنها استفاده کند. که شامل موارد زیر است:

۱- انجام منظم تمرینات ورزشی

۲- رعایت یک رژیم غذایی متعادل

۳- داشتن برنامه خواب منظم

۴- صحبت با افراد مورد علاقه

۵- برقراری ارتباط با گروه های حمایت کننده

۶- پیگیری برنامه هایی برای سرگرمی و اوقات فراغت

۷- مشورت با یک روان درمانگر برای بازگشت به شرایط طبیعی

در کنار تمام موارد فوق، خانواده درمانی نیز توصیه می شود. در صورت نیاز ، پزشک ممکن است داروهای ضد افسردگی یا ضد اضطراب را برای فرد تجویز کند.

برای شناخت بیشتر انواع افسردگی و آشنایی با علائم و دلایل بوجود آمدن آنها و یا برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه راهکارهای درمانی انواع افسردگی ، می توانید با مشاوران و کارشناسان مرکز مشاوره خانواده رایکو در تماس باشید.

سوالات متداول

۱- افسردگی چه علائم و نشانه هایی دارد؟

ناراحتی مداوم ، اضطراب یا احساس پوچی ، احساس گناه ، بی ارزشی ، درماندگی ، کاهش انرژی و خستگی ، کاهش وزن و اشتها یا افزایش آن‌ها ، فکر کردن به مرگ یا خودکشی و اقدام به خودکشی و ...

۲- روش های کلی درمان افسردگی چیست؟

روش های عمومی درمان افسردگی عبارتند از : کاهش استرس و فشارهای روانی زندگی ، سرزنش نکردن و مهربانی با خود ، ورزش منظم ، نظم در زندگی و امور ، جمع آوری اطلاعات لازم در مورد افسردگی ، آگاهی از افکار خود ، برقراری ارتباط با دیگران و ...

۳- آیا داروهای ضد افسردگی عوارض دارند؟

داروهای ضد افسردگی در کنار بهبودی که در فرد ایجاد می کنند، عوارض جانبی ای هم دارند. البته این عوارض در همه افراد بروز نمی کنند. داروهای ضد افسردگی برخلاف عوارض جانبی ای که دارند، باعث بهبود سریع علائم می شوند. خصوصا در زمان هایی که علائم افسردگی فرد بسیار شدید است. بنابراین زمانی که سرعت بهبود مد نظر است، از دارو درمانی استفاده می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع افسردگی و راهکارهای درمان آن ها با مشاوران رایکو تماس حاصل نمایید. شماره تماس از طریق تلفن های ثابت –

تماس از سراسر کشور ۹۰۹۹۰۷۲۹۳۸

در صورت عدم دسترسی به تلفن ثابت و یا دریافت بسته تخفیف مشاوره کلیک کنید

سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید…

برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن
پیج مشاوره دریافت مشاوره